Ewa&Duffel Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Hej, mam pytanie czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z tą Acaną ? Aktualnie mój pies jest na Bricie, ale chyba będziemy zmieniać, bo tyje :( Przeglądam karmy light i ze wszystkich skład Acany prezentuje się chyba najlepiej. Z góry dziękuję za opinie. link do karmy i składu Acana Adult Light & Fit 13,5 kg - Sklep Nestor Quote
Dyo Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Moja suka właśnie kończy worek. To nasza 1. karma typu "light" i nie wiedziałam czego oczekiwać do końca. Porównując do innych wariantów acany - ten wg mnie wypada najsłabiej: kulki są suche (to pewnie ta niska zawartość tłuszczu?), potencjalny aromat też jest jakiś "suchy" (karmy acana moim zdaniem do jakiś szczególnie aromatycznych nie należą, ale ta plasuje się na końcu pod tym względem). Poza tymi spostrzeżeniami - wszystko dobrze - tzn. nie ma gazów, nieprzyjemnych zapachów z pyska, kupy w normie (2x dziennie, małe); skóra w porządku, włos nie stracił połysku. Quote
egeri Posted January 17, 2010 Posted January 17, 2010 Patrzyłam na skład i jak na acanę przystało bardzo przyzwoity. Co do tej suchości karmy, to tak jak pisze Dyo, to ze względu na to, że karma ma mniejsza zawartość tłuszczu. Dlatego tez nazywa się karma light - im mniej tłuszczu tym pies mniej tyje. Ja bym spróbowała na twoim miejscu Ewa, bo to super firma, a jak ci psiak tyje to lepiej go przerzucić na light :) Goldeny i ich zamiłowanie do jedzenia i oddkładanie wszystkiego w postaci tłuszczyku :evil_lol: Quote
Ewa&Duffel Posted January 17, 2010 Author Posted January 17, 2010 No niestety jedzenie jest sensem życia mojego psa :shake: Aktualnie jest na RC Obesity, ale zastanawiam się nad zmianą, bo ładnie schudł. Może właśnie na tą Acanę się zdecydujemy. Quote
egeri Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Duzo ludzi którzy posiadają psy z tendencją do tycia mówią mi, że właśnie RC Obesity jest najlepszy na stratę tłuszczyku. A wierz mi wypróbowali już nieco worków różnych innych firm. Acana jednak wygląda zachęcająco, a ja sama jestem zwollenniczką zmieniania co jakiś czas karmy psu. Spróbuj! Może akurat bedzie mu służyło. Ja mojego spaślaka :) trzymam na normalnej karmie tylko o zmniejszonej dawce i wygląda dobrze. Może tez jak bedzie ci tył to obetnij trochę dawkę. Może będzie łaził głodny, ale wyjdzie mu to na zdrowie :) Quote
Ewa&Duffel Posted January 19, 2010 Author Posted January 19, 2010 egeri napisał(a):Duzo ludzi którzy posiadają psy z tendencją do tycia mówią mi, że właśnie RC Obesity jest najlepszy na stratę tłuszczyku. A wierz mi wypróbowali już nieco worków różnych innych firm. Acana jednak wygląda zachęcająco, a ja sama jestem zwollenniczką zmieniania co jakiś czas karmy psu. Spróbuj! Może akurat bedzie mu służyło. Ja mojego spaślaka :) trzymam na normalnej karmie tylko o zmniejszonej dawce i wygląda dobrze. Może tez jak bedzie ci tył to obetnij trochę dawkę. Może będzie łaził głodny, ale wyjdzie mu to na zdrowie :) No ja jestem bardzo zadowolona z tego RC, karma bardzo wydajna i skuteczna :) I właśnie dlatego się zastanawiam, czy jest sens zmieniać, bo jak mi znowu tak przytyje?... RC dopiero jeden worek kończy.... Quote
egeri Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Hmm... Doiero teraz wyczytałam, że twoje psisko to katrat ;) W takim razie może go przetrzymaj na RC jeszcze z worek i dopiero oceń rezultaty, bo tak po worku to jeszcze nie dokońca coś wiadomo. A najlepsza metodą sprawdzenia czy pies bedzie tytł na tej karmie jest sprawdzenia procentowej ilości białka i tłuszczu. Eger chudnie kiedy karma ma 20% białka i 7 - 9% tłuszczu, a trzyma wagę gdy karma ma 25 % białka i 9 - 14 % tłuszczu. Jeżeli karma ma ok 30 lub więcej % białka i ponad 14 lub 16 % tłuszczu to pies mi tyje niemiłosiernie. Musisz wyczaić u Duffela ( tak to się odmienia ?) na jakich procentach chudnie, na jakich trzyma normę a na jakich tyje. To ci pomoże ocenić jak na danej karmie bedzie wyglądała masa twojego psa. Te informacje procentowe znajdziesz na opakowaniu, albo w ofertach karm na necie. Ale to już pewne wiesz :):) Quote
Ewa&Duffel Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 Ale psy tyją głównie od węglowodanów w karmie ;) ten RC ma dość wysoki poziom białka, tutaj jest wyjaśnione dlaczego http://www.kar-ma.pl/royal-canin-royal-canin-veterinary-obesity-canine-14kg-p-268.html Quote
egeri Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Być moze;) Ja tylko mówię jak to u mnie wyglada. A że u mnie akurat to się sprawdza przy większosci karm, to podsunęłam ci taki pomysł ;) U twojego psa może być inaczej ;) Faktyczne ten RC na dosyć dużo białka, więc możę się mylę ;) W kazdym bądż razie u mnie się to do tej pory sprawdzało :) I co zdecydowałaś się na jakąś karmę ? Czy zostajesz prz RC ? :) Quote
egeri Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Być moze;) Ja tylko mówię jak to u mnie wyglada. A że u mnie akurat to się sprawdza przy większosci karm, to podsunęłam ci taki pomysł ;) U twojego psa może być inaczej ;) Faktyczne ten RC na dosyć dużo białka, więc możę się mylę ;) W kazdym bądż razie u mnie się to do tej pory sprawdzało :) I co zdecydowałaś się na jakąś karmę ? Czy zostajesz prz RC ? :) Quote
Ewa&Duffel Posted January 22, 2010 Author Posted January 22, 2010 Na razie jeszcze się trochę pozastanawiam, bo RC starczy jeszcze na jakiś czas ;) Taki jest teraz wybor tych karm... Quote
egeri Posted January 23, 2010 Posted January 23, 2010 No naprawdę... teraz gdzie sie człowiek nie obejrzy to zobaczy setki różnych firm produkujacych karmy suche. Czasami jak sie zastanawiam nad karmą dla Egera, to od analizowania składów i tego wszystkiego to mnie głowa boli. A wszystko to wina tych co pisza te składy.. Bo zamiast napisać poprostu : maczka z kukurydzy, maczka z kurczaka i te inne składniki, to ci powieściopisarze piszą : maczka z kurczaka, kukurydza, gluten kukurydzy, śruta kukurydziana itd... i jak się patrzę na ten ostatni skład to niby wszystko okej, mięso na pierwszym miejscu, ale jak dodać wszystkie kukurydze do siebie to wyjdzie tak jak w pierwszym przykładzie... Ale tu ponarzekałam...ale czasami to juz mam serdecznie dosyć tych co te składy piszą i myslą, że ludzie są naprawdę na tyle niemądrzy, że nie załapią , iz to tylko taki chwyt z tym miesem:shake: Quote
Rinuś Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [I][B]Mam mały problem. Bo nie mam za bardzo jak zważyc karmy,chodzi o tą Adult niebieską. czy ktoś wie ile w szklance zwykłej to jest gram? [/B][/I] Quote
gops Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [quote name='Rinuś'][I][B]Mam mały problem. Bo nie mam za bardzo jak zważyc karmy,chodzi o tą Adult niebieską. czy ktoś wie ile w szklance zwykłej to jest gram? [/B][/I][/QUOTE] w mojej szklance to bylo 220g Quote
Rinuś Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [quote name='gops']w mojej szklance to bylo 220g[/QUOTE] [I][B]Dzięki za odp. kumpela dzisiaj z wagą podjechała do mnie i wyszło, że 1,5 miarki takiej co ja mam to niecale 400g....strasznie mało wydaje mi się tej karmy jak na tak dużego psa jak Brutus...ale tak musi być widocznie.[/B][/I] Quote
gayka Posted May 14, 2010 Posted May 14, 2010 czy ma ktos doświadczenia z odchudzaniem psiaka na tej Acanie? Musze troszkę odchudzić moją kluseczkę , będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami. Jak duże są granule? czy karma smakowała psiakom? Quote
Laura1108 Posted August 5, 2010 Posted August 5, 2010 Ja mam taką miarkę od proszku do prania to wychodzi jakoś też 1,5 kubka lub kubek i 3/4 i faktycznie mało tego ale to chyba dlatego , żę karma jest dość mała i płaska i dużo jej wchodzi do tego kubka a mało pozostaje pustej przestrzeni . Quote
diabelkowa Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 mi sie udalo troche odchudzic, ale nie wiem czy to byla wina karmy czy tego ze psiak byl tylko ze mna non stop. Raczej tego drugiego... Ostatnio Acana zdrozala i caly czas drozeje . Na co można zmienić Acane Light&Fit na cos o podobnym skladzie a tanszym ? Dalej przydaloby sie psa jeszcze troche odchudzic :) Quote
kbk Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 [quote name='diabelkowa']Ostatnio Acana zdrozala i caly czas drozeje .[/QUOTE] Co za świństwo ze strony dystrybutora... A o dużo drożeje? Jaka jest skala tych podwyżek? Bo wcześniej się jakoś nie interesowałem acaną... Quote
diabelkowa Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 wiesz co ja nie kupuje w necie , nie wiem po ile staly, kupowalam w zaprzyjaznionym zoologu po 12,50 za kilo teraz kolo 15 wychodzi za kilo a dowiedzialam sie ze jeszcze zdrozeje Quote
Jenny19 Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 W czerwcu za worek Acany Adult zapłaciłam 146 zł, a dzisiaj jak przeglądam to najniższa cena to 165 zł...też muszę moją suczkę odchudzić i myślę nad Acaną Light Quote
pauli_lodz Posted September 9, 2010 Posted September 9, 2010 co do ceny - pod koniec sierpnia zamówiłam 13,5 kilo light and fit za 157 PLN, krótko potem cena już wzrosła wszędzie do 169 PLN za taki worek. niestety. diabelkowa - kupując duży worek wyjdzie ci 12, góra 13 zyli za kilo przecież, a nie takie przebicia. co do cech karmy jako odchudzającej :) ja swojego psa nie odchudzałam, jest trzustkowcem a acanę zaczęłam dawać bo ma mało tłuszczu i fajny skład, a weterynaryjny royal znika z dystrybucji w internecie [tylko zakupy u weta, więc cena sporo w górę]. pies mi nie schudł, za to wrzucił w 1,5 miesiąca nieco ponad pół kilo [dobił do równych 18 kilogramów]. ale polecam i tak - bo wrzucił MIĘŚNIE wreszcie, na innym żarciu mógł biegać i biegać a mięsa nie wrzucał. więc polecam w ramach zamiany sadełka na mięsko, ale bez ruchu ofkorz się nie obejdzie. w końcu pakerzy jedzą jedzenie wysokobiałkowe, a 35% białka w acanie to duuużo w porównaniu z innymi bytówkami. Quote
Agnieszka K. Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Mam do sprzedania duzy worek light &fit, worek jest oryginalnie zamkniety, nie był otwierany, przechowywany w ciemnej szafce. Kupiłam go jakieś 3 miesiące temu, bo psu się karma kończyła a w tym czasie duże opakowania nie były dostępne (termin przydatności moge podac wieczorem). Niestety musiał dostac karme wetarynaryjna, na której jest do tej pory. Nie ma sensu, żeby karma leżała, bo nie wiem, kiedy będzie mógł ja zacząć jeść. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to prosze o wiadomość na priv. Quote
raptor25 Posted November 2, 2010 Posted November 2, 2010 Proponuję spróbować Profine light lamb,duzo tańsza od acany a jakość porównywalna (bardzo mała zawartośc zbóż ,duża zawartość mięsa) i bardzo smakowita Quote
Biedroneczka Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Czy może mi ktoś podać dawkę karmy adult dog dla psa o masie 60kg :razz: Quote
Recommended Posts