Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To fakt, wyjątkowo jest ich mało. Ja co prawda widziałam je na żywo, ale dosłownie kilka razy w życiu z czego Puli w hodowli we Francji. Są to psy pasterskie, więc charakterki pewnie też swoje mają ;), ale z wyglądu są moim zdaniem świetne.

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja lubie amstaffy i ogólnie bullowate ,hawańczyki ,owczarki środkowoazjatyckie i oczywiście kundelki:):):) interesują mnie rzadkie rasy np.damchi, spaniele niemieckie ,billy... A przy okazji wiecie coś o billy albo o damchi? Bo bardzo mało inf. w internecie

Posted

Ana04 napisał(a):
Mi tam dredziaste psy się podobają. :razz:
Co prawda nie widziałam żadnego na żywo, ale na zdjęciach wyglądają bardzo interesująco. :loveu:

u mnie w mieście kiedyś jakiś facet miał białego komondora :) ładny psiak, chociaż osobiście nie chciałabym miec takiego psa

Posted

vege* napisał(a):
no bo taki śliczny ten twój psiak :loveu:

Wiem, bo mój w końcu;) Hahaha:D

A jeżeli chodzi o psy dredziaste to mi też sie nie szczególnie podobają, takie dziwne są:) skołtunione:D haha, i nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy taki psiak sie miał, by kapąc, przecież jak te "kudły" nasiąkną to strasznie ciężki się robi i może sie utopić, oczywiście mam na mysli otwarte akweny:-o

Posted

boksereczkaa napisał(a):
Vege czemu? Ty wiesz jakie to praktyczne? Zawsze można takiego psa zmoczyć, a później się z nim po podłodze potarzać i odrazu podłoga świecąca ;)

Komondorów nie można kąpać kiedy mają już te swoje dredy bo one nigdy nie wyschną :p czytałam tak w PP i tam pisało, ze ktoś Komondora wykąpał a później pies zgnił bo nie wysechł tzn ta sierść przy skórze psa zgniła:-o

Posted

boksereczkaa napisał(a):
O1us haha myślę, że ich sierść jest tak skonstruowana ;), że nie utopią się wchodząc do wody, ale rozbawił mnie Twój post ;)

Hehe, bo mi się tak jakoś wydawało, a zreszta czytałam o tym w jakiejś książce, może zacytuje, chodzi o Puli: "Wczasie pływania w otwartych akwenach nasiąknieta wodą sierść może pociągnąć psa na dno":crazyeye:

Posted

Dokładnie nie wiem czy mozna wierzyc tej ksiażce, ale to wydaje mi się nawet logiczne, w końcu taka kupa kudłów jak nasiaknie, to wagę swoją ma, a we wzorcu jest, że Puli waży 11-16 kg. Czyli malutko, więc całkiem prawdopodobne jest, że te kudełki mogą go pociągnąć na dno... Druga sprawa z suszeniem ale o tym juz pisał/a??? vege*;)

Posted

[quote name='O1us_89']Druga sprawa z suszeniem ale o tym juz pisał/a??? vege*;)
pisała :lol: jakby ktoś chciał wiedzieć w którym PP czytałam to o komondorach to to był numer z marca 2008 roku

teraz właśnie doczytałam o tym suszeniu to przepisze z tej gazety to sobie przeczytacie :-D
"Naszym komondorom myjemy czasem pyski i 'spody' ze względu na zapach. Tylko raz próbowaliśmy psa wykąpać. Okazało się wtedy, ze największy problem to wysuszenie (po prostu niemożliwe!) - wilgotna sierść przy skórze spowodowała odparzenia. Po kąpieli pies nie może wstać o własnych siłach"

to właśnie jest napisane w PP

Posted

vege* napisał(a):
pisała :lol: jakby ktoś chciał wiedzieć w którym PP czytałam to o komondorach to to był numer z marca 2008 roku

To pewniw gdzieś bedę miała ten egzemptlarz:lol:
Sama też czytałam gdzieś o tym, że w przypadku kapieli dredziarzy, trzeba je dokładnie wysuszyc później, głównie z uwagi na mozliwość gnicia:crazyeye:
Więc to co napisali w PP jest całkiem logiczne i wierzę w to...

Posted

I jeszcze o Puli też jest napisane w PP bo to te porównanie mały czy duży?

Mam do was pytanie podobają wam się molosy? :loveu: jak tak to który najbardziej?
Mi Niufki, Berneńczyki, Leonki, Landseery, Buldogi Ang. i Shar-pei'e :loveu:

Posted

Molosy są cudowne :) DLa mnie generalnie im więcej psa tym lepiej, a jeśli jeszcze ma wielkie fafle i uszy to już w ogóle bajka.

Wracając jeszcze do "dredziastych" to co jeżeli pies wejdzie nam np. do jeziora? Nie mogę sobie tego wyobrazić-psa, który musi unikać wody.

Posted

boksereczkaa napisał(a):
Molosy są cudowne :) DLa mnie generalnie im więcej psa tym lepiej, a jeśli jeszcze ma wielkie fafle i uszy to już w ogóle bajka.

jestem tego samego zdania:lol: im większy pies, im więcej ciała, im większe uszy im większa głowa i fafle i długie puszyste futerko tym lepiej :loveu::loveu::loveu:

Ana04 napisał(a):
Molosy są cudowne. :loveu: I dwa z nich kocham i jestem pewna, że kiedyś u mnie zamieszkają. Landseer i Leonberger.

a ja jestem pewna, ze u mnie zamieszka kiedyś czarny Niufek :loveu:

Posted

[quote name='vege*']jestem tego samego zdania:lol: im większy pies, im więcej ciała, im większe uszy im większa głowa i fafle i długie puszyste futerko tym lepiej :loveu::loveu::loveu:
O taak.:loveu:

a ja jestem pewna, ze u mnie zamieszka kiedyś czarny Niufek :loveu:

Oj, niufy też są cudowne. Ale i tak Leosiów i Landseerów nic nie pobije. :cool3: