Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Numer 1 - zdecydowanie owczarek niemiecki naturalnie ;)

Bardzo mi sie podobaja za to dogi niemieckie (nigdy nie moge sie napatrzec na te gabaryty heh takie zboczenie)
Lubie tez jamniki gładkowłose (przez sentyment, b.inteligentne bestie)

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='vege*']najbardziej kocham Nowofundlandy, potem w kolejce są berneńczyki, leonbergery, cane corso, shar-pei, no i ogólnie chyba wszystkie molosy i psy obwisłe (fafelkowate) :loveu:[/QUOTE]

Podpisuję się pod koleżanką! Niufy górą! Nie znam bardziej "idealnej" rasy :)

Posted

[quote name='maciek_axa']Podpisuję się pod koleżanką! Niufy górą! Nie znam bardziej "idealnej" rasy :)
zgadzam się w 100%! :loveu:

• 2 weeks later...
Posted

A ja uwielbiam psie wulkany energii, takie z pasją do pracy, błyskiem w oku, najchętniej łupowe... :p Nie będę orginalna jeśli wymienię malinois, dobermany i inne pinczery, waleczne terriery (też bullowate), onki - ale krótkowłose, najlepiej użytki.
Wizualnie baaardzo podobają mi się pointery, wyżły krótkowłose.
Mam słabośc do basenji, sa przepiękne, ale pewnie mieć nie będę, bo charakter nie do końca taki jak bym oczekiwała.

Posted

szpice szczególnie japonce: jednego zbója mam :)
pozniej bulki: podobaja mi sie ale miec nie bede
wilczarz irlandzki: prawie miałam, małż sie przestraszył wielkosci :(
wilczak czechosłowacki: przestraszyłam sie jego aktywnosci, teraz mysle ze nie potrzebnie ( wiec moze kiedys)

Posted

a mnie najbardziej inspirują dogi niemieckie :) oprócz niego jeszcze: chart irlandzki, berneńczyk, wilczak, amstaff, border collie, owczarek australijski, rhodesian ridgeback, doberman, wyżeł weimarski, chart perski długowłosy :) a zresztą co ja tu piszę wszystkie psy są super !!!! :D

• 2 weeks later...
Posted

Justinka123-obecnie Owczarki szkockie to już nie te psy z błyskiem w oku co kilka-kilkanaście lat temu.Teraz to puchate kule ,a nie aktywne psy pasterskie.Niestety.:/
Kiedyś baaardzo mi się podobały jeszcze ten stary "charci" typ lekkie wysokie mniej owłosione.Obecne to już tylko kanapa spacer na około bloku i do domu.:/

Posted

yamayka napisał(a):
A ja uwielbiam psie wulkany energii, takie z pasją do pracy, błyskiem w oku, najchętniej łupowe... :p Nie będę orginalna jeśli wymienię malinois, dobermany i inne pinczery, waleczne terriery (też bullowate), onki - ale krótkowłose, najlepiej użytki.
Wizualnie baaardzo podobają mi się pointery, wyżły krótkowłose.
Mam słabośc do basenji, sa przepiękne, ale pewnie mieć nie będę, bo charakter nie do końca taki jak bym oczekiwała.

Co do innych pinczerów to dzień do nocy - sznaucer miniaturowy i ogólnie sznaucery mają mniejsza pasje pracy od dobermana. Sznaucer olbrzym jeszcze jako tako - porównałabym do owczarka długowłosego. Szczególnie jakoś błyskotliwe to nie sa albo mnie sie takie trafiaja po rodzinie te sznaucerki. Moim zdaniem to doberman wyróżnia sie w tej podgrupie znaczaco.

olekg89 napisał(a):
Justinka123-obecnie Owczarki szkockie to już nie te psy z błyskiem w oku co kilka-kilkanaście lat temu.Teraz to puchate kule ,a nie aktywne psy pasterskie.Niestety.:/
Kiedyś baaardzo mi się podobały jeszcze ten stary "charci" typ lekkie wysokie mniej owłosione.Obecne to już tylko kanapa spacer na około bloku i do domu.:/

A gie prawda.. Szkociak ma duży potencjał i dużo może, jednak własciciele nie chca bo tą rase przejeli tacy wlasciciele yorkowaci.. To wina włascicieli, ze rasa tak marnieje i leży w zapomnieniu sportowców. Zaczął sie liczyć eksterrier i wsio,

Zobacz Olek ile jest startujacych w sporcie ludzi z dobermanami na cała Polske... 3? 5? ...takich chcacych coś robić poza tym, zeby pies miał jakiś rękaw w papierach jako reproduktor, a nie powiesz mi, ze to psy sie popsuły... To jest wina włascicieli, dla których rasa staje sie "top". Podobnie z psami gończymi, myśliwskimi, aporterami.. Nie powiesz mi, ze nie ma już aportujących labradorów. Większość jest aportujących ale co z tego, kiedy przeciętny własciciel retrievera kupił go bo jest to rasa "łagodna do dzieci".

Posted

Każdy piesek jest ładny na swój sposób ;)

Ja osobiście lubię duże rasy takie jak Bokser , Amstaff ;)
Jednak z małych znajdą się i takie rasy którym się nie opre :cool3:

Shih tzu :loveu: , Cocker Spaniel Ang. , Boston Terrier , Beagle , Mops i wszystkie pieski z tak zwanymi " faflami " :razz:

Aktualnie i na ładne pare lat mam Shihtzaczka i jestem bardzo zadowolona z mojego maleństwa :loveu:

Posted

Ja kocham wszystkie psiaki ale najbardziej cenie sobie :

Yorasy, ale takie normalne co jak moja potrafią cały dzień szaleć, a nie ledwo czołgające się schorowane bidulki: za ich inteligencje, chęć do nauki i oczywiście terierkowy charakterek. Wszystkie teriery są cudne!

Potem whippety: co tu dużo gadać, po prostu pies stworzony dla mnie! Ta energia, gracja i delikatność, miodzio!

A dalej: bearded collie, sheltie, bokser, bull terrier, borzoj, seter angielski, chiński grzywacz i wszelkiej maści kundelki.

Posted

Trudno wskazać jakąś jedną rasę, ale wydaje mi się, że jednak w sondażu wygrałby labrador. Pies nie jest mały, ale pocieszny na pewno i chyba to wzbudza do niego największą sympatie. Labradory koniecznie trzeba wysłać na tresurę, bo z czasem mogą zgłupieć i zdziecinnieć, będą się chciały cały czas bawić. Ale mimo to uważam, że są to naprawdę znakomite psy.

Posted

Mój number one to basenji - pies który nie szczeka, o kociej wręcz naturze :) No ale od zawsze w naszym domu był kundelek, więc kocham kundelki :)

Posted

parson russel terier!
no i jack russel
i jeszcze terier irlandzki, niemiecki, cairn terier, boston terier i wogóle teriery wszelakie
ale nie mogę zapomnieć też o saluki i borzoju i o wilczaku oczywiście :P

Posted

KOCHAM ponad wszystko Nowofundlandy!!! Nie ma wspanialszych psów niż Niufki! Łagodne, spokojne, cierpliwe ale kiedy trzeba staną w obronie swojego "stada". Chodząca miłość i wierność w czystej postaci.

Podobają mi się również Borzoje, Wilczaki czechosłowackie i BOS'y

Posted

Witam kolejną niufomaniaczkę :loveu:
Ja kocham wszystkie molosy i większość owczarków, ale moją największą miłością są Niufy i to się nigdy nie zmieni :loveu:

• 1 month later...
Posted

ja lubie wszystkie psy wełniacze, lub o długim włosiu.
z rasowców podobaja mi się border collie, pudelki i shar pei.
a tak to wszystkie psiaki to słodziaki również mieszańce i kundelki.

Posted

Psy są moją pasją,miłością i hobby od 15 lat,ale najbardziej uwielbiam Pitbulle i Amstaffy,oraz od niedawna Boston Teriery:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
A dlaczego:
- przede wszystkim za ich charakter,wygląd też(ale jest mniej istotny) i "to coś",nie wiem jak to nazwać,ale zawsze mnie"kręcą",nigdy nie mogę przejść obojętnie koło Nich.Zawsze muszę zagadać i pogłaskać,a także jak jest możliwość poprzytulać:lol::lol::lol::lol:
'