Soema Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Jeśli pies ucieknie i się zgubi, masz 2 lata na jego odnalezienie, jeśli zostanie ukradziony - 3 lata. W tym terminie nie przestajesz być jego właścicielem, nawet gdy pies trafi do schroniska lub zostanie adoptowany i możesz go odebrać zarówno ze schroniska, jak i od osoby, która go adoptowała. :roll::roll: zaraz znajdę przepisy.. http://www.dogomania.pl/forum/f432/prawo-do-psa-69996/ Quote
LAZY Posted October 13, 2009 Author Posted October 13, 2009 Niestety prawo w Polsce często jest mało logiczne... Najświeższe wieści o Foxince:) Niunia oczywiscie podbiła serca nowej rodzinki, powodując konsternacje o adoptowanego ze schroniksa jamniczka:cool3: Maxiu (jamniczek) pokazuje dziewczyne okolice na spacerze, ale w domu bacznie się jej przygląda. Wczoraj nawet próbował na nia warknąć, z czego nasza gwiazda nic sobie nie zrobiła. Dogadają sie na pewno! Dzieci juz małą uwielbiają, a przez to ze jest ich az 3 to czasu będą jej poświecać mnóstwo. Dzisiaj Foxinka została w domu sama tylko na godzinkę, jutro cały dzień ktoś z nią będzie, w czwartek pani Iza bieze urlop. Więc te pierwsze dni na aklimatyzację są świetnie zorganizowane. Dzisiejszą noc niunia przespała na kanapie:oops:Wiem, ze to nasza wina i nowa rodzinka będzie musiała poprosić dziewczynkę, zeby zechciała leżeć na specjlanie przygotowanym do tego celu legowisku:lol: Karmiona nadal będzie specjalnie, az nie nabieże odpowiedniej masy i formy. Odpowiada to Maxowi, który dostaje z tego powodu również ryż z kurczakiem, zeby nie poczuł się gorszy, hihihi...Dzisiaj szykuja sie wielkie zakupy. Cała rodzina idzie wybierać szelki, smycz, zabawki, itd. Mam nadzieje, ze to szaleństwo długo nie przeminie. Postaram się aby w tym tygodniu (mam nadzieje, ze jeszcze dzisiaj)nowi Państwo podjechali do TOZu i podpisali umowę adpocyjną. Postaram sie również o jakieś fotki małej z nowego domku. Jeszcze mi smutno, ale cieszę się, ze tak szybko udało się znaleźć tak cudowny domek. P.S. Dzwoniła do mnie dzisiaj Pani w sprawie Foxinki. Odesłałam ją do wątku kolejnej bokserkowej bidy ze szczecińskiego schroniksa oraz na stronę fundacji sos bokserom. Mam nadzieje, ze wszystkie potencjalne domku, ktore oferowały chęć przygarnięcia Foxi zdecydują sie dać miłość pozostałym biedakom. Quote
LAZY Posted October 13, 2009 Author Posted October 13, 2009 [quote name='Soema']Jeśli pies ucieknie i się zgubi, masz 2 lata na jego odnalezienie, jeśli zostanie ukradziony - 3 lata. W tym terminie nie przestajesz być jego właścicielem, nawet gdy pies trafi do schroniska lub zostanie adoptowany i możesz go odebrać zarówno ze schroniska, jak i od osoby, która go adoptowała. :roll::roll: zaraz znajdę przepisy.. http://www.dogomania.pl/forum/f432/prawo-do-psa-69996/ Załamałam się tymi przepisami. Rozumiem ich sens z punktu widzenia właścicieli zagubionych psów, ale z punktu widzenia dających dom to ten przepis moze sie niejednokrotnie stac przeszkoda w podjeciu właściwej decyzji. Tak sie teraz zastanawiam czy Foxi nie za szybko poszła do nowego domu. W sumie to i tak te 2 tygodnie nie robią różnicy w przedziale 2 letnim, ale czy TOZ zechce z nowym domem podpisac umowe adopcyjną? Mam nadzieje, ze nie będą działać na szkode suni. Quote
gerta Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 Kochani, ja sprawdziłam przepisy - najpierw Ustawa o ochronie zwierząt, gdzie jest odwołanie do kodeksu cywilnego, w którym owszem jest mowa o 3 latach, na odzyskanie psa, ale jedynie w przypadku jego kradzieży. Jeśli pies zostanie porzucony lub zgubiony i ktoś go znajdzie, to mają zastosowanie przepisy Rozporządzenia Rady ministrów w sprawie rzeczy znalezionych (14 czerwca 1966 r. Dz. U. 22 poz. 141). Zgodnie z par. 6 tegoż rozporządzenia, jeśli przechowywanie rzeczy wiąże się ze znacznymi kosztami lub trudnościami odpowiedni organ ma prawo swystawić taką rzecz na sprzedaż na zasadach określonych w przepisach o postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Osobie, która straciła psa przysługuje wtedy ZAMIAST PSA kwota uzyskana ze sprzedaży pomniejszona o koszty przechowywania (bo te koszty ponosi zawsze właściciel rzeczy przechowywanej). Obowiązek poszukiwania właściciela dotyczy rzeczy, o znacznej wartości lub jeśli jest to potrzebne ze względu na jej właściwości. O poszukiwaniu jest napisane, tyle, że należy umieścić ogłoszenie w lokalnej prasie. Pies niewątpliwie podlega pod paragraf 6 - utrzymanie go kosztuje i jest uciążliwe. Paragraf 8 - o konieczności wszczęcia poszukiwań już może być dyskusyjny, a też jego postanowienia nie są realizowane w pełni, bo gdyby tak było, to psy, które są zachipowane i znajdą się w schronisku byłyby utrzymywane przez właścicieli odnalezionych na podstawie chipa. 14 dni jest chyba podyktowane lokalnymi przepisami gminnymi... A może wynika z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym - to też sprawdzę. A co do tych 3 lat na odzyskanie psa - trzeba by jeszcze udowodnić, że psa nam skradziono... A to chyba nie jest łatwe :( Quote
elapieczus1 Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 :klacz::Cool!:brawo Paulinko dopiero przyjechałam do Szczecina a tu takie wieści:) po prostu jesteście WIELCY pozdrawiam Marcina i chylę czoło Quote
cuciola Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 super ze boksia znalazla dom :) brawo Paulinka!!! Quote
LAZY Posted October 22, 2009 Author Posted October 22, 2009 Foxinka została zaczipowana. Umowa z TOZem podpisana i jest już termin sterylki:) Jamniczek Maksiu po początkowym szoku:lol:przyzwyczaił się do suni i ładnie się dogadują, ba nawet sie ze sobą bawia:) Dziewczynka przybiera na wadze. Niestety jeszcze załatwia się w domu. Siku robi na wycieraczce przy drzwiach:diabloti:no i zdarza jej sie koopa. Tak sobie myślę czy ona to robi celowo, bo zimno jej w doopkę i nie chce wychodzić czy poprostu nie jest tej czystości nauczona. W kazdym razie mam nadzieje, ze Panstwo sie nie zniechecą i naucza Foxinkę dobrych manier. Nowa rodzina ma powiedziane, ze jak nie da rady opiekować sie sunia do Foxi wraca do nas. Myśle jednak, ze do tego nie dojdzie, bo jej nie da sie nie kochac:eviltong: Ona upodobała sobie szczególnie męska czesc rodziny. Uwielbia wchodzic na kolanka do Pana domu i jego syna. W ogóle jest z niej kochana sunia! Wkrótce umawiamy sie na wspólny spacer. Wezmę ze sobą aparat i pokaże Wam jak ona teraz wspaniale wygląda:loveu: Quote
Alicja Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 [FONT=Arial]Myśle że Niuńka nauczy sie porządku [/FONT] Quote
LAZY Posted November 3, 2009 Author Posted November 3, 2009 Najświeższe wieści o dziewczyne. W niedzielę siedziała razem z Maxem 8 godzin sama w domu (rodzina pojechała na groby) i nic nie napsociła! Ani siku ani koopy:multi:Właścicielka mówi, ze z jamniczkiem wspólnie ganiają sie na podwórku, w domu dogadują nie gorzej, aż miło na nich popatrzeć. Musze znaleźć chwile, zeby ją odwiedzic i zrobić zdjęcia. Szelki trzeba ciagle luzować, bo dziewczynka przybiera na wadze:loveu:Na grudzień wyznaczono termin sterylki. Myślę, ze do tego czasu Foxinka już calkiem wydobrzeje. Quote
Alicja Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 [FONT=Arial]maleńka farciara :loveu:Supcio ten domeczek znalazłaś dla małej :loveu:[/FONT] Quote
LAZY Posted December 7, 2009 Author Posted December 7, 2009 W ubiegły poniedziałek Foxi została wysterylizowana! Przez pierwsze 3 dni po zabiegu nie chciała jeśc ani pić i obraziła się na swojego ulubionego Pana który ją zawiózł na sterylkę. Na szczęście już wszystko wróciło do normy:) Sunia juz nie załatwia sie w domu, pieknie dogaduje sie z kolegą Maxem i doskonale wie gdzie mieszka. Ostatnio postanowiła sama wrócić do domu, kiedy wieczorny spacer wydał jej sie zbyt długi! Nieźle nastraszyła właścicieli, którzy zaczęli jej szukac, a sunia grzecznie siedziała pod drzwiami domu z miną: otwieracie czy nie? przeciez jest strasznie zimno! Postaram sie ja odwiedzic jeszcze przed Świętami i porobic zdjęcia. Quote
Alicja Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Oj Foxi , numerantka ;). Koniecznie kubraczek dla golaska ;) Quote
Soema Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Bo to skandal boksie w taką pogodę..:obrazic: FOTY !! :) Quote
LAZY Posted December 8, 2009 Author Posted December 8, 2009 Obiecuję foty, ale złapałam zapalenie oskrzeli i chwilowo jestem uziemiona! Quote
Cudak Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Przepraszam za OT, ale błagam o pomoc dla jamnika Robaka, który za kilka dni wraca do mnie z adopcji i z ciepłego domku będzie musiał przenieść się do zimnej budy...[IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/heul.gif[/IMG] Pilnie potrzebny TYMCZAS!! [url]http://www.dogomania.pl/threads/142740-Jamnik-Robak-Filip-WRACA-Z-ADOPCJI-PILNIE-potrzebny-nowy-dom-lub-DT/page20[/url] Quote
Alicja Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='LAZY']Obiecuję foty, ale złapałam zapalenie oskrzeli i chwilowo jestem uziemiona![/QUOTE] kuruj się :calus: Quote
LAZY Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Dzisiaj w końcu udało mi się odwiedzić Foxinkę! Ona jest wspaniała. Radosna, uśmiechnięta, szalona i przy tym taka grzeczna! Oczywiście wszyscy zostaliśmy obdarowani buziakami:) Byliśmy na spacerku z nową Panią boksi oraz jej kolegą Maxem:) Mam trochę fot...:P Dziewczynka ma wspaniały dom! Jestem bardzo szczęśliwa, ze tak dobrze trafiła:) Oczywiście nie mogłam jej nie przytulić! Przywitanie z moją mamąl) Quote
LAZY Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Tutaj z Maxem:) Niezłe ujęcie, co? Oni cudownie się razem bawią! Quote
LAZY Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Wspólny kijek... Miejsca do szaleństw ma dziewczynka sporo! Quote
Alicja Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 :loveu: morducha do zacałowania http://img682.imageshack.us/img682/3518/p1030995y.jpg Quote
gerta Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 A ja poproszę o zdradzenie techniki wykonania tych fotek... Lazy, czy Ty wykopałaś dół w śniegu i robiłaś je leżąc? Quote
LAZY Posted January 5, 2010 Author Posted January 5, 2010 Nie:) to moj maz nisko kucał i czekał na pędzącego psa:) Quote
Alicja Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 zajrzyjcie http://www.dogomania.pl/threads/176241-Amstaffka-SARA-i-pitbull-FIODOR-zaginAE-A-y-w-okolicach-Ustowa-i-Kurowa-koA-o-Szczecina?p=13824752#post13824752 Quote
Recommended Posts