agaga21 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 zakładam wątek na prośbę pani, która zwróciła si,ę do mnie o pomoc przez aukcje allegro. kopiuję maila: Witam piszę w sprawie adopcji psa a raczej z prośbą o pomoc w adopcji wszystko było pięknie, aż do czasu kiedy mój eks na wieść o tym że zostanie tatusiem wziął nogi za pas...mimo że to nie mój pies tylko byłego on nie poczuwa się do odpowiedzialności:( a ja zostałam z pieskiem na 28 metrach w wynajmowanym mieszkaniu największy problem polega na tym że pies w ogóle mnie nie słucha a ja w 7 mies ciąży i nie bardzo daje sobie z nią radę za spacerach bo bardzo ciągnie i ogólnie ma mnie gdzieś, Suczka ma 1,5 roku, potrzebuje dużo ruchu czego ja nie jestem w stanie jej zapewnić suczka nie lubi raczej innych piesków, natomiast ludzi uwielbia i lgnie do każdego (oprócz dzieci) od kilku miesięcy szukam dla niej domu wśród znajomych ale bezskutecznie błagam, proszę mi pomóc znaleźć dla niej dom, jeżeli nic się nie znajdzie będę musiała oddać ją do schroniska a tego bardzo nie chcę prosze o kontakt momik23@wp.pl Monika to raczej mix amstaffa, była wzięta z pseudo hodowli, szczerze mówiąc pies był przede mną więc nie wiem dokładnie ale napewno nie ma metryczki ma komplet szczepień do 12 lutego szukam dla niej domu cały czas i marnie mi idzie :( no ale będę próbować dalej proszę mi powiedzieć jakie informacje jeszcze Pani potrzebuje na szybko nasuwa mi się to że stworek nie moze biegać luzem po mieszkaniu bo niszczy wszystko a szczególnie lubi kable najlepiej byłoby jej w ogrodzie z ciepłym miejscem do spania, z którego raczej niewiele będzie korzystać poniewaz biega 24h/dobe moj numer 503909240 zadałam kilka pytań, które mi na szybko do głowy przyszły, pani odpowiedziała: > 1. w jakim mieście mieszkacie? mieszkamy w Warszawie > 2. jak sunia reaguje na psy pierwsza nie zaczyna ataku i nawet gdy jest spuszczona na spacerze i zobaczy pieska to wraca na komende > 3. jak na dzieci? z dziećmi jest o tyle kłopot że ona cieszy się bardzo energicznie i osobiście nie pozwoliłabym dziecku zbliżyć się do niej bo skacze, drapie, > 4. jak na dorosłych (obcych)? każdy jest jej przyjacielem i każdy powinien się z nią przywitać, jest bardzo przyjecielska i jezeli ktoś zwróci na nią uwagę to radości nie ma końca > 5. jakie zna komendy? zna komandy siad, do mnie (chodź tu), zostań > 6. jak spędza w domu czas? cały czas chodzi po mieszkaniu, niewiele śpi przy mnie, lubi zabawki, butelki plastikowe, ogólnie cały czas jest blisko, > 7. co to znaczy że luzem nie może biegać po mieszkaniu? może biegać po mieszkaniu kiedy ktoś jest w domu > 8. jak się zachowuje gdy zostaje sama w domu? zdaża jej się coś popsuć, lubi kable i plastikowe przedmioty ale to może z racji jej wieku > 9. czy załatwia potrzeby na dworze? tak, wychodzi 2 razy dziennie, jest bardzo energiczna, uwielbia biegać, aportuje, wraca za komende, jednak cignie smycz, na widok psa staje "zjeżona" ale nie atakuje pierwsza > 10. czy chorowała na coś? oprócz zapalenia ucha które ją czasami męczy jest zdrowa i nie chorowała > 11. czy kiedykolwiek warczała na kogoś? jeśli tak to w jakich sytuacjach? nie warczała > 12. czy jesteś w stanie opłacić jej ewentualny pobyt w psim > hoteliku(400zł miesięcznie)póki nie znajdzie domu, zamiast oddawać ją do > schroniska? póki co mogę ją jeszcze trzymać w domu, co do finansów jest kiepsko, bo jak mówiłam niedługo rodze i nie pracuje a raczej nie mogę liczyć na niczyją pomoc:( > 13. czy pies się czegoś boi? coś ją denerwuje? kiedy ktoś chodzi po korytarzu "jeży się " i szczeka, boi się głośnych dźwięków > 14. czy kiedykolwiek ktoś ją czegoś uczył? nie była na szkoleniu, uczona była tych komend, które wymieniłam w domu > 15. jakie metody wychowawcze były stosowane? nagradzanie za dobre zachowanie i karcenie za gryzienie przedmiotów > 16. czy umie chodzić ładnie na smyczy? z byłym właścicielem chodziła przyzwoicie, mnie ciągnie jak oszalała zapomniałam jeszcze napisac że Hera bez problemu pozwala się kąpac, myc uszy, ząby, obcinac pazury jeśli chodzi o skaleczenia (bo zdazały jej się na spacerach) nawet ich nie zauważa mimo, że miała rozciętą największą poduszke łapy na pół, pozwala sobie przemyć rane ale o utrzymaniu opatrunku nie ma mowy, bo w ciągu 2 sekund go ściąga zdjęcia hery: maleńka szuka domu na CITO, inaczej pewnie trafi prosto z ciepłego domu na zimę do schroniska:shake: Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 widze,że juz jest watek...do mnie tez napisała na maila ta dziewczyna...przy takiej ilości astów, bedzie ciężko Quote
agaga21 Posted October 7, 2009 Author Posted October 7, 2009 no niestety ale może się uda. hera jest ładna, młoda, wesoła i przytulaśna. wszystkich kocha...może akurat jej się uda. Quote
andzia69 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Ania+Milva i Ulver napisał(a):widze,że juz jest watek...do mnie tez napisała na maila ta dziewczyna...przy takiej ilości astów, bedzie ciężko dokładnie...astów zatrzęsienie - młode, starsze, białe, rude, czarne, pręgowane...tylko domów nie ma:-( Quote
agaga21 Posted October 9, 2009 Author Posted October 9, 2009 napisałam do tej osoby by się zarejestrowała na dogo w razie pytań ale chyba jej nie ma... Quote
Kana Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Do mnie także napisala : w domu jej zachowanie wygląda tak: trzyma się cały czas nogi, nie odstępuje na krok, lubi plastikowe butelki i kable na spacerach ciągnie ale można ją spuścić ze smyczy bo reaguje na komende wróc oprócz tego reaguje na komendy siad, nie wolno na spacerach uwielbia bawić sie patykiem i skakać po drzewach :smile: w samochodzie w miarę grzecznie siedzi w weterynarza panikuje straszliwie a domu poddaje się zabiegom pielęgnacyjnuym bez problemu( kąpanie, mycie ząbóe, uszu, przycinanie pazurów) jest ruchliwym psem i potrzebuje bardzo dużo ruchy i raczej silnego wlaściciela w stosunku do ludzi bardzo przyjazna powiedziałabym ze aż nadto, bo bardzo się cieszy gdy ktoś ją zaczepi, skacze, drapie itd i właśnie dlatego obawiałabym się puścić ją do dziecka (nie potrafi delikatnie wyrażać uczuc Ehh biedna sunia. Wrzucona tu : http://www.dogomania.pl/forum/f40/bullowate-do-adopcji-6899/index57.html Quote
momik23 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 Witam wszystkich forumowiczów oczywiście odpowiem na każde pytanie dotyczące suni przypomniało mi się jeszcze coś odnośnie karmy: Hera je aktualnie purine pro plan z jagnięciną, gotowane jedzenie powoduje rewolucje żołądkową w przyszłym tygodniu Hera zostanie wysterylizowana, jestem umówiona na wtorek u weta Quote
agaga21 Posted October 12, 2009 Author Posted October 12, 2009 momik, czy robiłaś jej już jakieś ogłoszenia, allegro, alegratkę? Quote
momik23 Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 niestety nie bardzo miałam czas, ale jutro wezmę się za to napewno Quote
agaga21 Posted October 12, 2009 Author Posted October 12, 2009 bez ogłoszeń sunia nie ma najmniejszych szans. najlepiej gdyby miała wyróżnione allegro (koszt to 12,50zł), alegratkę chyba też się wyróżnia ale nie jestem pewna... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 12, 2009 Posted October 12, 2009 moze jej pani pokryje koszty ...:cool1: Quote
momik23 Posted October 18, 2009 Posted October 18, 2009 hej. Herusia ma ogłoszenie na allegro :cool3: wczoraj własnie dzwoniła do mnie Pani, która jest bardzo zainteresowana Herusią, umówię się z nią i zobaczymy:) napiszę jak będę coś wiedziała, aha jaką umowę adopcyjną powinnam spisać????bo nie chciałabym nie móc później sprawdzić czy z Hera wszystko ok Quote
Ania+Milva i Ulver Posted October 18, 2009 Posted October 18, 2009 Do adopcji dopiero po sterylizacji!!! Umowę moze fundacji ast ...Agaga co myslisz? Quote
agaga21 Posted October 18, 2009 Author Posted October 18, 2009 [quote name='Ania+Milva i Ulver']Do adopcji dopiero po sterylizacji!!! Umowę moze fundacji ast ...Agaga co myslisz? nie znam umowy f. ast, za to wiem, że są wzory umów na dogo, które można sobie modyfikować według uznania: http://www.dogomania.pl/forum/6201369-post109.html http://www.dogomania.pl/forum/2360719-post74.html http://www.dogomania.pl/forum/3524336-post80.html http://www.dogomania.pl/forum/2586782-post1.html Quote
Recommended Posts