ryba-pila Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 Ostatnio zaczełam się zastanawiać nad zapisaniem Torri na szkolenie (welsh terrier - 10 miesięcy). Zadzwonilam do 2-ch miejsc w W-wie - i co się dowiedziałam? W pierwszym miejscu uprzejmy pan roześmiał się rubasznie na hasło "welsh", wg niego takich malych psów się nie szkoli i tylko ośmieszam sie dzwoniac. Druga Pani (równie uprzejma) stwierdziła, ze szkolenia grupowe sa glownie dla owczarkow i innych duzych, madrych ras; poza tym ona juz dawno "przerzuciła" sie na szkolenia indywidualne, ktore sa poniekad bardziej efektywne. Kto weryfikuje kompetencje tych ludzi!?!? Czy maly pies nie moze byc madry? Czy maly pies nie moze chodzic do szkoly? Pozdr Quote
Mokka Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 Aby założyć "psią szkołę" nie trzeba mieć żadnych kwalifikacji ani kompetencji. W większości przypadków psy szkolą jednak osoby doświadczone, większość ma uprawnienia ZK, co nie zmienia faktu, że trzymają się stereotypów i sami wybierają, kogo chcą szkolić. Wolno im, to jest wolny rynek. :evil: Sami jednak wystawiają sobie świadectwo. Welsh, choć niewielki, jest psem wielkim duchem i powiedziałabym, że jest w czołówce małych piesków, którym przydałoby się szkolenie. Proponuję, abyś we wrześniu zapisała się na szkolenie w ZK, do gupy Małgosi Daniłowicz. Ona terierka na pewno nie odrzuci, wymaga jednak ścisłej współpracy ze strony właściciela. Ale Tobie chyba zapału nie zabraknie. :D Chyba, że do tego czasu znajdziesz kogoś, kto nie zaśmieje się rubasznie na dźwięk słowa "ŁELSZ". :P Quote
coztego Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 [quote name='ryba-pila'] Czy maly pies nie moze byc madry? Nawet powinien!!! ;) Zwłaszcza welsh! Zapraszamy na forum III grupy- "Inne teriery", tam spotkasz łelszowców, którzy Ci na pewno szkolenie podpowiedzą ;) Czy maly pies nie moze chodzic do szkoly? :hmmmm: mamy na Dogomani Wind, która szkoli yorka, to dopiero musi być "ubaw" :evilbat: ryba-pila, nie chce mi się wirzyć w to co napisałaś... Musiałaś fatalnie trafić z tymi szkołami, do których dzwoniłaś... :-? Quote
AniaP Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 Hm, :hmmmm: rzeczywiście tak to niestety jest, że na wszelkich szkoleniach "królują" duże rasy psów i to określone rasy psów. :( Ale to nie znaczy, że... mały to już nic nie może. :evil: Asti była najmniejsza w psim przedszkolu: chodziła z ON-kami, sznaucerem olbrzymem, labkami, dogiem i bernardynami. Na pierwszej grupie PT też była najmniejsza: znowu same ON-ki, haszczak, dog i posokowiec. Ale już na następnej grupie PT trafił się beagelek, terierek i pinczer miniaturowy. A teraz jest specjalnie utworzona grupa samych małych ras: york, dwa bracia shih tzu, beagel, jeszcze jakaś mała sunia, no i my tam sobie raz wpadłyśmy poćwiczyć. :wink: Czyli jak się chce, to można :Rose: i nikt się niczemu nie dziwi i nikogo nie dyskryminuje. :pissed: Quote
betty_labrador Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 taaaaaa. a na obozie klikerowym byla dziewczyna z chichuahua :) i tez go szkolila- to dopiero bylby ubaw u ludzi szkolacych tylko madre i duze psy... :roll: Quote
ryba-pila Posted June 9, 2005 Author Posted June 9, 2005 Dzieki za cieple slowa!!!! Lece na grupe łelszowców! Quote
golden_owner Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Z nami na szkolenie chodzi sznaucer miniaturowy i nikt sie z niego ani z jego wlascicielki nie smieje - wrecz przeciwnie. A psina bardzo ladnie pracuje. Jest tez niewielkich rozmiarow kundelek (wiekszy troszke od tej sznaucerki) i sznaucer sredni, reszta do wieksze psy. Dodam, ze maluchy ostatnio na rowni z duzymi skakaly przez przeszkody i szlo im swietnie. Malo kto szkoli male pieski, a szkoda. A szkolom, ktore maja takie podejscie zrobilabym skuteczna antyreklame (nie na dogomanii, rzecz jasna :evilbat: ). Quote
Agnes Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 to ja jeszcze dopisze - u nas na szkolenie chodzil jack russel terrier - a to przeciez naprawde male pieski. Szkolenie oczywiscie w Warszawie Quote
coztego Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Żeby rybe-pile jeszcze bardziej ośmielić, powiem, ze teriery walijskie szkolą się świetnie, bo to bardzo inteligentna rasa i z pewnością Twój welsh nie jednego owczarka pobije na egzaminie 8) Quote
ryba-pila Posted June 9, 2005 Author Posted June 9, 2005 ryba-pila osmielona byla juz dawno, a teraz pozostaje juz tylko opanowanie zbulwersowania. A welshe madre, a i owszem; powiedzialabym nawet, ze MĄDRALIŃSKIE. Moja spryciula jakby tylko mogla, to sama by swoja pania chetnie wytresowala...... ;-) Quote
Mokka Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 ryba-pila napisał(a):ryba-pila osmielona byla juz dawno, a teraz pozostaje juz tylko opanowanie zbulwersowania. A welshe madre, a i owszem; powiedzialabym nawet, ze MĄDRALIŃSKIE. Moja spryciula jakby tylko mogla, to sama by swoja pania chetnie wytresowala...... ;-) No i na to uważaj. 8) Szkolenie jest między innymi po to, aby nauczyć przewodnika, jak nie dać się wytresować swojemu psu. :wink: Quote
ryba-pila Posted June 10, 2005 Author Posted June 10, 2005 Mokka napisał(a): No i na to uważaj. 8) Szkolenie jest między innymi po to, aby nauczyć przewodnika, jak nie dać się wytresować swojemu psu. :wink: Dokładnie. Dlatego napisałam "jakby tylko mogła" :lol: :lol: :lol: Pozdr 8) Quote
madzior_ka Posted June 26, 2005 Posted June 26, 2005 witajcie to i ja dopisze swoje 3 grosze:) mam sznaucera miniaturowego i mimo ze nie chodze z nim na szoklenie a szkole go sama jestem z niego bardzo dumna i nie wydja emi sie by bł głupszy od owczarka czy jakiegos innego duzego i mądrego psa. Moze tylko trrudniej sie szkoli ze wzgledu na charakter, cwiczenia szybciej mu sie nudza i nie lubi usiedziec w miejscu jednak powoli do wszystkiego dochodzimy i moze uda nam sie zdac egzamin PT1 ale narazie jeszcze zostało nam kilka komend do doszlifowania. Quote
karolaGd Posted June 27, 2005 Posted June 27, 2005 a u nas przy wielkich psach sa takie jak sznałcerki miniatury shiba inu, cocerek, taki maly kundelek. a moze ci ludzie sie bali ze nie dadza sobie rady z takimi bestiami :lol: pozdrawiam Quote
coztego Posted June 27, 2005 Posted June 27, 2005 karolaGd napisał(a):a moze ci ludzie sie bali ze nie dadza sobie rady z takimi bestiami :lol: Tu się nie ma z czego śmiać. Szkolenie przyda się każdemu psu i każdemu właścicielowi!!! Quote
Anulka Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Jeżeli szkoła przyjmuje tylko mądre, łatwo uczące się psy to najprawdopodobniej nie poradziłaby sobie z bardziej wymagającymi uczniami, potrzebującymi więcej zachęty, uwagi i wysiłku. Owczarka wyszkolić nietrudno ale terier-uparciuch czy piesek nieśmiały, leniwy to już wyzwanie dla szkoleniowca. :P Ja szkolę cavalierkę pieska-zabawkę, małą, cichą, bojaźliwą istotkę niezbyt rwącą się do pracy. Ale efekty mamy mimo hmm... "zjechanego" charakteru nad którym też pracujemy :wink: Ryba-piła w żadnym wypadku nie rezygnuj, olej tych buraków i szukaj dalej, im wcześniej zaczniecie tym lepiej :D Quote
Gosia_i_Luka Posted July 28, 2005 Posted July 28, 2005 To i ja się dołączę do wsparcia dla ryby-pily! :lol: Moja Luka jest chyba nawet bardziej "śmieszna" od yorka - bo york to przynajmniej terrier, a moja mała - biała, puchata, długowłosa zabawka na baterie. Bolończyk. Piesek na kanapę i podusię. 8) Aaaale... Inteligentna, aktywna, kochająca naukę, nakręcona na zabawki i jedzonko, szkolona od 7 tygodnia życia. Nie pozbawiona swojego zdania i sporej dozy "interesowaności". Czasami kombinuje, wyłamuje się, odmawia współpracy. 8) Ale gdy tylko widzi, że napycham kieszenie żółtym serkiem, biorę piłkę, konga i smycz - wyje z poekscytowania pod drzwiami. :lol: Ma już niemal 4 lata, a w dalszym ciągu z chęcią uczy się całkiem nowych komend, sztuczek i poleceń. W planach mamy kliker. Spragniona zabawy, gotowa na "akcję" o każdej porze dnia i nocy (nooo dobra, powiedzmy, że dzień zaczyna się po 10.00 8) :wink: ). Kocha piłki na sznurku, kocha aportować, kocha się uczyć. Niecałe 30 cm, 5 kilo. :lol: Quote
ryba-pila Posted July 28, 2005 Author Posted July 28, 2005 Gosia - fantastycznego psiura masz! gratuluje! my idziemy na szkolenie od wrzesnia. szkoda ze rowniez we wrzesniu lub w pazdzierniku wypadnie 2-ga cieczka...... ale damy rade!!! dzieki wszystkim za wsparcie!!!! :lol: :lol: :lol: Quote
Azir Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Ciekawe, które to szkoły w Warszawie szkolą tylko duże i mądre psy :wink: Do nas na zajęcia chodzi york i nagi chińczyk :D Quote
eurydyka Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 ja szukam w Wawie szkolenia dla mlodego beagla i jamnikow, gdzie moge znalezc linki do stron o szkoleniach, ktore polecacie? Quote
Gosia_i_Luka Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Rzeczywiście jakaś "reklama" :evil: tym szkołom by się przydała... Ja mogę tylko powiedzieć, że swego czasu dowiadywałam się o szkolenie w Gdańskim Hauu-Wardzie i nie było ŻADNYCH problemów! Wręcz przeciwnie - wszystko miło i sympatycznie. W zeszłym roku w Gdyni dawali krótki pokaz, którego gwiazdą była biała pudliczka (mini albo toyka). :D Quote
Draczyn Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Małym psom również przydaje się szkolenie. Powinny moim zdaniem kończyć kurs na psa towarzysza. Szkolenie bardzo jednoczy pana z psem. Znalam dwa buldożki francuskie, które dostały złote medale na egzaminie końcowym kursu na psa towarzysza Quote
olcha Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 Mam pytanie. Gdzie mogę szukać jakiejś dobrej szkoły dla psów? Tylko żeby była blisko mnie w grę wchodzą Łomianki lub Nowy Dwór Mazowiecki? Będę wdzięczna za jakieś rady co do wyboru (być może jednal Warszawa?). Chciałabym zapisać się z moją cziłałką. A dlaczego takie małe psiaczki nie mogą brać udziału w szkoleniu agility? Bo ostatnio weszłam na jakąś stronę i tam był nabór tylko dla psów ŚREDNICH LUB DUŻYCH (jest gdzieś agility dla małych psów? bo widziałam na wystawie jak w agility brały udział chińskie grzywacze powder puff a one nie są zbyt duże). Nie twierdzę, że się zapiszę tylko jestem ciekawa. A jak jest z obedience? Czy frisbi (no dobra frisbi wykluczam, bo cziłki nie są za specjalnie skoczne)? Taniec z psem hmm ciekawe jakby to wyglądało? w sumie czemu nie? A jak się dzieli metody szkoleniowe? O klikerze wiem, a inne? I jeśli Tequila nie była do tej pory szkolona klikerem czy to nie za późno? I czy nie jest już wogóle za stara? Aha i jak się dzieli grupy wiekowo? To zależy od szkoły? czy są jakieś podziały? Proszę o jakieś linki (mogą być na maila lub priv) Quote
Marysia_i_gończy Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 olcha napisał(a):A dlaczego takie małe psiaczki nie mogą brać udziału w szkoleniu agility? Bo ostatnio weszłam na jakąś stronę i tam był nabór tylko dla psów ŚREDNICH LUB DUŻYCH (jest gdzieś agility dla małych psów? bo widziałam na wystawie jak w agility brały udział chińskie grzywacze powder puff a one nie są zbyt duże). Nie twierdzę, że się zapiszę tylko jestem ciekawa. Nie znam się na agility, ale widziałam zdjęcia z zawodów agility z yorkami i cziłała (przepraszam, że piszę fonetycznie :-?), więc na pewno można :) olcha napisał(a):A jak jest z obedience? W obedience nie ma żadnych ograniczeń dotyczących wielkości czy rasy. Tylko chyba musialbyś mieć aporcik na zamówienie :lol: W nazej grupie mamy trenującego yorka - jest boski! 8) olcha napisał(a):I jeśli Tequila nie była do tej pory szkolona klikerem czy to nie za późno? I czy nie jest już wogóle za stara? Nie jest za stara :D Na szkolenie klikerowe nigdy nie jest za późno :D olcha napisał(a):Proszę o jakieś linki (mogą być na maila lub priv) Może Alternatywa? Nie znam Warszawskich szkół, ale słyszałam sporo dobrego o nich. Pozdrawiam Marysia i Una Quote
olcha Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 Dziękuję :D A jakiś link czy telefon do Alternatywy? (nie wiem czy wypada ale czy mogę się zapytać o koszt takiego szkolenia i jego czas? czy są jakieś stopnie np. podstawowy itd?) A już znalazłam sama. To właśnie tu jest napisane, że zapisy psów średnich i dużych (dotyczy agility) nie wiem jak reszty. No i jak dla mnie troszkę za daleko. Tym bardziej, że idzie na zimę. Może to nie jest dobry okres do rozpoczęcia szkolenia? Bo Tequila długo na zimnym też nie wytrzyma. A co jest jak pies panicznie boi się innych psów? (czyt. ucieka i szczeka) Może jakieś indywidualne szkolenie? Może jest ktoś kto mógłby dojeżdżać do nas? lub gdziekolwiek bliżej? Ale z drugiej strony mi właśnie o to chodzi, żeby Tequila socjalizowała się z psami i żeby ich obecność nie odwracała jej uwagi ode mnie! Quote
Recommended Posts