Flaire Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 asher napisał(a):w końcu to byłby pies TZta a nie twój, jemu ma się podobać :wink:No nie wiem - w końcu PIKA musiałaby go oglądać dzień w dzień... ONa to może bym jeszcze zdzierżyła, ale gdybym miała TZta, który chciałby trzymać w domu na przykład cattledoga, to normalnie bym się chyba rozwiodła. :wink: Quote
asher Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 A ja własnie uświadomiłam sobie że... nie ma psów, które mi sie nie podobają :o Nawet charty, niektóre teriery (Flaire, wybacz :modla: :wink: ) i "ozdóbki", które jeszcze niedawno uważałam za najbrzydsze psy świata - takie, co to nigdy w życiu!, nabrały jakiegos subtelnego uroku... Cóż, syndrom Dogomanii :lol: Quote
PIKA Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 [quote name='asher']PIKA, nie dramatyzuj :wink: Mimo wszystko da się kupić ON z fajną psychiką :P taaa, tylko czy psiak ma "fajna psychikę" to raczej mozesz zobaczyc jak urosnie i dojrzeje :roll: Z tym, ze jak pies trafi w ręce TZ-ta to na bank bedzie mial ta psychike nawet najlepsza, schrzanioną :roll: Dlatego ja mu yorka proponuje, albo inszego kurdupla bo to mniej niebezpieczne narzedzie :roll: [quote name='asher'] w końcu to byłby pies TZta Raczej TZ psa :lol: [quote name='asher'] a nie twój, A pewna jesteś? :-? [quote name='Flaire']No nie wiem - w końcu PIKA musiałaby go oglądać dzień w dzień... : Nie tylko oglądac :evil: ale i wyprowadzac "na ludzi" :evil: asher mnie sie tez wszystkie psy podobają i kazdego psiaka kocham na pewnien sposób, zawsze tak bylo, jeszcze przed dogomanią :lol: co nie znaczy, ze bym kazdego chciala trzymac w domu :o Quote
Flaire Posted April 20, 2005 Posted April 20, 2005 [quote name='PIKA']mnie się też wszystkie psy podobająNAWET CATTLEDOGI????? :o (Dla mnie też niektóre teriery do pięknych nie należą... Ale na pewno nie dotyczy to takich: http://www.std.org/~hania/misialodzdlasajko.jpg Quote
PIKA Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 [quote name='Flaire'] [quote name='PIKA']mnie się też wszystkie psy podobająNAWET CATTLEDOGI????? :o jak to jest pies, to sam ten fakt mi się podoba :lol: A cattledog to fakt, wyjątkowe szkaradztwo, ale dzieki temu ma pewien urok :wink: :lol: [quote name='Flaire'](Dla mnie też niektóre teriery do pięknych nie należą... Ale na pewno nie dotyczy to takich: http://www.std.org/~hania/misialodzdlasajko.jpg sliczna, :D a jak się prezentuje :fadein: Quote
asher Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 [quote name='PIKA']taaa, tylko czy psiak ma "fajna psychikę" to raczej mozesz zobaczyc jak urosnie i dojrzeje :roll: Domyślam się, że Twoj TZ nie szuka psa do sportu, na zawody, tylko do towarzystwa? W takim razie te nieporządane cechy będą widoczne już u szczeniaka. Histeryczność, strachliwość, nadpobudliwość nie pojawiają się nagle w dojrzałym wieku - jeśli pies jest własnie taki, to raczej od początku. I tak sobie kombinuję, że właściwie u szczeniaka widać to nawet lepiej, niż u dorosłego psa, bo u dorosłego to chyba już trudno rozróżnić, co jest cechą jego charakteru, a co skutkiem niewłaściwego postępowania z psem :hmmmm: [quote name='PIKA']Z tym, ze jak pies trafi w ręce TZ-ta to na bank bedzie mial ta psychike nawet najlepsza, schrzanioną :roll: Dlatego ja mu yorka proponuje, albo inszego kurdupla bo to mniej niebezpieczne narzedzie :roll: :lol: Nooo, yorki to charakterne psiaki i czasem potrafią sterroryzować właściciela :wink: Flaire, a mnie się cattledogi podobają! Właściwie jedyne, do których nijak nie mogę się przekonać, to nagie chińskie grzywacze :roll: Ale póki co widywałam je tylko na zdjęciach, więc może i mają jakiś urok, którego na fotkach nie umiem dostrzec :roll: Quote
adda Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 asher napisał(a):W takim razie te nieporządane cechy będą widoczne już u szczeniaka. A najlepiej to takiemu 7 - 8 tygodniowemu maluchowi teścika małego zrobić 8) Quote
asher Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 I starannie wybrać hodowlę, żeby byc pewnym, że już tam piesio nie zostanie zwichrowany 8) Quote
adda Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 Oj, ale to chyba trzeba byłoby najpierw do wróżki pójść... która hodowla jest ok... Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll: Quote
Asiaczek Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 "Pies-zając" - tego określenia dla ON nie znałam. Bardzo mi się podoba i jakże trafne! Co do rasy w miarę zrównoważonej - może mops? Ale jeżeli mops, to od razu dwa. Zdzierzysz? :wink: Pzdr. Quote
Flaire Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 adda napisał(a):Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll:Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć. Możesz kojarzyć tylko prześwietlone, zdrowe zwierzęta, mogły być same A przez kilka pokoleń i ciągle może się dysplazja zdarzyć. Hodowca może się starać najlepiej jak się da, ale dysplazji nie da się całkowicie uniknąć. Quote
PIKA Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 asher daj Ty mi spokój z ON-em :roll: Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8). On i tak nie chce psa "na wystawy" to jest to najlepsze wyjście :wink: jakiegos kundelka zaakceptuje i chetnie będe się nim zajmowac :D [quote name='asher'] :lol: Nooo, yorki to charakterne psiaki i czasem potrafią sterroryzować właściciela :wink:: A niech mu wchodzi na glowe jak chce, ale przynajmniej go nie zje :roll: Asiaczek mopsik tez może być :D Quote
adda Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 Flaire napisał(a):Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć. Wiem :roll: A tak poza tym to piesek całkiem, całkiem, PTI zdał 200/200 :D Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol: Quote
adda Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 PIKA napisał(a):Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8). To Ty nie będziesz swojego doga rozpieszczała? :o Quote
Flaire Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 adda napisał(a):Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol:Niektóre nawet blisko mi znajome pieski tak mają. :oops: Quote
PIKA Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 [quote name='adda'][quote name='PIKA']Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8). To Ty nie będziesz swojego doga rozpieszczała? :o :o a z czego Ty takie glupie wnioski wyciagłas? :o ja bede rozpieszczac (rozsądnie :wink: ) swojego doga, a on niech rozpieszcza swojego psa 8) [quote name='asher']PIKA, dog z mopsem :D To bedzie rewelacja :D Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol: Quote
Asiaczek Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='adda']Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll:Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć. Możesz kojarzyć tylko prześwietlone, zdrowe zwierzęta, mogły być same A przez kilka pokoleń i ciągle może się dysplazja zdarzyć. Hodowca może się starać najlepiej jak się da, ale dysplazji nie da się całkowicie uniknąć. Zgadza się. I w sznaucerach olbrzymach zdarzają się takie "wpadki". Tutaj Ka-vanga może coś więcej napisać. Ona ma sztucery nadal, a ja odeszłam do basków. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted April 21, 2005 Posted April 21, 2005 [quote name='asher']PIKA, dog z mopsem :D To bedzie rewelacja :D Ale w tym przypadku, dla równowagi, nadal podtrzymuję moją propozycję o 2 mopsy. :lol: No i wzmożona uwaga, aby mopsików dog nie zadeptał. :lol: Pzdr. Quote
Mokka Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='adda']Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol:Niektóre nawet blisko mi znajome pieski tak mają. :oops: Ty to śpiewaniem nazywasz 8) PIKA, dog z mopsem To bedzie rewelacja W środę na szkoleniu widziałam w grupie PT jamnika ramię ramię z wilczarzem. Też czadersko! :D Quote
tufi Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 PIKA napisał(a): Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol: Potwierdzam w kazdym szczegole! 8) :lol: Uroczy widok Quote
Flaire Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 [quote name='Mokka']Ty to śpiewaniem nazywasz 8) No przecież się zgodziłyśmy, że to śpiew :D zarzynanego wieloryba. Quote
Asiaczek Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 tufi napisał(a):PIKA napisał(a): Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol: Potwierdzam w kazdym szczegole! 8) :lol: Uroczy widok Aż żal, że nie wszyscy to widzieli... Pzdr. Quote
PIKA Posted April 22, 2005 Posted April 22, 2005 [quote name='Asiaczek'] [quote name='tufi'][quote name='PIKA'] Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol: Potwierdzam w kazdym szczegole! 8) :lol: Uroczy widok Aż żal, że nie wszyscy to widzieli... Pzdr. :lol: W Wawie mieszkasz to masz szanse :wink: Quote
Recommended Posts