swinx Posted June 8, 2005 Posted June 8, 2005 A wiec zaczne od tego ze w domku mam 2 psiaki rasy syberian husky.Sunia jest z nami od zawsze a psiaka znalazlem i przygarnolem miesiac temu.Nio i zaczely sie moje klopoty, sunia wychodzac na dworek razem z nasza znajda oczywiscie ładnie sie wysika ale za groma niechce zrobic kupy :oops: . a po powrocie do domu idzie do kuchni i sie zalatwia....help bo zaczyna mnie to lekko irytowac. :cry: Quote
anija Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Zakładając, że długość i charakter spaceru nie uległy zmianie wygląda to tak, jakby czuła się zagrożona pojawieniem się współlokatora i chciała zwrócić na siebie uwagę. Spaść z piedestału - to boli. Myślę, że byłoby fajnie poświęcić jej odrobinę więcej uwagi. :hmmmm: Quote
Flaire Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 swinx napisał(a):help bo zaczyna mnie to lekko irytowac. A próbowałeś wychodzić z nią osobno? Ja bym od tego zaczęła i próbowałabym nauczyć ją zawsze załatwiać się w to samo miejsce. jako drugi krok najlepiej byłoby wychodzić w dwie osoby - Ty z sunią i ktoś inny z psem. Gdy będziecie dochodzić do miejsca toalety suni, osoba z psem oddala się nieco, by suni nie przeszkadzać. Potem stopniowo oddala się coraz mniej... itd. Quote
swinx Posted June 9, 2005 Author Posted June 9, 2005 Tak probowalem wychodzic z nia osobno, nawet jako pierwsza wychodzila i niestety jest to samo...ratujcie 2 sposob z wychodzenieniem na 2 osoby,tesh byl patentowany i niepokogło Quote
Flaire Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 swinx napisał(a):Tak probowalem wychodzic z nia osobno, nawet jako pierwsza wychodzila i niestety jest to samo...ratujcieokej, czyli pierwszy Twój raport na temat tego problemu nie do końca opisywał sytuację... swinx napisał(a):2 sposob z wychodzenieniem na 2 osoby,tesh byl patentowany i niepokogło Oczywiście, że nie - ten sposób był podany tylko jako następny etap, zakładając że gdy jest sama na spacerze, to się załatwia. Moim zdaniem jedyny sposób to powrócić do podstaw, czyli jeżeli nie załatwi się na spacerze, to obserwować ją w domu CAŁY CZAS i gdy tylko zbiera się do robienia kupska, natychmiast z powrotem na dwór. I chodzić aż zrobi, a jeśli nie zrobi, to znów, po powrocie, non-stop obserwować. Czyli traktować ją jak szczeniaka, którego od początku uczysz czystości. Ja w tym celu używam klatki, co znacznie ułatwia mi życie, ale jeśli dorosła suka nie jest do klatki przyzwyczajona, to nie będzie to najszybszy sposób. Quote
swinx Posted June 9, 2005 Author Posted June 9, 2005 Ona lubi klatke, tylko niestety narazie niemoge sobie do lipca na to pozwolic.A pozyczyc skad tez niemam mozliwosci.Wiec zaczne chodzic i ja obserwowac,rzeczywisicie moze najlepszym sposobem bedzie powrocenie do podstaw szceniaka (zaczynamy zabawe od nowa :D ) dzieki za rade,bede zdawal raporty o postepach Quote
mch Posted June 17, 2005 Posted June 17, 2005 mysle ze sunia czuje sie zagrozona , ze juz jej pozycja w domu ,stadzie nie jest taka wazna jak do tej pory. moze wiecej czasu poświęcasz nowemu psu ? i stąd tak a nie inaczej ? zpróbuj jednak trahtowac ją jak do tej pory , czyli ona pierwsza do glaskania, jedzenia itp . z czasem pewnie same ustalą sobie hierarchię ,ale ty tego nie zmieniaj sztucznie. sunia czuje sie zdezorientowana ,byla sama byla najważniejsza ,a tu cos nowego, co absorbuje uwagę pana , to boli . pies kuzynki 8 letni zaczął notoryczbie znaczyc ,obsikiwac mieszkanie od kiedy pojawil sie u nich szczeniak ,mimo ze maluch mieszkal od początku w kojcu . Quote
Recommended Posts