Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam prośbę.Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest z tymi huskimi kanadyjskimi?

Widziałam odloszenie:

sprzedam siberiany huskie i siberiany kanadyjskie.

Troche to dziwne.

Gdyby było husky kanadyjskie, to rozumiem, ze husky z Kanady,ale

siberiany kanadyjskie? Takie są?

A tak wogóle to odmienianie w ten sposób:siberiany huskie, to jest bez sensu, bo brzmi jakby to były husky z Hagi.

Jak to więc z tymi z tymi kanadyjskimi,może to inna nazwa SH , bo w końcu to Kanadyjczycy zgłosili wzorzec rasy?

Posted

kochana szamanko, nie ma żadnych husky kanadyjskich. To co ty widzisz, to są ciągle od dwuz lub trzech lat dawane ogłoszenia przez pewną pseudohodowlę w okolicach Łodzui (bo przecież jesteś moją krajanką) której numer kierunkowy zaczyna się na 024-. Rodzina ta od kilku latt produkuje haszczaki bez papierów wciskając ludziom kit, że to są husky kanadyjskie, bo one - uwaga- są długowłose ! Pelnią się strasznie, ich ogłoszenia są od lat, co tydzień w gratce i w wielu serwisach z ogłoszeniami, czasem jeżdżą też na giełdę.

Już spotkałam kilka osób, które twierdzą że mają husky kanadyjskiego, właśnie do tej pani, lub po psach od tej pani. Raz nawet do niej zadzwoniłam i panią wyśmiałam, ale wcale się nie przejęła. Raz widziałam w gratce nawet ogłoszenie z ich numerem o sprzedaży pary do rozmnażania, i szczennej suki husky.

Posted

To jednak wolałabym, zeby taka rasa istniała,ale to niestety kolejne nabijanie ludzi w butelkę. :(

Spytałam o to, bo właściciele haszczaka z Psiego Przedszkola dziwili się dlaczego ich husky bez rodowodu ma taki krótki włos i mimo moich wyjaśnień o różnych długościach i jakości szaty stwierdzili że może oni mają husky kanadyjskiego? :lol:

Posted

Rasy takiej oczywiscie nie ma :P ale pamietam metro kiedys wspominala, ze jej Alaske nazwano owczarkiem kanadyjskim :lol: a tez ma dluzsze futerko.

Posted

Ech, czego to ludzie nie wymyślą żeby dobrze sprzedać bezpapierowca :(

Swego czasu był u mnie na zabiegach pielegnacyjnych pies, o którym jego właściciel mówił własni husky kanadyjski. Teraz się domyślam, że to pewnie z tej "hodowli". Wyglądał prawie jak Manu Moniki, a po zabiegach fryzjerskich okazał się bardziej malamutem ( budowa i kościec ) z niebieskimi oczami :o

Posted

Moja Aqua byla w mlodosci uderzona w glowe, bo 1/3 oka zaszlo jej krwia, i dlatego teraz ma brazowe, tak twierdza fachowcy :lol: :lol: :lol:

Posted

hehe.. no to ja mam chyba najfajniej :PP

bo mam 4 miniaturki, w tym 2 podrabiane, jedna dorosla podrobka, jedna polpodrobka i polminiaturka, jeden cwiercpodrobka [?] - oczko ma tez nakropione, huska polkanadyjskiego, bo ma troche dluga siersc ae nie az tak jak prawdziwy kanadyjski.. poza tym to 2 z nich to rottweilery, z czego jeden to husek a drugi to wilk, [nie wiem ktory jaki ;)] mam tez maszyne do biegania, i nawet chyba owczarka husky tez mam, bo chodzi na smyczy przy nodze i wogole nie ciagnie, a jak go odpielam od wozka na treningu to nie uciekl... noo.. nie liczac tych 4 miniaturek, bo to wogole totane owczarki sa.. tresowane :) na spacerki je biore bez obrozek nawet, i nie uciekaja :D

:)))

Posted

Wiosna zapomnialas ze masz jeszcze wilka :D tylko nadal nie wiem czy nazywa sie Sven czy Yoki :P ale to trzebaby sie spytac tych dzieciakow :)

Posted

Czego to ludziska nie wymyślą!

Z tego co się orientuję, to w takiej mieścinie jak Elbląg ja jedyna mam aż 3 AM. Chcę mieć zaprzęg, więc dokupuję kolejne psy. Ale okazuje się ,że posiadanie trzech AM też jest powodem do zawiści ludzkiej. Pewne nowobogackie małżeństwo w Elblągu również zafundowało sobie w tym samym czasie co ja Malamuty. No i jest teraz problem, bo jak ja śmiem mieć o jednego Malamuta więcej niż oni!!!!!!!!!!!!

Opowiadają więc, że prawdziwe AM to mają oni, a ja to mam tylko przerośnięte Haszczaki niewiadomego pochodzenia. Trochę to śmieszne, bo argumentują to tym, że 2 z moich psów są czarne z pełną maską, aprawdziwy AM to musi być wilczasty z czapeczką jak u Myszki Miki.

A ja mam to a nosie, nadal trenuję moje psy (narazie przy rowerze, są młode i nie chcę im zniszczyć stawów), a jak mnie ludzie zaczepiają "to to są te przerośnięte Husky, co nie mają nawet niebieskich oczu?" to odpowiadam "tak" i jadę dalej. A co mi tam :D :D

Przynajmniej mam spokój, że nikt nie będzie mi próbował ich ukraść, bo niestety zaczęły ostatnio u nas ginąć ludziom AM i SH.

narka :scared:

Katarzyna

Posted

Ja mam niezłą zagadkę.

Pisałem już na forum, że mój wujo przygarnął suczkę (13 mies) SH, ze schroniska 'na Pluchu' w W-wie. Wszystko było by ok. gdyby nie fakt, że jestem na 95% pewien, że to Malamutka. W schronisku powiedzieli ze to husky, weterynarz powiedział że to husky, ale dla mnie ona jest za duża, a na dodatek ma mordkę alaskańską- maska typu 'myszka miki'(jak ktos to trafnie ujął).

Mój Fargo ma już ponad 8 mies. i jest jak na haska dość duży (62 cm.), ale ona jest jeszcze większa. Czy to możliwe, żeby suka husky miała ponad 65 cm w kłębie? Acha, suczka ma tatuaż, więc chyba i rodowód?

Dobrze znam kilka haszczaków, a co do malamutów to nie bardzo...

Możecie mi napisac jak definitywnie, ztwierdzić co to za psina?

SH czy AM?