Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

POCZEKAJ MARTA INO NA CIECZKE :D TO SIE UBAWISZ :o

MOJA TO OBOJETNIE CZY CIECZKE MA CZY NIE,DO WSZYSTKICH PSOW NASTAWIA DUPSKO NA "DZIEN DOBRY" :D SMIESZNIE TO WYGLADA :wink:

POWIEDZCIE MI PROSZE ZE WASZE TEZ TAK ROBIA :D BO JAK NIE TO ZNACZY ZE TO TYLKO MOJA TAKA HMMMMMMMM..... :D

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 months later...
Posted
Dobrą suczke można kupić za ok.3-4tys.

Znajoma zastanawia się nad chińskim grzywaczem lub Yorkiem :wink:

Ale po tym co widzę,to z kupna ch.grzyw. będzie musiała zrezygnować.

Czy naprawdę są takie drogie?

Czy te owłosiona są może tańsze? A może samczyki są tańsze?

Jeśli możecie to napiszcie mi na priv lub na forum po ile są takie przeciętne grzywacze,niekoniecznie po Championach.

Do 1500 nie kupi się? :roll:

Posted

Szaman, grzywacze nie są już w takich cenach, jak podała Havenly. Cena średnio waha się w przedziale 1000 - 2000 zł, przy czym ta wyższa to tzw. cena wywoławcza dla laików. Na przykład Ewa Antczak (hod. Zikkurat) z Opola ma śliczne grzywacze i z pewnością dostaniesz u niej psa w "normalnej" cenie. Wielu hodowców woła za psy horredalne kwoty, a w większości przypadków ich szczeniaki nie są tego warte. Grzywacze są w tej chwili raczej trudne w sprzedaży i trzeba mieć "amatora" na psa tej rasy. Z całą pewnością nie można na nich dorobić się kokosów, na które liczyli hodowcy parę lat temu.

• 2 years later...
Posted

1. Co lepiej piesek czy sunia?
2. Jakie są zalety i wady? (dot. pkt 1 ;))
3. A jeśli powiem że nie chce piesia wystawiać to zaoferują mi tylko te "najgorsze" z miotu (choć wg mnie a się dobrze nie znam i tak są wszyskie urocze i piekne :) )
4. I jak to jest, że w ogłoszeniach można znaleźć szczeniaczki w cenach 1500-2000 i 300-1000? Tak wogóle zawsze hodowcy mówią że to nie cena jest najważniejsza, ale ja muszę sobie na takiego piesia "nazbierać" pieniążki.
5. I ostatnie pytanko :) jeżeli w domu jest alergik, to naguski naprawde nie wytwarzają alergenów, możę znajdzie się ktoś z alergików na forum :) Myślałam żeby pojechać do hodowli pobyć z piesiami i sprawdzić samemu, ale w hodowlach hoduje się różne rasy często, a przebywanie w domu z psami z sierścią wywołuje odrazu katar, więc mam problem :placz:

Posted

znam alergikow ktorzy nigdy nie mogli przebywac z psem a teraz maja owlosionego grzywacza spia z nim i wszystko jest dobrze:multi: trzeba tylko wiedziec czy ma sie uczulenie na siersc czy na naskorki psie:crazyeye:

Posted

nomu napisał(a):
1. Co lepiej piesek czy sunia?
3. A jeśli powiem że nie chce piesia wystawiać to zaoferują mi tylko te "najgorsze" z miotu (choć wg mnie a się dobrze nie znam i tak są wszyskie urocze i piekne :) )
4. I jak to jest, że w ogłoszeniach można znaleźć szczeniaczki w cenach 1500-2000 i 300-1000? Tak wogóle zawsze hodowcy mówią że to nie cena jest najważniejsza, ale ja muszę sobie na takiego piesia "nazbierać" pieniążki.
5. I ostatnie pytanko :) jeżeli w domu jest alergik, to naguski naprawde nie wytwarzają alergenów, możę znajdzie się ktoś z alergików na forum :) Myślałam żeby pojechać do hodowli pobyć z piesiami i sprawdzić samemu, ale w hodowlach hoduje się różne rasy często, a przebywanie w domu z psami z sierścią wywołuje odrazu katar, więc mam problem :placz:

Nomu -
ad. 1 - wybór psa czy suczki - to indywidualne preferencje danej osoby - nie można raczej jasno stwierdzić jaka płeć jest lepsza.
ad. 3 - jeżeli pies nie ma być wystawiany trzeba się liczyć z tym że może mieć pewne niedociągnięcia, ale w związku z tym cena takiego psa jest niższa
ad. 4 - Ceny szczeniąt przeważnie uzależnione są osiągnięć hodowli oraz rodziców szczeniąt . Hodowca (i nie mówię tu o tkzw pseudo hodowcach) uzależnia ceny od bardzo wielu czynników, są one zwykle do negocjacji jednak te najładniejsze szczenięta posiadające swoją klasę napewno będą drogie.
ad.5 - To prawda, że łyse nie uczulają - ale nie uczulają tylko wtedy gdy osoba posiada alergię na sierść, a nie np. na ślinę, pot itp zwierząt.

Posted

[quote name='nomu']1. Co lepiej piesek czy sunia?

Nomu: ja mam synka bardzo poważnie chorego na płuca, z astmą na tle alergicznym - a mam psa PP - i wszystko jest w porządku; natomiast kiedy przebywa z innymi rasami - ma problemy; chociaż myślę, że to tak naprwdę jest sprawa indywidualna - i na pewno trzeba to wcześniej zweryfikować; życzę dokonania wspaniałego wyboru :)

Posted

Jeśli chodzi o alergie to ja wiem na ten temat .
Co prawda mam dopiero 13 lat ,ale mam alergie i astmę , tak więc kota jak mieliśmy musieliśmy oddać , bo mnie prawie zabił .
Ale do rzeczy , ja mam w domu jeszcze Lhasa Apso , i właśnię u Lhasaków i Grzywków nie ma SIERŚCIE TYLKO JEST WŁOS , KTÓRY NIE UCZULA TAK JAK PSY KRÓTKO-WŁOSE TAK JAK NP. BOKSERY ITP.

Posted

Dziękuje wam za tak szybkie odpowiedzi :) Mam szczeście i za tydzień ide do alergologa to się zapytam co na ten temat myśli :]

A teraz takie pytanie do hodowców :D Piesio dostaje szcepienia i po szczepieniach dopiero jest do wziecia prawda? A co później z dalszymi szczepieniami? I ile miesięcy ma taki piesek którego jużsię bierze do domku? Wiem że gdzieś o tym czytałam na forum ale nie pamiętam a nie znalazłam :P

Posted

psiak jest gotowy odejść od matki nie wczesniej niz 8 tyg.
wtedy powinien miec jedno szczepienie i kilka odrobaczen
nastepnie po ok 2 tyg szczepi sie drugi raz
pozniej na wscieklizne
i dalej szczepi sie jeden raz w roku :)
odrabacza sie mniej wiecej co 3 miesiace

a jesli chcesz poczytac o grzywkach to zapraszam do mnie na stronkę do działu "O Rasie" - myslę ze jest tam niezły zbiór wiedzy na ich temat ;)

Posted

A ile u waszych weterynarzy kosztują takie szczepionki? I potem te szczepienia co trzeba powtarzać i odrobaczenie jakie są koszty u was ??:)

Posted

nomu napisał(a):
A ile u waszych weterynarzy kosztują takie szczepionki? I potem te szczepienia co trzeba powtarzać i odrobaczenie jakie są koszty u was ??:)

szczepionki są w różnych cenach:
szczepienie na psie choroby to wydatek ok 50zl.
szczepienie na wściekliznę ok 25zł.
odrobaczenie tabletka ok 8zl.
wszystko zależy gdzie i u jakiego weterynarza szczepimy od samej szczepionki oraz miejscowości .