zuzlikowa Posted October 3, 2009 Posted October 3, 2009 Sunia bernardyna zabrana ze schroniska zaczęła gwałtownie chudnąć. Jest nadmiernie pobudzona,nadruchliwa,rozszczekana...ma problemy z utrzymaniem czystości w kojcu,tak jakby nie mogła utrzymać kału i moczu. Zrobione badania krwi i moczu zostały zinterpretowane przez dwóch wetów. Jeden wskazywał na konieczność zrobienia usg wątroby i nerek oraz oznaczenia kreatyniny w moczu i porównania z krwią...drugi zaś stwierdził,ze sunia jest absolutnie zdrowa i ma idealne wyniki. Jestem absolutnym laikiem...widzę tylko psa,który zachowuje się nietypowo dla siebie i benków...psa,który w miesiąc z chudego,przypomina szkielet. Czy możecie spojrzeć obiektywnie na wyniki i odpowiedzieć na pytanie... na co wskazują wyniki krwi i moczu?Czy jest coś co doradzałybyście? Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 582x826. Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 582x826. 9.10.2009 dostałam wyniki badania kału z zaleceniami... ...wraz z zaleceniem weterynarza: ...przesyłam wyniki badania kału Meli, znaleziono jaja Toxocara canis czyli glisty psiej, W tej sytuacji należałby odrobaczyć suczkę Aniprazolem(jedna tabletka na 10 kg masy ciała)przez 3 kolejne dni, kurację nalezy powtórzyc po 2 tygdniach znów przez przez 3 kolejne dni. 2 tygodnie po zakończeniu leczenia powinno się ponownie zbadać kał, żeby mieć pewność czy kuracja była skuteczna. Czy te wyniki dają obraz przyczyny spadku masy ciała u Meli? Tłumaczą go? Quote
wiska Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 Psiak ma ewidentnie cos z krwinkami. Nie jestem wetem, ale z badania wynika, ze kreatynina jest w normie...Przy chorobie watroby,trzustki mialby chyba powiekszone ALP i ASP.Nie widze na badaniu Bilirubiny ... Ja bym sie skonsultowala z jeszcze jednym wetem,powtorzyla badania krwi i poszla zrobic na dobrym sprzecie USG i do tego opis. Quote
LACRIMA Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 zaznaczam i ściągam pomoc. A wyniki kału kiedy? Quote
ewajanka Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 ASP jst podwyższone z tego co widzę a hemoglobina w normie, dziwne przy takim wychudzeniu jak piszesz. Trzeba skonsultować z innym wetem. O tyle co ja się znam to badania nie wyglądają najgorzej (nie jestem wetem). Quote
zuzlikowa Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 LACRIMA napisał(a):zaznaczam i ściągam pomoc. A wyniki kału kiedy? Mają być dziś. Quote
karjo2 Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 Wlasciwie tylko ten ASPAT jest niepokojaco wysoki, moze faktycznie wskazywac na watrobe, badz trzustke, szczegolnie przy biegunce, posikiwaniu i gwaltownym chudnieciu. Quote
zuzlikowa Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 Na dzień dzisiejszy nie ma rozwolnienia...utrzymywało się ponad 2 tygodnie... Quote
Juliusz(ka) Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 Parametr Aspat może być podwyższony, jeśli w czasie do 24h przed wykonaniem badania organizm był poddany wysiłkowi fizycznemu - jak i czy, jest kwestią indywidualną. Warto powtórzyć badanie po 7-10dniach. Ogólnie wyniki ładne:). Nie panikowłabym, ale zbadać krew raz jeszcze na pewno warto. Quote
saganka Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 A skad swieze krwinki w moczu? Ma wyjatkowo niski ciezar wlasciwy - duzo pije? Bialka w moczu nie powinno byc, ale ono moze byc wlascnie z tych krwinek. Nie ma jakiegos stanu zakaznego pochwy lub pecherza? Taki ASpat to niewiele, uwierzcie.. Malo tych badan.. Ani glukozy, ani poziomu mineralow.. A moze to tarczyca? Quote
zuzlikowa Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 [quote name='saganka']A skad swieze krwinki w moczu? Ma wyjatkowo niski ciezar wlasciwy - duzo pije? Bialka w moczu nie powinno byc, ale ono moze byc wlascnie z tych krwinek. Nie ma jakiegos stanu zakaznego pochwy lub pecherza? Taki ASpat to niewiele, uwierzcie.. Malo tych badan.. Ani glukozy, ani poziomu mineralow.. A moze to tarczyca? Dzięki za sugestie...popytam i proszę o sprawdzenie! Quote
Martens Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 A czy były robione jakieś badanie pod kątem równowagi hormonalnej? Quote
Maupa4 Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 [quote name='LACRIMA']zaznaczam i ściągam pomoc. A wyniki kału kiedy? [quote name='zuzlikowa']Mają być dziś. A kupa to badana na robale czy na enzymy trzuskowe ? Z tego jak badania są robione i "przychodzą" wyniki to na robale chyba ? To ja bym proponowała zbadanie kupy na enzymy trzustkowe czyli trawienne. To badanie robi się dośc "specyficznie" ale i wyniki badań podają własciwie od razu czyli tego samego dnia. Quote
saganka Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 Tak, trzustka pasuje.. Tyle, ze badanie kalu musi byc robione z bardzo swiezego wrecz cieplego.. Troche to utrudnia pewnie sprawe,nie? Co do tego ciezaru wlasciwiego - on jest na granicy normy, ale biorac pod uwage, ze ma troszke bialka w moczu, to niski jest. Ale niski jest, bo duzo pije. Teraz dlaczego pije? Ja bym sprawdzila pecherz, trzustke i hormony.. Quote
zuzlikowa Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 Niestety,wyników z kału jeszcze nie dostałam...były robione pod katem robali...dziękuje za wszystkie sugestie... Quote
Maupa4 Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 [quote name='saganka']Tak, trzustka pasuje.. Tyle, ze badanie kalu musi byc robione z bardzo swiezego wrecz cieplego.. Troche to utrudnia pewnie sprawe,nie? Ja bym sprawdzila pecherz, trzustke i hormony.. I dlatego napisałam że badanie robi się dośc "specyficznie". Ja badania na trzustkę a własciwie enzymy trawienne robiłam ponad rok temu. Też "nagle" zaczęlismy chudnąc. No ale zanim dramatycznie i nagle w ciągu trzech dni zamieniliśmy się w szkielet to walczylismy dłuższy czas z kupami (a własciwie z róznymi ilosciami, konsystencjami, zapachami, itp, itd). Poza tym i apetyt mieliśmy. Pilismy i szalelismy. Wyniki krwi mieliśmy w normie. No wszystko było w normie tylko trzustka przestawała pracowac. Próby wątrobowe tylko były podwyższone. Ale tu - nawet przed badaniami trzustkowymi i ich wynikami - od razu dostalismy leki wspomagające watrobę. Po wynikach trzustkowych od razu stało się jasne dlaczego i z wątrobą było "coś" nie tak. A badanie na enzymy to tylko z ciepłego kału i dowieżc do laboratorium trzeba i ciepłe i samemu. Quote
coronaaj Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 [quote name='Martens']A czy były robione jakieś badanie pod kątem równowagi hormonalnej? Wytlumacz jasniej jak sie robi takie badania? Zobaczvie watek o watrobie http://www.dogomania.pl/forum/f1117/chora-watroba-kto-wspomoze-rada-122435/#post12469510 Quote
Martens Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 To po prostu badania krwi - oznaczanie poziomu hormonów. Badać można na przykład poziom hormonów płciowych, hormonów tarczycy czy kortykosteroidów (nadnercza). Kilka chorób na tle hormonalnym (nadczynność tarczycy, problemy z nadnerczami) może dawać podobne objawy jak opisane tutaj. Jeśli reszta badań mniej więcej mieści się w normie i nie tłumaczy tych objawów, zbadałabym krew przede wszystkim pod kątem tarczycy i nadnerczy. Quote
zuzlikowa Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 Wczoraj dostałam wyniki badania kału Meli ...wraz z zaleceniem weterynarza: ...przesyłam wyniki badania kału Meli, znaleziono jaja Toxocara canis czyli glisty psiej, W tej sytuacji należałby odrobaczyć suczkę Aniprazolem(jedna tabletka na 10 kg masy ciała)przez 3 kolejne dni, kurację nalezy powtórzyc po 2 tygdniach znów przez przez 3 kolejne dni. 2 tygodnie po zakończeniu leczenia powinno się ponownie zbadać kał, żeby mieć pewność czy kuracja była skuteczna. Czy to możliwe,by pojedyncze jaja były oznaką tak poważnego zarobaczenia,że doprowadza do stałego chudnięcia psa? Quote
ramzes123 Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Jeśli ma ten rodzaj, to może mieć i inny. Jedno badanie nie zawsze jest miarodajne, tym bardziej, że robaki wydalane są partiami. Ja bym się skoncentrowała na soidnym odrobaczeniu i badaniu pod tym kątem. Quote
matrioszka2 Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Zuzliku, napisz do jogi i do rybon36. Ta ostatnia uratowała mi psa; może odezwie się, jak znajdzie czas wejść na dogo (jest bardzo zapracowanym wetem). Quote
zuzlikowa Posted October 29, 2009 Author Posted October 29, 2009 [quote name='matrioszka2']Zuzliku, napisz do jogi i do rybon36. Ta ostatnia uratowała mi psa; może odezwie się, jak znajdzie czas wejść na dogo (jest bardzo zapracowanym wetem).[/QUOTE] DZIĘKI ZA PODPOWIEDZI... na razie Mela przebadana...nic nie wskazuje na zmiany chorobowe...zaczyna przybierać na wadze... Quote
Recommended Posts