Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Kasi i Lena']Dla moich obecnych suk nigdy nie miałam obróżki podszytej filcem. Dla wcześniejszego pudla tak i potwierdzam, wycierała i jakoś nie wiem jak to nazwać ''filcowała;)?'' sierść na szyi.[/QUOTE]
kołtuniła , u nas było to samo pod obrożą sierść cięzko było nawet wyczesać przez to .

Posted

[quote name='gops']kołtuniła , u nas było to samo pod obrożą sierść cięzko było nawet wyczesać przez to .[/QUOTE]

Dokładnie:) Dzięki za podpowiedzenie słowa, bo nie wiedziałam jak to określić.

Posted

[quote name='Kateczka']Gops ja sie zakochałam w tym Twoim chłopaczku....ja chcem takiego....[/QUOTE]
swojego nie oddam ale pewnie jakiś podobny by się znalazł jakby dobrze poszukać :lol:
jak ma się juz dwa to trzeci nie zrobi różnicy :cool3:

Posted

[quote name='toyota']Chyba nie można mówić o wiodącej marce, bo jest na szczęście bardzo wiele dobrych firm na rynku (co prawda w sklepach internetowych bo w stacjonarnych to raczej kiepskie zaopatrzenie).

A chodzi o skórę czy taśmę ?[/QUOTE]

Zauważyłam, że stacjonarne sklepy są kiepsko zaopatrzone :) Raczej chodzi mi o taśmę, skóra do mnie nie przemawia z wyglądu :)

Posted

[quote name='Ewa&Pola']Ewa,ile tych obróżek już jest? :D
I dlaczego ja nigdy nic nie wygrałam?:lol::lol:[/QUOTE]
Prawie 20 obecnie:diabloti:
Ja do tej pory tez nic nie wygrywałam, jakos ostatnio mam szczęście ;) A w konkursie ohmydog trzeba było wymyślić hasło reklamowe, więc w sumie nie do końca było to kwestią szczęścia ;)

Posted

[quote name='mańka_']U nas z kolei taki efekt kołtunów był pod polarem - dlatego myśle, że to wszystko zależy od psa ;)[/QUOTE]

Wg mnie jeśli polar psa kołtuni, to filc będzie kołtunił go jeszcze bardziej, bo jest mniej delikatny :) Wiem, co mówię, bo swojego czasu szyłam dużo z filcu, m.in. torebki.

[quote name='Ewa&Duffel']Prawie 20 obecnie:diabloti:
Ja do tej pory tez nic nie wygrywałam, jakos ostatnio mam szczęście ;-) A w konkursie ohmydog trzeba było wymyślić hasło reklamowe, więc w sumie nie do końca było to kwestią szczęścia ;-)[/QUOTE]

Widziałam wczoraj na FB, super hasło :-) Że też ja nie jestem taka kreatywna... :placz:

Posted

[quote name='anostek']Wg mnie jeśli polar psa kołtuni, to filc będzie kołtunił go jeszcze bardziej, bo jest mniej delikatny :) Wiem, co mówię, bo swojego czasu szyłam dużo z filcu, m.in. torebki.[/QUOTE]
Na moją logikę (bo jak mówię - i to, i to sprawdzałam na swoich) filc mniej kołtuni (moje psy, konkretne) bo właśnie jest sztywniejszy i twardszy -> tak samo jak zwykła taśma czy bawełna nie kołtunia wcale - a przeciez tez mało delikatne ;-) Na takiej samej zasadzie mniej kołtuni obroża która jest sztywna niż taka, która jest mięciutka :-)

Posted

[quote name='Kateczka']Gops a za akitę się nie wymienisz :P oddam z obrozami :P
swoja drogą ciekawa jestem takiego zestawienia różnych ras :)[/QUOTE]
mam znajomego z akitą i to totalnie nie mój charakter , ale piękniejszą rase ciężko znaleźć , strasznie eleganckie psy .
charaktery totalnie różne to na pewno , nie widziałam zestawienia ttb + akita może jest jakiś powód właśnie .

Posted

[quote name='mańka_']Na moją logikę (bo jak mówię - i to, i to sprawdzałam na swoich) filc mniej kołtuni (moje psy, konkretne) bo właśnie jest sztywniejszy i twardszy -> tak samo jak zwykła taśma czy bawełna nie kołtunia wcale - a przeciez tez mało delikatne ;-) Na takiej samej zasadzie mniej kołtuni obroża która jest sztywna niż taka, która jest mięciutka :-)[/QUOTE]

Co do kołtunienia, to moje rozważania są jedynie teoretyczne, wiesz lepiej, skoro to przetestowałaś. Ale moja początkowa wątpliwość dotyczyła wycierania sierści, a tu im sztywniej tym większe ryzyko. Myślę, że czas pokaże, jak sprawdzą się Wasze obróżki - z mojej strony szacunek za staranne wykonanie :)

Posted

[quote name='anostek']Co do kołtunienia, to moje rozważania są jedynie teoretyczne, wiesz lepiej, skoro to przetestowałaś. Ale moja początkowa wątpliwość dotyczyła wycierania sierści, a tu im sztywniej tym większe ryzyko. Myślę, że czas pokaże, jak sprawdzą się Wasze obróżki - z mojej strony szacunek za staranne wykonanie :)[/QUOTE]

Co do wycierania - cieżko mi przetestować, bo mam 2 sztuki kudłatego futra ;-)
Ale w niedzielę jedna z filcowych obróżek trafi na labradorową szyjkę - więc bedzie info z pierwszej ręki ;-)

Dzięki, miło słyszeć miłe słowa ;-)

Posted

a firma Dino jest solidna ? Zamierzam zrobić zamówienie w jednym ze sklepów internetowych, niestety przepinane smycze mają tylko z tej firmy i jeszcze z Chaba.

Posted

Przypominam się.
W jakim kolorze guardów widzicie tego rudzielca?

Odpada zieleń, czerń, pomarańcz, niebieski, brąz, czerwień, fiolet, bo takie kolory już mamy. W ostateczności może być ten fiolet, ale czekam na inne propozycje. Chociaż nie wiem czy jest jeszcze jakiś inny kolor, który pasowałby do niego :lol:

Posted

[quote name='gops']u nas niestety filc się nie sprawdzał miałam podszyte filcem obroże skórzane i u pudla i i suki bardzo powycierały sierść (musiałam zakładać luźniej ale to było bez sensu ) .[/QUOTE]

Naszym też wyciera i jamnikowi jak miałam też wycierało więc nowość nie dla nas ;)