Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak sie zastanawiam kiedy slysze co robi pies kolezanki, ale od
poczatku...Kolezanka ma psa rocznego - mieszanka jamnika z ratlerkiem (czyli jamnik na wysokich lapach z charakterem jamnika). Pies raczej dominujacy i lubiacy pokazywac kto tu rzadzi - choc to sie tyczy psow bardziej, potrafi wystartowac z zebami do ONa. Do ludzi aniolek, ale dominowac probuje.
Kolezanka zdecydowanie jest alfa w stosunkach pies-kolezanka. Jednak w domu sa jeszcze dwie osoby (brat i mama kolezanki) i tu sie zaczynaja schody. Kiedy kolezanka jet w domu pies jest aniol, jednak kiedy jej nie ma jest roznie...Tak bylo i tak jest nadal.
Np - dzisiaj (podczas nieobecnosci kolezanki w domu) brat jej kleil sobie
model w kuchni na stole. Pies ma zakas wchodzenia do kuchni i dobrze o tym wie, patrzyla sobie co brat robi...Brat wyszedl na 5 sekund do pokoju obok po czym wraca a model znalazl sie w zebach psa - czyli jeszcze wskoczyl na stol coby sobie sciagnac.
Druga sytuacja - pies nagminnie rogrzebuje kosz na smieci - tzn zawartosc. Niestety nie zawsze kosz jest schowany tam gdzie trzeba, ale jak juz jest na wiezchu - pies sie odrazu do niego dorywa. I tak samo - robi to wtedy kiedy kolezanki w domu nie ma, albo kiedy po prostu jest sam.
Czy to moze byc zlosliwe? Czy pies jednak probuje nadal dominowac brata/mame
takim zachowaniem? Jak to sie ma do dominacji? Jak dziewczyna ma reagowac -
oprocz tego zeby lepiej nie zostawiac nic, ale nie wszystko mozna
przewidziec, a tu chodzi o pozostawienie czegos na kilka sekund. Pies sie
slucha super, wyszkolony jest naprawde dobrze. Mozeciez cos doradzic?

Posted

Jakoś nie widzę tu złośliwości i zasadniczo, chyba w złośliwość psa nie wierzę... :hmmmm:

Skoro dziewczyna jest przekonana o odpowiednim wychowywaniu swego psa i piszesz, że jest super wyszkolony, to może powinna popracować na stosunkami reszty rodziny z psem. Bo to, że pies niewiele sobie robi z pozostałych członków rodziny to nie złośliwość tylko błędy wychowawcze.
Po prostu wie, że jak koleżanki nie ma w domku to się może zabawić... :drinking:

A kosz na śmieci trzeba zabezpieczać zawsze. Moja sucz też buszuje w koszu przy każdej nadarzającej się okazji, więc po prostu tych okazji staram się unikać. Ona po prostu uwielbia grzebać w smieciach i nie widzę w tym złośliwości. Oczywiście nie zabawia się tak, kiedy jestem w domu, bo wie, ze wiąże się to z określonymi konsekwencjami :evil:
Ale kiedy kota nie ma...

Posted

tak naprawde ten topci zalozylam, bo mnie prosila - ja juz wiele razy jej tlumaczylam na ten temat, ale...chyba nie bardzo chce mi uwierzyc :roll: a uwazam tak samo jak Ty coztego...i co z tego ;)
Tez nie bardzo wierze w zlosliwosc u psow/zwierzat...ale prosila to zapytalam - ona jest wrecz przekonana o zlosliwosci swojego psa :-?

Posted

nauczyl sie poprostu, ze jak nikogo nie ma w domu, moze robic te i inne rzeczy, nikt go wtedy nie odciagnie, nie skarci, tak samo jak z samolotem- mial taki kaprys- zauwazyl z enikogo nie ma, wiec hulaj dusza ;) psy nie sa zlosliwe choc czasem sie tak moze wydawac i byc blednie interpretowane.

Posted

Moja sucz też mnie w domu słucha najbardziej, wie, ze ja tu rządzę. I czasem podczas mojej nieobecności narozrabia, mimo, że ktos z rodziców jest w domu (dzisiaj np. pożarła ojcu portfel, kiedy tata był na balkonie, kiedyś zjadła moje klapki, kiedy mama była w kuchni; a kiedy ja jestem w domu to ona nic nie zbroi). Ale ja sobie zdaję sprawę z tego, że po prostu rodzice z nią źle postępują, często są niekonsekwentni i suka sobie z nich jaja robi od czasu do czasu... :evilbat:

Nawet nie podciągałabym tego pod dominację, Kreśka ma raczej uległą naturę, po prostu jest łobuzem i korzysta z życia jeśli moze 8)

A w to, że koleżanka nie chce uwierzyć, to akurat wierzę :lol: Mnóstwo takich historyjek słyszałam w życiu... :wink:

Posted

Mi też nie wydaje się, aby psy bywały złośliwe.
Moja małżonka uważa, że nasza Joka wyciąga z ziemi świeżo posadzone drzewka przez złośliwość. Twierdzi, że Jaoka bawi się tylko tymi drzewkami, które są najbardziej (z różnych powodów) cenne.
Tymczasem mi się wydaje, że Joka zawsze lubi gryźć drzewka, tyko czasami jej się nie chce, a przy nas, to już w ogóle się tym nie zajmuje.

Pies jest taki, jaki jest. Nie jest złośliwy - moim zdaniem. Gdyby był, to dopiero byśmy mieli rozróbę :) przy jego inteligencji...

Pozdrawiam.

Posted

Dobrze, że to wyjasniłaś, bo już się o Ciebie bałam

no cos Ty ;) ja juz wiele rzeczy probowalam jej tlumaczyc, ale najczesciej mnie nie slucha a pies robi swoje...specem od psich zachowan nie jestem ale troszku dogo sie naczytalam :lol:

A Aza to chyba aniol jakis...na poczatku a i owszem pokazywala rozki i nawet jak bylam w domu ciagle cos jadla - teraz nawet jak mnie nie ma, a sa rodzice nic nie robi ;)

Posted

Czy złośliwe... tak sądzę, że pies też potrafi być złośliwy (czlowiek jest w tym najlepszy) ale to przypadek 1 na... :roll:

To o czym tu mowa to hierarchia stada... nawet nie próby dominacji tylko stałe unormowane stosunki...
Gdy byłam młodsza i mieliśmy sznaucerkę olbrzyma... mamę kochała... taty się słuchała... a ja z nią na spacery chodziłam 8) :lol:
Nie mialam problemów z posłuszeństwem, ale byłyśmy jakby koleżankami... Wiza nie miała prawa wchodzić na łóżka... i normalnie tego nie robiła... ale gdy byłyśmy same w domu... mało tego, że właziła na łóżko... gdy ją z niego zwalałam szła do drugiego pokoju i kładła się na innym łóżku :lol: to nie było złośliwe tylko cwane 8)

A co do jedzenia... jamnik czy beagle... niezależnie od hierarchii i posłuszeństwa zrobią wszystko żeby je zdobyć :evilbat: potem będą się kajać :roll: :oops: niewiniątka małe

Posted

Czy pies może być złośliwy? Nie sądzę, aczkolwiek mają swoje małe cwaniactwa i psotki za uszami :) Czasami myślę, że tak jak u ludzi - tabu smakuje najlepiej :)
Np.: miałam kiedyś owczarka niem., który miał zakaz wchodzenia do dziecinnego pokoju (teraz z dużo większym doświadczeniem - wiem, że to był niezbyt mądry zakaz :) ). A owczarek co robił? Wchodził cichaczem i ukradkiem kradł wszystkie dziecięce zabawki :) po czym wymykał się z zabawką w pyszczku. Ze zdobyczy zawsze był niesamowicie zadowolony, mimo, że wiedział, że pancia skarci...

A śmieci? No cóż... który pies pozostawiony z zachęcająco szeleszczącym workiem, w dodatku pełnym wyśmienitych zapachów nie zainteresuje się nim. :D ??? Reasumując - nie dajmy mu okazji do buszowania w smakołykach. Tym bardziej, że nasi ulubieńcy lubią zapaszek "padlinki" i "zepsutasków". Wiem, że niektórzy ludzie nawet stosują "manewr" poczęstowania psiaka czasem jakimś np. "pachnącym serkiem", by ten zaspokoił swoje wyszukane podniebienie i nie częstował się np. odpadkami, które może znaleźć na miejskim śmietniku...

A korzonki? To tak jak z "pachnidełkami", większość psiaków lubi podziamać soczyste korzonki - a po co np. jak w powyższym przypadku męczyć się i wykopywać samemu, jak Pancia zostawia tak fajniuśnie mięciutką ziemię, a pod spodem już tylko korzoneczki :) (my też lubimy coś sobie czasem podziamać np. gumę do żucia :) ).

No dosyć tego pisania, bo jakiś elaborat mi się utworzył :)
Pozdrowionka dla niezłośliwego, ale bardzo mądrego piesia :)

Posted

w z łosciwosc psa wierze .mój jamnik typowy dominat kiedy mu sie czegoś zabroniło np. moja mama zabroniła mu włazic na fotel i zżucała go z niego ,wyszedł z pokoju i obzarł jej buty chciaz moje takie same stały obok .kaja jest uległa wystarczy powiedziec ''fe'' i juz przestaje robic coś zabronionego ,ale mojej mamy nie słucha wcale pokazuje zeby warczy szczeka na nia nie pozwala jej usiasć na moim łóżku!!!!!
a to dlatego że w hierarhi w moim domu jest tak :
ja
kaja
mama jest zdominowana na własne życzenie!!!

agnes a czy ten piesek słucha ,i wykonuje komendy mamy i brata kelezanki???

Posted

olekg18 to ze pies zdominowal brata i mame to wiemy - niestety. Ale to, zeby namowic teraz brata i mame do "walki" o pozycje w stadzie - to juz twarda sztuka...
Pies oczywiscie ich slucha, NIGDY nie warknal, nie pokazal zebow - to jeszcze dzieciuch, ma rok ;) Ale jak widac poki co inaczej probuje utwierdzic swoja pozycje