Lulka Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 tu masz koszt samego badania: http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html do tego kurier i pobranie krwi dlaczego trzeba czekac 120 po szczepieniu?...bo takie są przepisy ;) Quote
nuuska Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 Znalezione na norweskiej stronie (angielska wersja językowa): http://www.mattilsynet.no/english/import_export/import_of_dogs__cats_and_ferrets_from_eu_countries__except_sweden__16400 A tu po polsku: http://www.amb-norwegia.pl/tourism/catsanddogs/catsanddogs.htm Quote
Nitencja Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 Nie radze robic przekretow. Bylam w NOrwegii z psami i jak masz badania na poziom przeciwcial +wszystkie aktualne badania+ odrobaczenie + srodek przeciwko pchlom to spokojnie wjedziecie do kraju i nikt nie robi problemow. Quote
Lulka Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 http://www.wetgiw.gov.pl/old/index.html trzeba kliknąc na Norwegie i otworzy sie plik z przepisami ja jak szukalam info to dzwonilam oczywiscie i do ambasady i pani mnie skierowala wlasnie do Głownego Inspektoratu Weterynarii, sama nie potrafila nic powiedziec :roll: Quote
rodzice Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 A czy ktos wie jak mozna zalatwic to pozwolenie od wladz na przewoz szczeniaka bez wscieklizny ? Jezeli jest taka opcja to pewnie mozna z niej skorzystac inaczej nie pisaliby o niej http://www.amb-norwegia.pl/tourism/catsanddogs/catsanddogs.htm ( tekst pod Uwaga ). Wtedy szczenie wjechaloby ze szczepieniami zgodnymi z wiekiem a reszte konczyloby na miejscu . Quote
APSA Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 Dlaczego tu nie ma Norwegii??? http://www.wetgiw.gov.pl/old/przywoz/przemieszczanie/panstwa/panstwa.html To ze strony http://www.wetgiw.gov.pl/old/index.html -->Przewóz zwierząt towarzyszących --> do państw UE Quote
xochi Posted December 28, 2007 Posted December 28, 2007 [quote name='APSA']Dlaczego tu nie ma Norwegii??? http://www.wetgiw.gov.pl/old/przywoz/przemieszczanie/panstwa/panstwa.html To ze strony http://www.wetgiw.gov.pl/old/index.html -->Przewóz zwierząt towarzyszących --> do państw UE tak sie sklada, ze Krolestwo Norwegii nie jest czlonkiem UE :evil_lol: Czy ktos slyszal o zmianie przepsiow dotyczacych wwozu m.in. psow do Norwegii? Podobno od 2.01.2008 pies ma byc zaszczepiony na wscieklizne i po uplywie 21 dni od dnia szczepienia moze wiejchac do Norwegii (+ odrobaczenie, chip lub tatuaz, EU pas). Slyszalem tez opinie od norweskiego veta, ze szczenie, ktore nie mialo kontaktu z innymi psami niz matka moze wjechac do Norwegii na podstawie zawswiadcznia hodowcy poswiadczonego u veta prowadzacego szczeniaka. Na zadnej stronie nie znalazlem potwierdzenia tych rewolucyjnych zmian w parwodawstwie Norwegii (albo nie umiem szukac) Quote
iwi10 Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 Mam pytanie czy ktoś mieszka w Norwegi lub mieszkał z psem, czy to jest prawda że Norwedzy nie są za bardzo za wynajęciem mieszkania jak ktoś chce mieszkać z psem. I jak tam się mieszka z psem czy są jakieś miejsca aby można było wybiegać czworonoga Czytając o Norwegi odniosłam takie wrażenie że oni nie przepadają za psami. Mam nadzieję że się mylę bo mam możliwość tam wyjechania i chce zabrać oczywiście psa. Quote
berdi Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 xochi napisał(a):tak sie sklada, ze Krolestwo Norwegii nie jest czlonkiem UE :evil_lol: Czy ktos slyszal o zmianie przepsiow dotyczacych wwozu m.in. psow do Norwegii? Podobno od 2.01.2008 pies ma byc zaszczepiony na wscieklizne i po uplywie 21 dni od dnia szczepienia moze wiejchac do Norwegii (+ odrobaczenie, chip lub tatuaz, EU pas). Slyszalem tez opinie od norweskiego veta, ze szczenie, ktore nie mialo kontaktu z innymi psami niz matka moze wjechac do Norwegii na podstawie zawswiadcznia hodowcy poswiadczonego u veta prowadzacego szczeniaka. Na zadnej stronie nie znalazlem potwierdzenia tych rewolucyjnych zmian w parwodawstwie Norwegii (albo nie umiem szukac) Podniosę temacik. Czy coś się może zmieniło w sprawie wjazdu/wwozu szczenięcia do Norwegii?Czy nadal obowiązuje ta nieszczęsna kwarantanna? :razz: Quote
Dorota2007 Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Wiosną tego rokupani z Norwegii kupiła u mnie suczkę basecią.Kropka mogła zobaczyć swoja pania po spełnieniu konkretnych warunków: w wieku 3 mies. została zaczipowana i zaszczepiona p.wsciekliznie , dostała też paszport z adnotacją o czipie i szczepieniu po 120 dniach od szczepienia krew jej pojechała kurierem ( można też przez Laboklin - ale wynik jest po 3-4 tyg.) do Puław.by sprawdzic miano przeciwciał wynik również kurierem wrócił do mnie po kilku dniach 10 dni przed wyjazdem sunia dostała preparat z prazikwantelem( profilaktyka echinokokozowa) no i wreszcie lot do Norwegii ( klatka określona przez przewoznika Norwegian Lines) po tygodniu pobytu w Norwegii- powtórka odrobaczeniajuż w norweskim gabinecie dopiero po tym tak naprawdę - witaj Norwegio! oczywiście nalezy jeszcze wyrobić rodowód eksportowy w Zarządzie Glównym ZKwP Quote
emue Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 Orientuje się ktoś, jak teraz jest z wwożeniem psiaka na teren Norwegii ? Chodzi o dorosłego :) Quote
Magdalenka Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 Hay Ja mam pytanie nie znalazlam tu odpowiedzi wiec sie zapytam - Ja mieszkam w Dani paszport mam polski ale meza dunczyka - mam pieska yorka mamy okazje wyjechac na nowy rok 2011 do Oslo- 4 dni w sumie mam mozliwosc zostawienia pieska u rodziny ale wolala bym go zabrac bo strzaly i do tego jego rodzinki by nie bylo to dla niego podwojny stres - jak to prawnie wyglada z tym tylko wikendowym wjazdem do norwegi potrzebna jest tez kwarantanna ? a nadmienie jeszcze piesek pochodzi z Dunskiej hodowli ma paszport i chip tylko kwarantanny nie ma ?` Pozdrawiam Quote
bajadera Posted November 26, 2010 Posted November 26, 2010 To się musi mąż Duńczyk dowiadywać u Was. Pamiętaj, że Norwegia nie jest w Unii. Quote
Yourii Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Witam, przepraszam z góry jeżeli spamuje ale mam pytanie dotyczące właśnie psów w Norwegii i uznałam że to dobry temat. Chciałabym wybrać się ze swoim psem na wystawę do Norwegii - posiadam chip, wszystkie szczepienia i paszport, czy to wystarczy by na granicy nas nie zawrócili ?? z góry dziękuję za odpowiedz Quote
Lulka Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 niestety nie, musisz zrobić testy na przeciwciała [FONT=Times New Roman]Zwierzęta towarzyszące (psy, koty i fretki) przewożone w celach niekomercyjnych (niehandlowych) z Polski do Norwegii muszą spełniać następujące wymagania:[/FONT] [FONT=Arial]1. [/FONT][FONT=Times New Roman]W pierwszej kolejności[/FONT][FONT=Times New Roman]zwierzęta[/FONT][FONT=Arial] m[/FONT][FONT=Times New Roman]uszą zostać zidentyfikowane za pomocą czytelnego tatuażu lub mikroczipu. W przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymogów normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785, wówczas właściciel zwierzęcia lub osoba odpowiedzialna za zwierzę w czasie transportu musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli (musi dysponować czytnikiem).[/FONT] [FONT=Times New Roman]2. Następnie muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie, przy użyciu inaktywowanej szczepionki, zawierającej jedną jednostkę antygenową/dawkę (zgodnie ze standardami WHO). Szczepienie musi zostać przeprowadzone zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki. Ważne jest aby zwierzęta zostały zidentyfikowane (tak jak zostało to opisane w pkt. 1), zanim zostaną poddane szczepieniu przeciwko wściekliźnie.[/FONT] [FONT=Times New Roman]3. [/FONT][FONT=Times New Roman]Muszą zostać poddane badaniu w kierunku określenia efektywności szczepienia przeciwko wściekliźnie (za pozytywny wynik badania uznaje się uzyskanie miana przeciwciał neutralizujących wynoszącego co najmniej 0,5 IU/ml). Badanie musi zostać przeprowadzone w laboratorium zatwierdzonym przez Unię Europejską (lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2004/693/WE) na próbce krwi pobranej na 120 do 365 dni po ostatnim szczepieniu przeciwko wściekliźnie (próbki pobrane przed upływem 120 dni od ostatniego szczepienia nie są ważne). Badanie nie musi być powtarzane w przypadku zwierzęcia, które było następnie regularnie szczepione przeciwko wściekliźnie (bez żadnych przerw w kalendarzu szczepień wymaganym przez laboratorium producenta szczepionki). [/FONT] [FONT=Times New Roman]Rejestry lekarzy upoważnionych do pobierania próbek krwi od psów, kotów i fretek w celu przeprowadzenia powyższego badania prowadzą właściwe terytorialnie okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Listy ww. lekarzy są dostępne na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej pod adresem [/FONT][FONT=Times New Roman]www.vetpol.org.pl[/FONT][FONT=Times New Roman]) [/FONT] [FONT=Times New Roman]4. Po uzyskaniu wyniku badania, lekarz weterynarii upoważniony do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących (lista lekarzy wyznaczonych znajduje się na stronie internetowej: [/FONT][FONT=Times New Roman]www.vetpol.org.pl[/FONT][FONT=Times New Roman]) powinien wydać zwierzęciu paszport, w którym zostanie potwierdzone spełnienie wszystkich powyższych warunków (identyfikacja zwierzęcia, szczepienie przeciwko wściekliźnie, wynik badania efektywności tego szczepienia). [/FONT] [FONT=Times New Roman]5. Ponadto, zwierzęta muszą zostać poddane odrobaczaniu przeciwko Echinococcus spp., przeprowadzonemu przez lekarza weterynarii w ciągu 10 dni przed planowanym przemieszczeniem zwierzęcia na terytorium Norwegii, przy użyciu preparatu zawierającego praziquantel. Ponadto, odrobaczanie musi zostać powtórzone w ciągu 7 dni po przyjeździe na teren Norwegii. Obydwa zabiegi odrobaczania, wraz z podaniem nazwy i dawki preparatu muszą zostać odnotowane w paszporcie zwierzęcia.[/FONT] [FONT=Times New Roman]UWAGA!!![/FONT] [FONT=Times New Roman]Nieszczepione młode zwierzęta nie mogą być wprowadzane na terytorium Norwegii, chyba, że zostanie wydana na takie przemieszczenie zgoda władz Norwegii (Norwegian Food Safety Authority). Ponadto, wszystkie zwierzęta towarzyszące (psy, koty i fretki) muszą zostać poddane przy wjeździe na teren Norwegii kontroli służb granicznych.[/FONT] Quote
Yourii Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 ooo... jaka wyczerpująca odpowiedz - dziękuję bardzo :) To robimy test i w maju śmigamy na wystawę :) Quote
Alojzyna Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Od stycznia tego roku zmieniły się przepisy dotyczące wwozu do Norwegii dorosłych psów i kotów a czy ktoś wie, jakie są przepisy dotyczące przywozu do Norwegii szczeniąt poniżej 3 miesiąca życia? Czy coś się w tym zakresie zmieniło? Quote
dexterka Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Alojzyna napisał(a):Od stycznia tego roku zmieniły się przepisy dotyczące wwozu do Norwegii dorosłych psów i kotów a czy ktoś wie, jakie są przepisy dotyczące przywozu do Norwegii szczeniąt poniżej 3 miesiąca życia? Czy coś się w tym zakresie zmieniło? też jestem ciekawa... Quote
Alojzyna Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 ja już wiem - dokopałam się do info - nic się nie zmieniło, to znaczy do Norwegii można wwieź szczenię poniżej 3 miesiąca jedynie z krajów, które są na liście krajów wolnych od wscieklizny a Polski tam nie ma :( Quote
Recommended Posts