Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 712
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie wróciliśmy z rowerku :D Heh, ok było.. to znaczy Rocky co jakiś czas chciał wąchać trawkę, czy coś, ale jak już biegł, to baaardzoo ładnie! Równo, przy rowerku :] Dzisiaj akurat idę około 19.00, żeby chłodniej było i wtedy będziemy dalej próbować :p

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Moje psisko jak ma do wyboru beton i trawe to zawsze wybiera beton. Gdy jedziemy przez park po asfaltowej alejce, muszę psa dosłownie spychać na pas wykoszonej trawy i przytrzymywać tam smyczą jednocześnie blokując rowerem zejście z powrotem na asfalt.

hehe to tak jak u nas. ehhh dama przeciez nie bedzie biegła po trawce jak ma ścieżke do wyboru...:evil_lol: szkoda tylko ze z betonu ale nic to. staram sie ograniczac te przebiezki po twardym ale czasami sie po prostu nie da, ale i tragedii nie ma :razz:

pozdrawiam

Posted

Ja z moje pieski przyczepiam do springera i smigamy po miescie
dla Tasji oczywiscie ja zawolno jade wiec tak ciagnie ze nie musze pedałowac:eviltong: dzis jak zobaczyła kota to dopiero było tempo:evil_lol:

Posted

Ewa3 napisał(a):
Ja z moje pieski przyczepiam do springera i smigamy po miescie
dla Tasji oczywiscie ja zawolno jade wiec tak ciagnie ze nie musze pedałowac:eviltong: dzis jak zobaczyła kota to dopiero było tempo:evil_lol:

socurek napisał(a):
to ja chyba znowu coś spartoliłam... :shake: Mój biega na pełnych żaglach, ile bozia dała pary w rowerku i łapkach... :placz: a to źle?

Agnisia =) napisał(a):
Moje psisko jak ma do wyboru beton i trawe to zawsze wybiera beton. Gdy jedziemy przez park po asfaltowej alejce, muszę psa dosłownie spychać na pas wykoszonej trawy i przytrzymywać tam smyczą jednocześnie blokując rowerem zejście z powrotem na asfalt.

Mój też pomyka na pełnych obrotach. Mimo swoich 8 kg tak ciagnie, że równiez nie muszę pedałować.
Niestety również woli ścieżkę rowerową czy chodnik niz trawkę.
Acha, biegamy na springerze. Przetestowałam. Dużo lepsze rozwiązanie niż smych przy kierownicy.

Posted

w sumie to....po kiego grzyba miałoby się wypinać przy szarpnięciu skoro springer jest po to by utrzymać psa przy rowerze????;);););)jak dla mnie brak logiki:shake:

Posted

Ano jest i to spora... wyobraź sobie co bedzie jesli przy duzej predkosci pies przeleci z jednej strony drzewa, latarni lub człowieka, a ty na rowerze z drugiej? Małemu psu jesli bedzie na obrozy szarpniecie do tylu zmiazdży krtań lub skreci kark, przy duzym psie rower sie zatrzyma a ty polecisz na pysk... :diabloti: springer w takiej sytuacji wypina psa i konczy sie tylko na szarpnieciu :)

Posted

eeem:shake:
ale skoro springer w każdej chwili może się odpiąć przy szarpnięciu przez psa to w takim razie kompletnym bezsensem jest używanie go bo po przecież pies itak cieszy sie totalną swpbodą:shake:

Posted

Witajcie,mam pytanie:jakiej długosci powinna byc linka z amortyzatorem? Pies jest wyzłem.
co wg was lepiej sie sprawdza? karbinczyk z dwoch stron linki,czy po jednej i czy to w ogole ma wieksze znaczenie?

Posted

brazowa1 napisał(a):
Witajcie,mam pytanie:jakiej długosci powinna byc linka z amortyzatorem? Pies jest wyzłem.
co wg was lepiej sie sprawdza? karbinczyk z dwoch stron linki,czy po jednej i czy to w ogole ma wieksze znaczenie?

Zastanawiasz sie nad wyborem modelu z Manmata? ;)

Ja wybralam jednostronny karabinczyk, bo przywiazuje linke do roweru - podstawy kierownicy poprzez przewleczenie linki przez petelke.

Posted

[quote name='brazowa1']czyli polecasz jeden karabinczyk?

a jak obliczyc prawidlowa długosc?
I jeszcze jedno pytanie-szelki dla mc wyzla z chartem?Do ciagniecia roweru? gdzie mozna dostac?

Obejrzyj sobie te strone, dzial oferta http://www.manmat.prv.pl/
tam jest pokazane, jak mierzyc psa do konkretnego rodzaju szelek.
Dwustronny karabinczyk ma chyba sens wtedy, gdy jest wpinany w pas.
jaka dlugosc powinna miec linka - nie wiem, to chyba trzeba indywidualnie dopasowac do wlasnej i psa wygody.

Posted

dzieki Zeliika.
Pomecze Cie jeszcze troche;dlaczego linka z amortyzatorem(czyli rozciagliwa),skoro pies ma rower ciagnac,czyli w zamysle,linka i tak ma byc napieta? jakie to ma uzasadnienie?

Posted

dzieki Zeliika.
Pomecze Cie jeszcze troche;dlaczego linka z amortyzatorem(czyli rozciagliwa),skoro pies ma rower ciagnac,czyli w zamysle,linka i tak ma byc napieta? jakie to ma uzasadnienie?

Posted

brazowa1 napisał(a):
dzieki Zeliika.

Nie wiem :oops: nie jezdze z psem sportowo. dla siebie wybralam z amortyzatorem, bo moj pies potrafi nagle znienacka szarpnac i raz juz mnie dosc bolesnie "zsadzil" z roweru.

Posted

hehe:loveu:a czy macie jakieś rozeznanie a propos cen szelek i liny z amortyzatorem??mam mieszańca labradora,jest nieco delikatniejszej budowy od rasowego:)nie ma aż tak beczkowatej klatki piersiowej....

Posted

Regulamin zawodów bikejoringowych mówi, ze linka musi być z amortyzatorem (aby uniknąć gwałtownych szarpnięć i obrażeń psa - przecież czasami możesz jechać szybciej niż biegnie pies), a po rozciągnięciu nie może być dłuższa niż 3 m.
http://www.manmat.cz/web/data/gallery/68.jpg
To są szelki produkcji ManMata przeznaczone dla psów o bardziej wysklepionej klatce piersiowej (m.in. wyżłów), a Maciek jest przedstawicielem tej firmy na Polskę, ale do niego lepiej dzwonić niż pisać (jest trochę hmmm... zabiegany).

Posted

mhm,dzięki ale chodzi mi o cenę:)na razie chcę się tylko rozeznać,bo jeszcze nie zdążyliśmy sie specjalnie wdrożyć w rower(młody wiek psa na to nie pozwala)

Posted

socurek napisał(a):
ihihhihihihi... blow, asfalt to pikuś w porównaniu z targaniem rowera na trzecie piętro :angryy: ja chcę wiiiindęęęęęęę!!!!!!!!!!

Jestem z Tobą! Ja na czwarte piętro targam i jeszcze żyje. :cool3:

Posted

Blow napisał(a):
hehe:loveu:a czy macie jakieś rozeznanie a propos cen szelek i liny z amortyzatorem??mam mieszańca labradora,jest nieco delikatniejszej budowy od rasowego:)nie ma aż tak beczkowatej klatki piersiowej....

Kupilam w karusku manmata - szelki XXL w cenie 65 pln i linke z amortyzatorem i karabinczykiem mosieznym za 55 pln. linka ze zwyklym karabinczykiem kosztuje znacznie taniej. mysle, ze ceny u bezposredniego przedstawiciela manmata (zabieganego :lol: ) beda nizsze.

Posted

Zeliika napisał(a):
Kupilam w karusku manmata - szelki XXL w cenie 65 pln i linke z amortyzatorem i karabinczykiem mosieznym za 55 pln. linka ze zwyklym karabinczykiem kosztuje znacznie taniej. mysle, ze ceny u bezposredniego przedstawiciela manmata (zabieganego :lol: ) beda nizsze.

Ewa, super!!!
:multi:

To kiedy zrobimy sobie jaki wyscig?:cool3: