Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powiem szczerze że tak z doświadczenia to ja nie znam osobiście takiego przypadku coby dwa shih - pies i suka nie doszły do porozumienia...
No na pewno są wyjątki ale w przypadku kiedy pies ma (brzydko mówiąc)mocno "zrabaną" psychikę.
Dwie baby to co innego ...Dwa samce też niekoniecznie ale parka się dogada.
Na szczęście moje to też piecuchy i nie potrzebują długich spacerów....No cóż ponoć pies upodabnia się do właściciela...;)
Tak słyszałam...:evil_lol:;)

• Replies 505
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Osa']
Dwie baby to co innego ...Dwa samce też niekoniecznie ale parka się dogada.
Na szczęście moje to też piecuchy i nie potrzebują długich spacerów....No cóż ponoć pies upodabnia się do właściciela...;)
Tak słyszałam...:evil_lol:;)

Ciekawe jak to jest u Teutonki:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

ja mam dwie baby i jest ok :) po tygodniu było a teraz to chodzą krok w krok ze sobą, chociaż to młodsza się zdecydowanie bardziej pilnuje dużej. zwł, że duża to taka suczyca dominująca ;) no i właśnie, dogadały się pomimo okropnego charakteru mojej starszej suni :diabloti: naprawdę ona sobie owczarki niemieckie i inne kaukazy ustawia, jest szczekliwa i władcza :razz: ale po szkoleniu więc naprawdę mocno utemperowana na szczęście ;) nie wyobrażam sobie dwóch shih, nawet dwóch bab, które się gryzą na śmierc i zycie :evil_lol:

Posted

Nie dwa palskate nie gryzą się na śmierć i życie...
Nie...Ale może dominujące zwierzę gnębić to które nie chce mu się podporzadkować i to na różne sposoby i zapewniam Cię że patrzenie na to, to żadna frajda dla właściciela który kocha i jedno i drugie.
Twoja młodsza podporządkowała się a starsza to przyjęła i jest OKi ale jakby młodsza też była dominująca i chciała rządzić stawiając się starszej dominantce to już inna historia.

Posted

Osa napisał(a):
Nie dwa palskate nie gryzą się na śmierć i życie...
Nie...Ale może dominujące zwierzę gnębić to które nie chce mu się podporzadkować i to na różne sposoby i zapewniam Cię że patrzenie na to, to żadna frajda dla właściciela który kocha i jedno i drugie.
Twoja młodsza podporządkowała się i jest OKi ale jakby się stawiała to już inna historia.

masz rację. jak chciałam drugiego psiaka to naprawdę godziny przegadałam z rożnymi hodowcami, czy aby napewno to będzie dobre rozwiązanie. u mnie jest tak, że przy dużej mała się zrobiła bardziej pewna siebie, bo była baaaardzo uległa. ale nie ma między nimi jakiś nieprzyjemnych sytuacji. Duża czasem się denerwuje że mała jej zabrała kosteczkę, a mała - jak jej duża odbierze kosteczkę, czeka na sekundę nieuwagi i sprytnie odbiera zdobycz :) na spacerach się ganiają - duża goni małą i to jest niezmienne :) ale fakt faktem, że gdyby duża była bardziej uległa, to pewnie częściej razem gryzłyby kosteczkę i spały przytulone. ale może z czasem... po 8 miesiącach bycia razem są ze sobą bardzo związane.

Posted

Witam Cioteczki:)

Wczoraj sobie uświadomiłam, że Albin jest z nami już miesiąc:lol:.
DOBRZE JEST. Ostatnio TZ stwierdził co następuje:
Luśka to typowa sekutnica a Albin - to facet ustępujący dla świętego spokoju. Widać to na spacerze. Właściwie na powrotach. Lusia się spieszy (wizja ciasteczka:evil_lol:), pogania więc Albina "groźnym" warkotem i ciąganiem za ucho. Biedny Albiś tylko łepetynkę odwraca, ale przyspiesza :diabloti::diabloti::diabloti:.

Zabrałam zwierzaki wczoraj nad morze. Albin był pierwszy raz. Dostał szału na "cztery łapy". Wykopał dziurę (chyba planował emigrację do Australii) - Lusia pomagała! Wytarzał się w piachu. Próbował w zdechłej rybie - pogroziłam wzrokiem i odpuścił. Oczywiście wlazł do wody i zamoczył pazurki. Zwiewał jednak z prędkością torpedy. Zmarźluch jeden. "głuchł" wielokrotnie i zakończył spacer na smyczy. A... przegonił też boksera do lasu:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.

A.Piórek a do którego zwierza mam się upodobnić? Bo nie da rady być na raz "blondi" z zacięciem sekutnicy i statecznym facetem, co to robi "porządek" i odchodzi dostojnym krokiem kołysząc się w biodrach (znaczy się zadkiem i ogonem). Chociaż..... jakby się tak zastanowić....

Papryczko masz gdzieś galerię swoich panienek? Bo jakoś nie mogę znaleźć;).

Pozdrawiam.

Posted

[quote name='Teutonka']Witam Cioteczki:)
A.Piurek a do którego zwierza mam się upodobnić? Bo nie da rady być na raz "blondi" z zacięciem sekutnicy i statecznym facetem, co to robi "porządek" i odchodzi dostojnym krokiem kołysząc się w biodrach (znaczy się zadkiem i ogonem). Chociaż..... jakby się tak zastanowić.... Pozdrawiam.

Czasem jak patrzę na moje psiaki, to sobie myślę, że w tym upodabnianiu się coś jest. Bo u mnie jest dokładnie tak samo: sunia Kica wariatka i Emiś dostojny i przytulasty. Czyli mamy podobnie, bo nasze czterołapne panienki to małe terrorystki, a nasi czterołapni panowie dostojni i opanowani.

Posted

Lusieńka utulona przez Morfeusza, została wyrwana z jego słodkich ramion widokiem.... ogromniastego obiektywu. TZ cały dzień ganiał za zwierzakami z aparatem. I mam lekkie podejrzenia co do przeróbki ocząt :mad: przez powyższego.

Posted

Witam poniedziałkowo:)
Mam inteligentne zwierzątka domowe. Wymyśliły nowy środek lokomocji. Luśka siedzi w koszyku i kurczowo trzyma w zębach sznurkowego osiołka/ żyrafę itp. Albin poza koszykiem trzyma sznurek z drugiej strony i ciąga Luśkę w koszyku po całym parterze. Nie omijając dwóch schodków do salonu. Chyba mała kiedyś straci zęby i będę mieć szczerbatą panienkę:):)

W ramach nauki wzajemnej w ostatnim czasie psiaki nauczyły się:
- Luśka robi "surykatkę" i żebrze niemiłosiernie przy stole.
- Albin "wyciera łapy" teoretycznie o wycieraczkę a praktycznie na kanapie też mu nieźle wychodzi;((

Posted

Moja rada- nic tylko przybij koszyk gwożdziami do podłogi..:evil_lol::evil_lol::evil_lol: :diabloti:;)

Zastanawiające bardzo że i moje gagatki uczą się jedna od drugiej ale akurat tego czego bym nie chciała...:cool1:

Posted

z tym koszykiem to świetna zabawa - musze to moim podpowiedziec ;) ale nie teraz, bo jak na nieszczęście, w naszym pakietowym małym mieszkanku na poddaszu mamy wykładzinę :evil_lol:

moje to dwie sekutnice - jedna awanturnica, a druga spryciula - jak je podpatrzyłam, jak ostatnio sobie zabawki i kosteczki podbierają ;) cyrk na kółkach :D

galerii na dogo nie mam ;) mam natomiast na forum shih tzu http://www.shihtzaki**********/
ale rozgoszczę się tutaj i wkleję ;)

Posted

Wow!!!! Papryczko!!! Cuda piękne, plaskate:lol:!!!!
Jedną masz taką lusiową. Ta z ciemnym pyszczorem to też cudne gizmo.
Widzę, że też obcinasz łapki "na kotka". Bardzo to praktyczne. Uwielbiam takie wymorusane psiaki. Od razu widać, że są szczęśliwe.

Posted

[quote name='Teutonka']Wow!!!! Papryczko!!! Cuda piękne, plaskate:lol:!!!!
Jedną masz taką lusiową. Ta z ciemnym pyszczorem to też cudne gizmo.
Widzę, że też obcinasz łapki "na kotka". Bardzo to praktyczne. Uwielbiam takie wymorusane psiaki. Od razu widać, że są szczęśliwe.

Moje niunie :loveu:
ta z ciemnym pyszczkiem to Mimi vel Mała Mi (Starsza Suka Dominująca) a tak jasna to Fanaberia vel Fana (Młodsza Suczka Spryciulka) :cool3:
ja ogólnie wolę je w długich włosach, ale przyznam szczerze, ze na te pluchy podcinałam - z żalem bo uwielbiam te długie falujące włosy ;)

one są zupełnie inne, ale uzupełniają się. tylko Mimi jest troszkę takim psiakiem specjalnej troski ;) jest strasznie gadatliwa i ciągle skupia na sobie uwagę, więc muszę się pilnować, żeby Fanulki nie zaniedbywać ;)

mam tysiące zdjęć, ale już nie będę robic offa ;)

jestem totalnie zakochana w tej rasie (zresztą ogólnie w psiakach ;) ) i jak czytam, jak te Twoje psiaki się dogadują i jak cudowny teraz domek ma Albin i jak fajnie się z Lusią dogadali, to naprawdę - miód na uszy :) :loveu:

Posted

Rany!!! Shiz pływa???? Nie pozwoliłam Luśce wchodzić do wody w czasie urlopu.... bo się bałam, ze ją przeziębię.
Mimi ma niesamowity wyraz pyszczka. Ma mądre oczy:) Widać, że są kochane.

Też wolę długie wlosy u shiz. Bawią mnie opinie o trudnej pielęgnacji tych psiaków. Cały szkopuł tkwi w systematyczności. No i odpowiednio dobranych kosmetykach.

U mnie dominantem jest Albin. Sprawiedliwy gość trzeba mu to przyznać.
Nie gnębi Luśki, ale jej pilnuje i karci za wygłupy. Małoletniego zresztą też karci:lol:
Ostatnio na spacerze jakaś starsza Pani zaczęła się zachwycać Luśką i chciała ją pogłaskać. Ali zasłonił Luśkę i zaczął kłapać. Facet niepokoi się na widok osoby z laską lub o kulach. Miotły zresztą też się bał. Przez dwa tygodnie miotła leżała centralnie w salonie żeby się uspokoił.

Posted

Oso raczej myślałam o kasku dla małej:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Takim do amerykańskiego palanta!!! Gwóźdź powiadasz..... wiedziałam!!!! Trza było kłaść drewnianą podłogę:-( A ja płytki terakotowe:placz: :placz::placz:
To idę szukać wiertło! Będę borować!!!!

Posted

Uff... dogo działa.... jakoś....

Moje maluchy nabrały takiego apetytu, że muszę im wydzielać porcje.Wet kazała. Albin przekroczył 6,5kg a Luśka dobija do 5,5kg. Lusia prędko pojęła, że jak micha się pojawia to trzeba jeść, by uniknąć "znikającej michy". Albin pojął po dobie. Brak kolacji go przekonał.

Przeczytałam dziś w "psiej prasie", że maltańczyki zostały w jednym z krajów wpisane na listę ras niebezpiecznych.... Lekko się zgarbiłam z wrażenia. Coś chyba z tą listą nie tak.

Pozdrawiam:)

Posted

bo to są małe białe cholery ;) ale to jak kazdy pies w złych rękach :) ale też o tym słyszałam :)

a ja się właśnie zastanawiam, jak z tymi miskami powinno byc. u mnie stoją cały czas, bo pracuję i nie ma mnie w domu. ale czytam teraz książkę zapomniany język psów, w której pisze, że lepiej, jak jedzonko jest zabierane.