Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja zapomniałam dopisać jeszcze Mastifa Tybetańskiego, Neapolitańskiego i Angielskiego :loveu: piękne psy :loveu: Ale i tak Niufków, Leosiów, Landseer'ów i Berneśków nic nie przebije!!!!!:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

Labradory i dobki :)nic nie poprawia tak humoru jak kupa sierści ciesząca się z niczego ;P mówię tu o mouim kudłaczu i mam nadzieję, że będzie mi dane mieć jeszcze z jednego :)

Posted

Nie mam ulubionej rasy, właściwie to każdy psiak mi sie podoba albo nadrabia urodą albo charakterem, czasem mimo ,że psiak wygląda na strasznego brzydala to i tak kupi mnie swoim spojrzeniem , wąsami czy krzywym uchem.

Lekko odbiegając od tematu-Przy wyborze psa głównie kieruje sie nie urodą, czy rasą a swoimi możliwościami(czas , wielkośc mieszkania itp moje możliwości fizyczne-spacery, umiejętności w socjalizowaniu i wychowaniu psiaka-wiedzę o rasie, itp) Mój mąż bardziej zwraca uwage na wygląd psiaka ale tofacet - straszny wzrokowiec.Dla mnie najważniejsze jest dobro psiaka.Przecież on sie nie pcha do mego życia i oboje musimy być szczęśliwi. A wracając do sedna - niestety podoba mi się większość psów( mam tylko 2- bo takie mam możliwości)- nad czym często ubolewa mój małżonek.Do schronisk nie chce już ze mną chodzić i mam również zakaz wstępu do podobnych miejsc. To forum też napawa go lękiem. Dzięki dogomani mamy w domu drugiego psiaka.( W którym jego Pan jest baaaardzo zakochany i niewychowawczo wszystko mu wybacza.)
Myślę,że już nigdy nie kupię psa.Nawet jak będę chciała mieć rasowego lub w typie rasy to adoptuję jakąś schroniskową bidę.Tyle ich jest....
I trochę dziwi mnie powyższy temat. Można nie kochać, nie lubić jakiegoś psa z powodu wyglądu czy też charakteru.Jeżeli jest uparty/leniwy czy tzw ttrudny to przecież wystarczy z nim pracować.Tylko musi się chcieć. Na pewno każdy psiak ma jakies swoje wyjątkowe dla nigo cechy-zalety.....

Posted

Nawiązując do poprzedniego mojego postu. Przyznaję ,że takie podejście bardziej rozwija sie (coraz bardziej) u mnie z wiekiem. Także kochani dogomaniacy uważjcie żeby i Was nie dopadła ta DOGOMANIAAAAA..........:lol:

Posted

I jeszcze strasznie podobają mi się Bloodhoundy :loveu: ja ogólnie lubię takie obwisłe, masywne duże psy :loveu: Bloodhoundy wyglądają jak z bajki :loveu:

Posted

Dla mnie idealną rasą jest terier australijski. Za wszystko. Ich miły i niekłopotliwy charakter, małe rozmiary, nie są obciążone chorobami, ma twardą sierść która nie wypada. Dla mnie pies idealny pod każdym względem. Takiego mam, więc wiem co mówię.
Zawsze kochałam i kocham owczarki niemieckie, ale im oprócz miłości potrzeba czegoś więcej, sensowna dla nich praca. Wiem, bo też je mam. Mam również boston terriera, też rewelacyjna rasa. Ale jest szybka i sprytna. Muszę mieć oczy dookoła głowy , ale bardzo jest wdzięczną rasą i kochaną. Jedna ideałem na co dzień i od święta jest terier australijski.

Posted

Dla mnie genialną i ukochaną rasą są dalamtyńczyki:loveu: Ciekawy charakterek i wygląd po prostu cudeńko. Wygląda dostojnie (jak przez chwilę stanie spokojnie i się skupi:evil_lol:) i wogóle jest ponadczasowy:loveu: Tylko szkoda ,że przeważnie ludzie biorą je/kupują i nie potrafiąsobie z nim poradzic bo patrzyli na wygląd ,a nie na charakter:angryy: Mój Bingo został porzucony przez właścicelkę (mimo ,że kupiła go z hodowli) i kilka razy (chyba 4 lub5) został oddany z adopcji:-(
Jeszcze bardzo podobają mi się dogi (szczególnie arlekiny) Akita to moje marzenie, Doberman , Saluki / Wilczarz Czechosłowacki / Samoyed(podobny charakter do dalmata) ONek / Chow Chow / kurcze więcej mi nie przychodzi do głowy ,ale przeważnie wolę te duże:evil_lol:

Posted

Z wyglądu wszelkie charty, doberman, wilczarz. Na pewno duże i z długimi łapami, no i przez mojego psa mam ogromny sentyment do psów szorstkowłosych. Ale bez sensu o tym myśleć, i tak nigdy nie kupiłabym psa w hodowli, tyle jest zwierząt do adopcji.

Posted

Setery, zwłaszcza mahoniowe - ten ruch, szata, gracja i elegancja, a przy tym dziki pęd, żywiołowość, szaleństwo w zabawie, pasja pracy w polu... I przesłodko wyglądają jak wreszcie padną spać :)

Posted

ja uwielbiam długowłose owczarki. Było to moje marzenie z dzieciństwa. Obecnie jestem właścicielką suni 2,5 letniej .wcześniej miałam, przez 16 lat kundelka ale niektórzy weci uważali iż to jest pies w typie rasy

Posted

Z wyglądu bardzo podobają mi się springer spaniele.
Ale taki pies zamęczyby się w naszym domu (i nas też przy okazji).
Może kiedyś...

Gdybym miała teraz wybierać rasowego psa, wybrałabym pudla albo cavaliera (dla ich charakteru, bo z wyglądu średnio mi się podobają). Chętniej pudla, ale cavaliera łatwiej teraz kupić.

Posted

Generalnie cała grupa V (bardzo dużo ras jap.) + parę z innych ;).
SH, AM, Akita, Kai, Kishu, Hokkaido, Shiba, Chow-Chow, Pies Grenlandzki, Eurasier, Samoyed, Wilczak Czechosłowacki...
Charakter. Po prostu charakter :loveu:.
Doliczam setera irlandzkiego + spaniela angielskiego, ale to nie rasy czysto dla mnie - czyt. raczej nie będę mieć ;).

Posted

Jedną z moich ulubionych ras są również kundelki.:loveu: Chętnie bym wzięła, ale mam kotkę,która boi się psów. Moglibyście powiedzieć, że mogę zabrać szczeniaczka, ale one zawsze mają szansę na pokochanie..

Niestety w schronisku jest wiele "trudnych" psów, których ludziom nie tak łatwo pokochać.:-(

Posted

A mi się podobają Cocker Spaniele Angielskie, Border Collie, Goldeny i Owczarki Niemieckie. Wszystkie przede wszystkim ze względu na charakter i chęć pracy z człowiekiem :loveu:

Posted

Moją ukochaną rasą są Parson Russell Terriery. Charakterek mają jak dla mnie cudowny, małe lizuski i pieski z motórem w kuprze :diabloti::loveu: Do sportów miziania, brania na kolanka (małe to to i się zmieści w całości) dłuuugich spacerów - do wszystkiego. Pies - ideał.
Oprócz nich bardzo lubię też Border Collie, przede wszystkim ze ich możliwości fizyczne, chęć pracy i optymalną wielkość.

Ogólnie lubię psy trudne :evil_lol::loveu:

Posted

Bassety, bassety, bassety:p.Zawsze mi się podobała ta rasa przede wszystki z wyglądu, miałam na tymczasie sunię mix basseta z widocznym bassecim charakterem i za charakter teraz też uwielbiam tę rasę.Chciałabym kiedyś mieć basseciora, póki co mam mix terriera i też fajna "rasa":cool3:

Posted

Ja uwielbiam za wygląd i charakter Owczarki Niemieckie, Rodezjany, Dogi Niemieckie oraz Setery Angielskie i Wyżły Węgierskie. Moje marzenie to mieć kiedyś Doga Niemieckiego :loveu: ale to jak będę multimilionerką :cool3: