Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak zamawiałam obroże atłasową z ohmydog.pl dla sheltika przyjaciółki to mi napisali, że w szerokości 10 i 16 mm mają taśmy grubsze i cieńsze przeznaczone dla małych psów i kotów, więc pewnie maryg22 ma tą cieńszą. Patrzę na stronę i tu chyba są tylko te grubsze. Może napisz do nich i po prostu zapytaj, no chyba że zdecydowałaś się juz na hurtte, co tez nie jest zlym rozwiazaniem :-)

Posted

Ja mam chyba limonke z AD na oborozy zaciskowej (2cm), jest sztywna (sztywniejsza od zoltej), ale bez przesady. Z reszta na stronie AD bylo info, ze te limonkowe tasmy sa sztywniejsze.

Posted

Może zależy od szerokości tej taśmy? My mamy tę taśmę w dwóch obrożach jedna na zatrzask druga półzacisk, fakt że zacisk jest sztywniejszy ale być musi szyty jest z kilku warstw, ale taśma sama w sobie sztywna nie jest.

Posted

Znalazłam maila od ohmydog i wychodzi na to, że mają dwie grubości - 2,5mm (i to są pewnie te na zdjęciach) i te cieńsze, które my mamy czyli ok 1,2-1,4 mm ;)

Posted

[quote name='gops']ja kupiłam kundlom takie zwykłe zaciski wczoraj , były bardzo tanie a wydają się ładne .

Gops, to ta obroża, o którą mnie pytałaś. Ja jestem z niej bardzo zadowolona - najlepsza, jaką mam i najsolidniejsza.

Posted

[quote name='Czekunia']Gops, to ta obroża, o którą mnie pytałaś. Ja jestem z niej bardzo zadowolona - najlepsza, jaką mam i najsolidniejsza.[/QUOTE]
tak wiem :) jak zobaczyłam na Twoim psie od razu mi sie spodobała i w końcu kupiłam moim .
ja tez nie narzekam na tą większą pewnie dla młodego mam podobny rozmiar co Ty(43-51cm) bo jest naprawde fajna , fajne okucia i nie jest taka sztywna ale mniejszy rozmiar niestety średnio kółko dużo słabsze (rozmiar 35-41cm) na moja +/- 16kg suke za wąskie i wydaje się mniej porządna .

dam fotki jakby ktoś chciał dwóch rozmiarów bo różnica wielka.

Posted

[quote name='gops']tak wiem :) jak zobaczyłam na Twoim psie od razu mi sie spodobała i w końcu kupiłam moim .
ja tez nie narzekam na tą większą pewnie dla młodego mam podobny rozmiar co Ty(43-51cm) bo jest naprawde fajna , fajne okucia i nie jest taka sztywna ale mniejszy rozmiar niestety średnio kółko dużo słabsze (rozmiar 35-41cm) na moja +/- 16kg suke za wąskie i wydaje się mniej porządna .

dam fotki jakby ktoś chciał dwóch rozmiarów bo różnica wielka.[/QUOTE]
Jak możesz to wrzuć foto bo chętnie bym zobaczyła jak na żywo wyglądają :)

Posted

[quote name='lasoa']Hej :) Jaką firmę polecilibyście jeśli chodzi o smycze przepinane, tak żeby był dobry stosunek ceny do jakości ? Jaka jest na dzień dzisiejszy wiodąca marka i na co powinno zwracać się uwagę przy jej kupnie? Potrzebuje, aż 2 sztuki :)[/QUOTE]

Ponawiam :) Chyba zostałam niezauważona :(

Posted

Jesu gops xd pierwsze zdjęcie pies normalna mina, cieszy sie, a potem wyraz pyska jakbyś go regularnie tłukła :lol:

dla mnie jedno i drugie sznurek ;P nie wiem jak psu może byc w tym wygodnie :eviltong:

Posted

[quote name='Victoria']Jesu gops xd pierwsze zdjęcie pies normalna mina, cieszy sie, a potem wyraz pyska jakbyś go regularnie tłukła :lol:

dla mnie jedno i drugie sznurek ;P nie wiem jak psu może byc w tym wygodnie :eviltong:[/QUOTE]
no nie był zachwycony :lol: ale czego się nie robi dla serka :p
ta większa ma 18mm to sporo nie jest taka cienka że się wżyna w szyje .

[quote name='understandme']Gops ta 18mm wygląda dużo lepiej jak dla mnie ;)[/QUOTE]
jest lepsza , niestety suka ma za mała szyje i nie była w jej rozmiarze 18mm .

Posted

lasoa zależy na czym Ci zależy.
ja mam przepinane od DS, rogzową, taksówkę i z trixie. Wszystkie są fajne, wszystkie jeszcze żyją i do żadnej nic nie mam. Rogz bardzo miękki, lekki i przyjemny dla dłoni, ale się mechaci i cena też nie jest zbyt atrakcyjna. taksóweczka to chyba moja ulubiona, bo jest fajna w dotyku (taśma rurowa) ale niestety była kupowana dla dużego psa i jest bardzo szeroka, więc najmniej ją używam. trixie to taka klejona cienizna, kupiona dla yorka, ale swego czasu chodził na niej pies 10kilo i wytrzymała (aczkolwiek nie wiem jakim cudem o.0).. dla yorka bardzo ją lubie, bo się do niej przyzwyczaiłam i jako jedyna ma jedno większe kółeczko za które producentom jestem bardzo wdzięczna ;P. DS mam krótko, ale już zdążyłam ją polubić, jest ładnie wykonana, mało się brudzi, ale jakichś porządnych testów jeszcze nia miała okazji przejść ;P
Więc nie wiem co możnaby doradzić.. wg mnie dla psa który nie jest mega wielki i nie ciągnie jak czołg powinna być dobra każda smycz z jednego kawałka taśmy i z odpowiedniej wielkości karabinkiem ;)

Posted

[quote name='Victoria']lasoa zależy na czym Ci zależy.
ja mam przepinane od DS, rogzową, taksówkę i z trixie. Wszystkie są fajne, wszystkie jeszcze żyją i do żadnej nic nie mam. Rogz bardzo miękki, lekki i przyjemny dla dłoni, ale się mechaci i cena też nie jest zbyt atrakcyjna. taksóweczka to chyba moja ulubiona, bo jest fajna w dotyku (taśma rurowa) ale niestety była kupowana dla dużego psa i jest bardzo szeroka, więc najmniej ją używam. trixie to taka klejona cienizna, kupiona dla yorka, ale swego czasu chodził na niej pies 10kilo i wytrzymała (aczkolwiek nie wiem jakim cudem o.0).. dla yorka bardzo ją lubie, bo się do niej przyzwyczaiłam i jako jedyna ma jedno większe kółeczko za które producentom jestem bardzo wdzięczna ;P. DS mam krótko, ale już zdążyłam ją polubić, jest ładnie wykonana, mało się brudzi, ale jakichś porządnych testów jeszcze nia miała okazji przejść ;P
Więc nie wiem co możnaby doradzić.. wg mnie dla psa który nie jest mega wielki i nie ciągnie jak czołg powinna być dobra każda smycz z jednego kawałka taśmy i z odpowiedniej wielkości karabinkiem ;)[/QUOTE]
Dzięki za odpowiedź :) Jeden pies mocno ciągnie. Flexi mam dla niego na 25 kg mimo że ma 7 kg, ponieważ flexi 15 kg zgrzytało i w spadku dostała suczka :)

Posted

[quote name='AnIeLa']Może zależy od szerokości tej taśmy? My mamy tę taśmę w dwóch obrożach jedna na zatrzask druga półzacisk, fakt że zacisk jest sztywniejszy ale być musi szyty jest z kilku warstw, ale taśma sama w sobie sztywna nie jest.

Zależy od grubości tasmy i zapewnie i samego splotu.
Są taśmy - chyba - 1 mm, 2 mm. I grubsze też - im grubsza tym sztywniejsza.
Sploty też są rózne - luźniejsze i "ściślejsze".

I jak spleciesz na ścisło grubą nitke w tasmę to musi byc ... sztywna.
Jak zszyjesz kilka warstw nawet cienkiej taśmy to też wyjdzie sztywniej niż pojedynczo. A jak już zszyjesz dwie grube taśmy to ... nie zegniesz ;)