Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dołączam się do pytania esoX. Rozważam zrobienie kursu lub podyplomówki. Pierwsze jest w ogóle złe a drugie zbyt teoretyczne i kasa wywalona w błoto - tak wywnioskowałam z wątku.
Nie pójdę na 5-letnie studia żeby się uczyć o hodowli krów, nie chcę też wbijać sobie do głowy tylko książkowej psychologii i budowy mózgu mrówki. Chcę praktycznych umiejętności i wiedzy pozwalającej udzielać porad nie robiąc przy tym nikomu krzywdy.
Nie z pozycji wielkiego znawcy i specjalisty, ale od czegoś trzeba zacząć, żeby móc się dalej rozwijać.
Powiedzmy, że zrobię podyplomówkę, po roku wyjdę z głową nabitą wiedzą a każdy dłużej pracujący wolontariusz schroniska będzie ode mnie bardziej użyteczny.
Jak przeczytałam, ze piszecie o tym kursie, że to oszustwo, to praktycznie byłam zdecydowana na podyplomówkę. Ale już zrobiłam jeden taki licencjat, po którym nic nie umiem, papierek leży w szafie..a też uczyli mnie znani profesorowie.

W ESPZ jedno mnie przekonuje, mianowicie to, że oni się przyczynili do wprowadzenia tego zawodu na listę zawodów i wydają zaświadczenia MEN.

Jakbym była bogata to bym zrobiła i jedno i drugie. I być może z czasem uzbieram i faktycznie oba zaliczę.
Ale od czegoś trzeba zacząć. Wybór wcale nie jest taki oczywisty!

Dodam, że interesują mnie bardziej koty, bo kot JEST i nikomu nie przyjdzie do głowy kazać mu udawać małpę ;)

• Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tym, że oni zainspirowali ministerstwo do wprowadzenia takiego zawodu na listę zawodów to niekoniecznie plus. Zwróć uwagę, że tym samym zinstytucjonalizowali swoje usługi i wykształcili popyt na nie, możliwość tworzenia szkoleń dotowanych itd. czyli - zarobek...

Napisałem Ci jak wg. mnie wygląda sprawa (po kilku tygodniach studiowania tematu).

Tutaj masz zabawę np. z kurami, kotami, zającami, końmi, świniami itd:)
[URL]http://kliker.rancho-stokrotka.pl/warsztaty-kursy/poziom-i/[/URL]

• 9 months later...