Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher napisał(a):
w końcu to byłby pies TZta a nie twój, jemu ma się podobać :wink:
No nie wiem - w końcu PIKA musiałaby go oglądać dzień w dzień... ONa to może bym jeszcze zdzierżyła, ale gdybym miała TZta, który chciałby trzymać w domu na przykład cattledoga, to normalnie bym się chyba rozwiodła. :wink:

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja własnie uświadomiłam sobie że... nie ma psów, które mi sie nie podobają :o Nawet charty, niektóre teriery (Flaire, wybacz :modla: :wink: ) i "ozdóbki", które jeszcze niedawno uważałam za najbrzydsze psy świata - takie, co to nigdy w życiu!, nabrały jakiegos subtelnego uroku... Cóż, syndrom Dogomanii :lol:

Posted

[quote name='asher']PIKA, nie dramatyzuj :wink: Mimo wszystko da się kupić ON z fajną psychiką :P
taaa, tylko czy psiak ma "fajna psychikę" to raczej mozesz zobaczyc jak urosnie i dojrzeje :roll: Z tym, ze jak pies trafi w ręce TZ-ta to na bank bedzie mial ta psychike nawet najlepsza, schrzanioną :roll:

Dlatego ja mu yorka proponuje, albo inszego kurdupla bo to mniej niebezpieczne narzedzie :roll:
[quote name='asher'] w końcu to byłby pies TZta
Raczej TZ psa :lol:
[quote name='asher'] a nie twój,
A pewna jesteś? :-?
[quote name='Flaire']No nie wiem - w końcu PIKA musiałaby go oglądać dzień w dzień... :
Nie tylko oglądac :evil: ale i wyprowadzac "na ludzi" :evil:

asher mnie sie tez wszystkie psy podobają i kazdego psiaka kocham na pewnien sposób, zawsze tak bylo, jeszcze przed dogomanią :lol: co nie znaczy, ze bym kazdego chciala trzymac w domu :o

Posted

[quote name='Flaire'] [quote name='PIKA']mnie się też wszystkie psy podobająNAWET CATTLEDOGI????? :o
jak to jest pies, to sam ten fakt mi się podoba :lol:
A cattledog to fakt, wyjątkowe szkaradztwo, ale dzieki temu ma pewien urok :wink: :lol:

[quote name='Flaire'](Dla mnie też niektóre teriery do pięknych nie należą... Ale na pewno nie dotyczy to takich:

http://www.std.org/~hania/misialodzdlasajko.jpg

sliczna, :D a jak się prezentuje :fadein:

Posted

[quote name='PIKA']taaa, tylko czy psiak ma "fajna psychikę" to raczej mozesz zobaczyc jak urosnie i dojrzeje :roll:

Domyślam się, że Twoj TZ nie szuka psa do sportu, na zawody, tylko do towarzystwa?
W takim razie te nieporządane cechy będą widoczne już u szczeniaka. Histeryczność, strachliwość, nadpobudliwość nie pojawiają się nagle w dojrzałym wieku - jeśli pies jest własnie taki, to raczej od początku.
I tak sobie kombinuję, że właściwie u szczeniaka widać to nawet lepiej, niż u dorosłego psa, bo u dorosłego to chyba już trudno rozróżnić, co jest cechą jego charakteru, a co skutkiem niewłaściwego postępowania z psem :hmmmm:

[quote name='PIKA']Z tym, ze jak pies trafi w ręce TZ-ta to na bank bedzie mial ta psychike nawet najlepsza, schrzanioną :roll: Dlatego ja mu yorka proponuje, albo inszego kurdupla bo to mniej niebezpieczne narzedzie :roll:

:lol:
Nooo, yorki to charakterne psiaki i czasem potrafią sterroryzować właściciela :wink:

Flaire, a mnie się cattledogi podobają!
Właściwie jedyne, do których nijak nie mogę się przekonać, to nagie chińskie grzywacze :roll: Ale póki co widywałam je tylko na zdjęciach, więc może i mają jakiś urok, którego na fotkach nie umiem dostrzec :roll:

Posted

asher napisał(a):
W takim razie te nieporządane cechy będą widoczne już u szczeniaka.
A najlepiej to takiemu 7 - 8 tygodniowemu maluchowi teścika małego zrobić 8)

Posted

Oj, ale to chyba trzeba byłoby najpierw do wróżki pójść... która hodowla jest ok...
Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll:

Posted

"Pies-zając" - tego określenia dla ON nie znałam. Bardzo mi się podoba i jakże trafne!

Co do rasy w miarę zrównoważonej - może mops? Ale jeżeli mops, to od razu dwa. Zdzierzysz? :wink:
Pzdr.

Posted

adda napisał(a):
Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll:
Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć. Możesz kojarzyć tylko prześwietlone, zdrowe zwierzęta, mogły być same A przez kilka pokoleń i ciągle może się dysplazja zdarzyć. Hodowca może się starać najlepiej jak się da, ale dysplazji nie da się całkowicie uniknąć.

Posted

asher daj Ty mi spokój z ON-em :roll:
Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8). On i tak nie chce psa "na wystawy" to jest to najlepsze wyjście :wink:

jakiegos kundelka zaakceptuje i chetnie będe się nim zajmowac :D

[quote name='asher'] :lol:
Nooo, yorki to charakterne psiaki i czasem potrafią sterroryzować właściciela :wink::
A niech mu wchodzi na glowe jak chce, ale przynajmniej go nie zje :roll:

Asiaczek mopsik tez może być :D

Posted

Flaire napisał(a):
Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć.
Wiem :roll: A tak poza tym to piesek całkiem, całkiem, PTI zdał 200/200 :D Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol:

Posted

PIKA napisał(a):
Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8).

To Ty nie będziesz swojego doga rozpieszczała? :o

Posted

adda napisał(a):
Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol:
Niektóre nawet blisko mi znajome pieski tak mają. :oops:

Posted

[quote name='adda'][quote name='PIKA']Ja kcem doga :angel: a TZ jak chce swojego psa do rozpieszczania to niech se ze schroniska weźmie 8).
To Ty nie będziesz swojego doga rozpieszczała? :o
:o a z czego Ty takie glupie wnioski wyciagłas? :o
ja bede rozpieszczac (rozsądnie :wink: ) swojego doga, a on niech rozpieszcza swojego psa 8)

[quote name='asher']PIKA, dog z mopsem :D To bedzie rewelacja :D

Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol:

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='adda']Znajomy kupił z super hiper hodowli, sukcesy na wystawach (sam nie miał zamiaru wystawiać jak raz poszedł i zobaczył), szmery, bajery... i się okazało że psiul ma dysplazję, niewielką ale ma :roll:Bo dyslpazji nie da się przewidzieć ani na 100% uniknąć. Możesz kojarzyć tylko prześwietlone, zdrowe zwierzęta, mogły być same A przez kilka pokoleń i ciągle może się dysplazja zdarzyć. Hodowca może się starać najlepiej jak się da, ale dysplazji nie da się całkowicie uniknąć.
Zgadza się.
I w sznaucerach olbrzymach zdarzają się takie "wpadki". Tutaj Ka-vanga może coś więcej napisać. Ona ma sztucery nadal, a ja odeszłam do basków.
Pzdr.

Posted

[quote name='asher']PIKA, dog z mopsem :D To bedzie rewelacja :D
Ale w tym przypadku, dla równowagi, nadal podtrzymuję moją propozycję o 2 mopsy. :lol:
No i wzmożona uwaga, aby mopsików dog nie zadeptał. :lol:
Pzdr.

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='adda']Jedyne co mi się w nim nie podobało to to, że "śpiewał" jak pan od niego odchodził :lol:Niektóre nawet blisko mi znajome pieski tak mają. :oops:
Ty to śpiewaniem nazywasz 8)

PIKA, dog z mopsem To bedzie rewelacja

W środę na szkoleniu widziałam w grupie PT jamnika ramię ramię z wilczarzem. Też czadersko! :D

Posted

PIKA napisał(a):

Taaa widzialam takie stado kilka rotków + 2 shiby + mopsiczka, ktora w pelni rządzila tym towarzystwem :lol:

Potwierdzam w kazdym szczegole! 8) :lol: Uroczy widok

Posted

tufi napisał(a):
PIKA napisał(a):

Aż żal, że nie wszyscy to widzieli...
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek'] [quote name='tufi'][quote name='PIKA']

Aż żal, że nie wszyscy to widzieli...
Pzdr.
:lol: W Wawie mieszkasz to masz szanse :wink: