Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.
Szukałam na forum postu o tematyce szczekania ale nie znalazłam,dlatego otwieram nowy temat;).
Moja roczna sunia,kiedy jesteśmy w domu nieustannie szczeka,przy byle hałasie,krokach na schodach,kiedy ludzie chodzą po chodniku na przeciw naszego mieszkania,Barca podnosi alarm i nic i nikt nie jest w stanie ją uspokoić.Pomóżcie mi zrozumieć czemu moja sunia jest tak niespokojna??
Wcześniej w poprzednim mieszkaniu nie szczekała na wszelkie hałasy:shake:
Czy przeprowadzka może być tego powodem??Mam jeszcze problem na spacerach,kiedy widzi kogoś biegnącego stara się go dogonić i lekko łapie na nogawki,straszy przez to ludzi po kilku nawoływaniach wraca.Ogolnie od jakiegoś czasu zrobiła się bardzo niegrzeczna,gryzie nasze buty(mimo iż ciągle kupujemy jej zabawki) wieczorami (w ramach prawdopodobnie zabawy) zaczyna na mnie i mojego męża szczekać,gryzie nas po rękach co raz mocniej i dostaje "głupawki"Zaczyna mnie to martwić,ponieważ planujemy dziecko.A jej zachowanie nie wróży dobrze na przyszłość:shake:

Pomocy co robić??

Posted

jeśli chodzi o spacery:

*koniecznie pracuj nad przywoływaniem (http://psy-szkolenie.fotolog.pl/centernauka-przywolaniacenter,1810221,komentarze.html)

* nad skupianiem na tobie uwagi

* urozmaicaj spacery, połącz je z zabawą, szkoleniem, gonitwami

* nagradzaj za kazdy kontakt z tobą w czasie spacerów(podejście, kontakt wzrokowy)

Jesli chodzi o zachowanie względem przechodniów, nad tym również musicie zapanować.

Poproście o pomoc znajomego, który będzie udawał przechodnia.

w momencie kiedy mijacie przechodnia skupiasz uwagę psa na sobie. Znajomy idzie chodnikiema my z drugiej strony. skupiamy uwage psa na sobie(np. trzymając w ręce smakołyk, zabawkę), dajemy komende "rownaj" lub noga (zalezy jak go nauczysz) i mijamy sie jesli pies bedzie posluszny nagradzamy go. Stopniowo zmniejszamy odległośc między psem a "przechodniem". Dobrze byłoby gdyby pies znał komendę "równaj".
W późniejszym etapie przechodzień zaczyna biec i znowu: duża odległośc- coraz mniejsza

Co do zachowania w domu:

Podejrzewam, że na was ma charakter zaczepny. Pies szczeka- zwraca tym samym waszą uwagę => cel osiągnięty

Przede wszystkim zapenijcie mu odpowiednią dawkę, ruchu, zabawy (pamietaj, że 30 min. spacer połączony ze szkoleniem (=wysiłek umysłowy) jest dla psa bardziej męczący, niż godzinny spacer po pobliskim parku.)

Jeśli chodzi o szczekanie na dźwięki. Być może ma to związek ze zmianą miejsca zamieszkania, ale nie jest to główna przyczyna. Jak zachowujecie się w momencie kiedy pies zaczyna szczekać?

Posted

Gdy Barca zaczyna szczekać, przybiega do mnie szczeka patrząc często na mnie i czekając na moją reakcję, na początku nie reaguje,czasem to pomaga i Barunia przestaje i idzie po swoją zabawkę.Czasem podnoszę palec do góry i mówię stanowczo "cicho" ucisza się ale powarkuje jeszcze pod nosem przez chwilkę.Jak już rozszczeka się na max i zaczyna biegać po mieszkaniu i wskakiwać na okno,bez słowa wynoszę ją do osobnego pokoju "pokazuje na nią wskazującym palcem i mówię" zostań" wychodzę zamykam drzwi za sobą,odczekuje aż się uspokoi i otwieram jej, jesli to nie działa robię tak do skutku.Kiedy już wychodzi spokojna pochwalę ją i albo zaczynam się z nią bawić albo dostaje smakołyk. Co do spacerów,kiedy jest na smyczy jest naprawdę nieznośna,wyrywa się i stara obwąchać ludzi mijanych przez nas.Kiedy biega na spacerach w lesie lub ztw."polnych drogach" wystarczy jeden gwizd i uniesiona ręka a już jest przy mnie i czeka spokojnie na moją komendę,nauczyliśmy ją tego bo bardzo lubiła aby rzucać jej kamienie.to bardzo pomaga,bo nie oddala się bardzo od nas i skupia uwagę tylko na Mnie lub moim Partnerze.
Musimy po pracować nad spacerami na smyczy są one okropne czasami:(

co do szczekania w domu nie mam pojęcia czy dobrze robię??

Posted

W domu, zamiast ignorowac i zamykac, ucz i nagradzaj przybiegniecie do Ciebie i pojedyncze szczekniecie, daj znac, ze pies zawiadomil i wykonal zadanie. Tez mozna skorzystac z pomocy znajomych, sasiadow.
Spacery, to nauka skupiania na sobie, najpierw pracuj na pewnym dystansie od ludzi, potem stopniowo zmniejszaj. Podobnie z iloscia ludzi, najpierw pojednycze osoby (warto poprosic o pomoc znajomych), potem w coraz wiekszym tlumie.
poczytaj (razem z linkami, np. o nauce siad, waruj):
Sposób na szczekającego goldena - Zofia Mrzewińska - Onet.pl Pies

Posted

szczekanie w domu jest próbą zwrócenia na siebie Waszej uwagi.
To, co z tym zrobicie zależy tylko od was. Mimo wszystko nie stosowałabym kar, takich jak zamykanie.
I jeszcze taka uwaga: przy zamykaniu psa w pokoju mówisz do niego 'zostań'. Tym sposobem słowo 'zostan' kojarzy się psu z karą/odosobnieniem. W chwili kiedy urzyjesz słowo 'zostań' w sytuacji innej, np. przy wyjściu z domu, przejsciu przez ulicę, czy chociazby podczas szkolenia automatycznie kojarzysz psu daną sytuację z czyms niemiłym.
Proponuję albo:
-zupełnie ignorować psa; nie patrz, nie mów, nie zwracaj uwagi. Każde zwrócenie na psa uwagi jest osiągnięciem jego celu: szczekam/biegam jak szalony/warczę/drapię -> właściciel spojrzał na mnie = cel osiągnięty.
-czasem jednak warto jest pobawić się z psem w chwili kiedy ma on na to ochotę i zachęca/zaprasza nas do wspólnej zabawy :)
-proponuję wprowadzić komendę "koniec" oznaczająca koniec zabawy, głaskania itp.
Działa to mniej więcej tak:
głaszczemy psa, po czym mówimy krótko "koniec" i całkowice urywamy z nim kontakt. Po pewnym czasie pies skojarzy słowo "koniec" z końcem przyjemności i chwilą kiedy musi zająć się sobą.

Jeśli chodzi o spacery to musicie nad nimi konsekwentnie pracować, napisałam juz w jaki sposób :)

Posted

Barunia spisuje się bardzo dobrze:loveu: reaguje na polecenia już coraz lepiej,spacery z nią stały się bardzo przyjemne,nie reaguje już na rowerzystów, jeszcze z ludźmi biegającymi mam problemy,ale pewnie to kwestia czasu.Szczekanie,cóż nie jest już tak źle jak wcześniej,reaguje na komendę koniec:multi:.Oby tak dalej:cool1:

Posted

Ja mam roczną sunię wziętą ze schroniska w Lesznie i mam ten sam problem... Niestety moja mała jest niereformowalna... Nie chce jeść chrupek, potrafi się głodzić... Na smyczy ciągnie niesamowicie... No i to szczekanie, warczenie, burkanie na wszystkie szmery... Pracujemy nad tym, ale jest ciężko... Znalazłam w tym poście parę fajnych stronek. :loveu:
Z góry dziękuję :multi:

Posted

A po co "chrupki" jako nagroda/smaki? Poszukaj czegos atrakcyjnego (sery, psie ciasteczka domowej roboty, gotowane/pieczone/surowe mieso, nabial, wedliny, pieczywo) - wybor ogromny, a latwiej bedzie psiaka zmotywowac.

Posted

A jak to jest z dwoma psami na spacerze? Jeśli jednego się uczy przywoływania to czy i drugiego powinno się nagradzać? Ja raczej bym nagrodziła i starego, bo czemu miałby nie dostać? Ale może moje myślenie jest błędne? :)

Posted

kali mari- psy uczą się w każdej sekundzie, więc nagradzamy zachowania na którch nam zależy, zawsze kiedy mam taką możliwość Nie da się "wyłączyć" funkcji zapamiętwania i uczenia się u psa, tak samo zreszta jak u ludzi.

galagutek, tak jak już było pisane, jest tak wielka gama wyboru smaczków dla psa że musisz troszkę poeksperymentować i znaleźć coś na co pies się nakręci.

Jeśli skala problemu jest tak duża jak piszesz, zacznij małmi kroczkami, nie wszytko na raz. Zrób sobie "grafik", "przestudiuj" na czym najbardziej ci zależy, od czego najlepiej zacząć, poczytaj na temat danego problemu i pracuj ;)
korzystaj z podanych linków, jesli jeszcze czegos potrzebujesz, pytaj ;)

Posted

galagutek napisał(a):
Na smyczy ciągnie niesamowicie...

Mieliśmy to samo z naszym Hobo. Mały, taki trochę jamnikowaty, a ciągnął tak, że ręka bolała po spacerze, nawet półkolczatka nie pomagała. Kupiliśmy coś w rodzaju kantara (nie kaganiec), który kółko do zapinania smyczy ma pod pyskiem. Pomogło. Teraz mogę iść na spacer prowadząc jednocześnie psa i wózek :) Jak by cię interesowało, to poszperam po sieci i pokażę dokładnie to ustrojstwo.