Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak ma wyleźć to wylezie z każdych, a przede wszystkim z takich ;) Moja z nich się wyswobodziła kilkukrotnie, łokcie do siebie, krok w tył i myk - psa nie ma, a ja trzymam szelki w ręku. Z norwegami nie mieliśmy takiej akcji a mamy je prawie rok :) A też miałam wątpliwości. I w norweskich zaliczyliśmy też parę jazd pt. atak obcych psów na Zu - nie wylazła mimo kręcenia jakichś dziwnych pozycji w szelkach na smyczy.

Posted

No Jax z szorek jeszcze nie wylazł, choć był blisko kilka razy, ale on by to zrobił bardziej przypadkiem niż intencjonalnie ;) Najbardziej mi zależy, żeby szele były wygodne, nie wycierały sierści i się nie przekręcały - teraz mamy te, które zalinkowałaś i się już wyrobiły, bo się kręcą na boki, teoretycznie da się je zmniejszyć u szewca, ale to bezsens, bo już teraz mu wycierają sierść...

Posted

[quote name='endurka']Nie mam jak zmierzyć, ale nie jest duży naprawdę. Przy moich psach (25 i 40 kg) wygląda śmiesznie i mało przekonująco...

Smycz wytrzymała, linka nie wygląda na oko solidnie, ale w dotyku owszem.

Czy warta swojej ceny, to się jeszcze okaże, póki co mam ją krótko i mnie osobiście ten amortyzator irytuje (chociaż mało naprawdę się uciąga, nie robi takiej różnicy w przytrzymaniu) - mnie daje wrażenie, że psy łatwiej się wyrwą, a i jak ciągną, to rączka nie jest za miła w trzymaniu (wpija się).

Ale design piękny, to fakt.

[quote name='bazylowa']Ja mam ManMata z amortyzacją i w takich sytuacjach amortyzator baaaardzo mi przeszkadza.

No to chyba zrezygnuję, w dodatku jest dość krótka...
A czy mogłybyście polecić mi jaką smycz, właśnie taką "sznurkową"? Mam teraz taką, czarną, firmy nieznanej:

O długości ok 120cm i szukam jakiejś porządniejszej, może trochę dłuższej. Jakaś firma oprócz Ezydoga takie robi (tylko nie przepinaną i dość miękką w dotyku...)?

Posted

Co do pianki, to ja zamawiam obrożę w activdogu właśnie na podszyciu piankowym, z założeniem że ma szybko schnąć, być lekka i nie wcierać błotka w sierść jak to robi zwykły lupine ;) jestem ciekawa czy się sprawdzi

Posted

[quote name='Unbelievable']Co do pianki, to ja zamawiam obrożę w activdogu właśnie na podszyciu piankowym, z założeniem że ma szybko schnąć, być lekka i nie wcierać błotka w sierść jak to robi zwykły lupine ;) jestem ciekawa czy się sprawdzi[/QUOTE]

O, to dobrze -sprawdzisz i mi powiesz :lol: Bo ja zamawiać będę dopiero pod koniec maja.

Posted

A ja ciekam na relacje użytkowników pianki z AD, przymierzam się do zakupu takich norwegów, bo w wakacje przewidujemy dużo wodowania, ale wole najpierw posłuchać opinii innych bo to jednak nie mały wydatek. :smile:

Posted

ja tez bym chetnie kupila te obroze na piance, ale jednak zdrowy rozsadek wygrywa.

mam i dublin dogi i te rogzy na piance...
ale bardzo mnie kusi tasma nr 59, 59 i misie pandy.

musze miec trzeciego psa!!!

Posted

[quote name='a_niusia']ja tez bym chetnie kupila te obroze na piance, ale jednak zdrowy rozsadek wygrywa.[/QUOTE]

Też bym chętnie kupiła ale żadna z tasiemek mnie nie powala.

Posted

[quote name='barberry']Nie wiem czy już widzieliście ale na prodogu jest przecena niebieskich szelek Hurtta 45. 99zł bez czekania więc się opłaca.
http://www.pelna-miska.pl/pl/p/Hurtta-Pro-szelki-rozmiar-45-niebieskie/3694

Abstrahując od samych szelek, gdzie musiałabym na głowę upaść, żeby tyle wydać na psie akcesorium :evil_lol: to chyba strasznie dziwna rozmiarówka tam jest? Czy ja mam dziwnego psa po prostu? Bo przy jej obwodzie klaty pasek przedni byłby o jakieś... 18cm za krótki :P

Posted

[quote name='evel']Abstrahując od samych szelek, gdzie musiałabym na głowę upaść, żeby tyle wydać na psie akcesorium :evil_lol: to chyba strasznie dziwna rozmiarówka tam jest? Czy ja mam dziwnego psa po prostu? Bo przy jej obwodzie klaty pasek przedni byłby o jakieś... 18cm za krótki :P

A ja właśnie planuję zakup kolejnych. To najlepiej wydane pieniądze ze wszystkich moich psich zakupów.
Chyba masz dziwnego psa ;) poza tym właśnie zmierzyłam, ze podana tam długość paska liczona jest bez szerokości paska idącego dookoła więc musisz jeszcze doliczyć ze 3-4cm po każdej stronie (piszę 3-4 bo ja mam rozmiar 45 i są 3cm ale w większych pewnie wszystko jest szersze)

Ponieważ pewnie w przyszłym tygodniu będę je zamawiać to mam problem. Które?

Posted

No dobra, więc pasek przedni nadal byłby o 12cm za krótki :P

Do Lilo z tej serii oczowalnych :evil_lol: najlepiej by chyba pasował różowy albo pomarańcz ;)

Posted

[quote name='evel']No dobra, więc pasek przedni nadal byłby o 12cm za krótki :P

Do Lilo z tej serii oczowalnych :evil_lol: najlepiej by chyba pasował różowy albo pomarańcz ;)[/QUOTE]

To nie wiem co z Twoim psem jest nie tak :P Na mojego pasują.
To żeś mi pomogła... :evil_lol: Właśnie zastanawiam się między różowym a pomarańczowym bo mam wrażenie, że żółty się za szybko pobrudzi.

I jeszcze jedno: czy ktoś z tu obecnych odważył się kupić Hurtty w rozmiarze 35? (pamiętam, że ktoś kiedyś miał taki plan ale nie wiem co z tego wyszło a potrzebuję rady)

Posted

[quote name='evel']Abstrahując od samych szelek, gdzie musiałabym na głowę upaść, żeby tyle wydać na psie akcesorium :evil_lol: to chyba strasznie dziwna rozmiarówka tam jest? Czy ja mam dziwnego psa po prostu? Bo przy jej obwodzie klaty pasek przedni byłby o jakieś... 18cm za krótki :P[/QUOTE]
Nie masz dziwnego psa, mają strasznie dziwną rozmiarówkę, na moją obwód dobry to pasek przedni za krótki o 15 cm. Żeby pasek przedni był dobry to obwód za duży minimalnie 27 cm :evil_lol:

Posted

Wydaje mi się, że wystarczy, aby pies był w miarę długi i miał niezbyt wąską klatkę piersiową. Moja jest zbudowana podobnie jak powiedzmy aussie, tyle, że pomniejszony :evil_lol: Mimo że ma tylko 40cm w kłębie to waży ok.11kg, obwód klatki to ponad 50, a pasek przedni w naszych norwegach ma 48cm. Obwód szyjki to natomiast ok.30cm. Dlatego prawie żadne akcesoria sklepowe na nią nie pasują, bo jak szerokość pasuje, to za wielkie w obwodzie, a jak obwód dobry to cienkie jak sznurówka, niewygodne, albo za krótkie, albo za długie i tak dalej i tak dalej ;)

Posted

[quote name='evel']Wydaje mi się, że wystarczy, aby pies był w miarę długi i miał niezbyt wąską klatkę piersiową. Moja jest zbudowana podobnie jak powiedzmy aussie, tyle, że pomniejszony :evil_lol: Mimo że ma tylko 40cm w kłębie to waży ok.11kg, obwód klatki to ponad 50, a pasek przedni w naszych norwegach ma 48cm. Obwód szyjki to natomiast ok.30cm. Dlatego prawie żadne akcesoria sklepowe na nią nie pasują, bo jak szerokość pasuje, to za wielkie w obwodzie, a jak obwód dobry to cienkie jak sznurówka, niewygodne, albo za krótkie, albo za długie i tak dalej i tak dalej ;)

http://www.hurttacollection.com/files/2011/05/action_930066.jpg aussie? :evil_lol:

Nie no, wiadomo, że nie każdemu wszystko pasuje. Np dla mnie Activ Dog nie chce uszyć szelek więc kupuję co innego ;)

Posted

[quote name='barberry']Aż nie wierzę. Jaki masz obwód? Tyle najróżniejszych psów w nich chodzi i jest ok... :roll:
[/QUOTE]
Obwód potrzebujemy 58/59, długość paska mamy w naszych norwegach 50 :)

Posted

[quote name='barberry']No ale to nie można twierdzić, ze firma ma dziwną rozmiarówkę mając psa na którego prawie nic 'sklepowego' nie pasuje... ;)[/QUOTE]
Nie no, szele zawsze w sklepie kupowałam i tego problemu nie było ;) u mnie na osiedlu BF chodzi w hurcie, ale niestety mu się bardzo w paszki wciskają. Z tego co pamiętam, ktoś kto miał yorka (być może ty) zastanawiał się czy nie oddać, bo pasek też długością nie pasował i odstawał.

Posted

[quote name='barberry']No ale to nie można twierdzić, ze firma ma dziwną rozmiarówkę mając psa na którego prawie nic 'sklepowego' nie pasuje... ;)[/QUOTE]

O przepraszam, Macleather np. pasuje :P Ale już może nie ciągnijmy tego tematu ;)