madzia20sosnowiec Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 słuchajcie, czy ci z was, którzy gotują swoim psiakom jedzonko, dodają do niego sól albo jakieś inne przyprawy?bo ja np. gotuje osobno makaron i osobno rosołek z warzywami i czasami dodam soli do makaronu, do rosołu już raczej nie...ale mam wrażenie, że chyba źle robie, bo mojemu psu nie smakuje...jak o jest z tymi przyprawami? Quote
coztego Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Zasadniczo jest tak, że psom przypraw się nie daje wcale. Najwyżej zioła, o których pisano tutaj Ludzie też powinni jeść znacznie mniej soli niż jedzą... Jeśli dajesz psu np. chleb, to w nim już jest sól zawarta i taka minimalna ilość soli wystarczy dla zdrowia, nie trzeba ekstra dosalać żarcia... ;) Quote
julita104 Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 czytalam w jakiejs madrej ksiazce ze odrobinke soli raz, od swieta moznaale to naprawde sporadycznie. ja daje kure z rosołu albo pomidorowej a troche sole wode, wiec jak juz czasem takie dostanie, to wiecej nie dodaje nigdy przypraw do jego gotowanego jedzonka Quote
julita104 Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 iac1 napisał(a)::D ale słone chyba smakuje lepiej??? sol zatrzymuje wode w organizmie Quote
Szamanka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 A czy dodajecie czegoś gotując ryż? Ja czasem nasypię troszkę Vegety..ale generalnie mój pies ryżu nie lubi i jak tylko może to zostawia go w misce razem z marchewką :roll: Quote
coztego Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 [quote name='Szamanka']A czy dodajecie czegoś gotując ryż? Dodaję troszkę oleju, żeby się lepiej gotował. 8) Ja czasem nasypię troszkę Vegety. Vegeta to też głównie sól. [quote name='iac1']ale słone chyba smakuje lepiej??? Kwestia przyzwyczajenia... Im mniej soli tym zdrowiej, więc warto się przyzwyczaić do małych ilości soli w jedzeniu. Quote
Figaro Posted June 12, 2005 Posted June 12, 2005 iac1 napisał(a)::D ale słone chyba smakuje lepiej??? Psom raczej nie... Nie powinno się psom podawać soli. Mojemu to czasami tam da babcia, ale tylko odrobinkę. Wiem że nie powinno się podawać ani odrobinki. Ale czasami nie dopilnuję babci i posolone :oops: !!! Quote
Agnes Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Szamanka jesli pies nie je ryzu sprobuj moze z makaronem? Dodawanie vegety napewno nic tu nie pomoze :roll: Quote
coztego Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Agnes napisał(a):Dodawanie vegety napewno nic tu nie pomoze :roll: Agnes, rzecz w tym, że pomaga ;) Vegeta dość intensywnie pachnie, a jak wiadomo zapszki są dla piesa najważniejsze. Tez miałam niejadka i sposobem na to, zeby zjadł było wkropienie odrobiny maggi do żarełka, skrapiane było po wierzchu. Smaku to nie zmieniało, a zapach delikatny był i pies już wierzył, ze ma coś lepszego 8) Ale absolutnie nie polecam ani nie popieram takiego doprawiania!!! Byłam młoda i głupia i dawałam się szantażować mojemu rozpaskudzonemu psu :evilbat: Quote
Agnes Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 coztego mi chodzilo raczej o zdrowotne aspekty takiej vegety ;) i w sensie zapchawoym tez nie pomoze - pies wydziwia wiec pancia kombinuje co by tu dac zeby psu smakowalo - a to sypne vegety, potem vegeta psu sie znudzi to pancia bedzie kombinowac dalej...ojjj takie schemat ciagle widze/slysze Quote
aleb Posted June 18, 2005 Posted June 18, 2005 Psy raczej nie powinny spożywać słonych rzeczy oraz przypraw, które są spożywane przez człowieka... Quote
Recommended Posts