iskra_wroc Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 Czy da się jakoś wyciszyć terytorializm u psiaka? Kreska jest ze mną od 3 miesięcy. Pięknie przestawiła się na nowe warunki życia, kocha domowników całym swoim serduszkiem, ale... Każdy obcy (sąsiad/ktoś z dalszej rodziny/świadek Jehowy/ktokolwiek) jest traktowany jako wróg publiczny. Kreska dostaje wręcz amoku gdy na posesję wchodzi ktoś obcy. Założyliśmy dodatkowe ogrodzenie dzięki któremu kiedy nie ma mnie w domu pies nie biega przy płocie granicznym od ulicy i taki Pan Listonosz może bez przeszkód wejść, ale wolę inne rozwiązanie... Kreska się boi. Nie lubi obcych, szczególnie mężczyźni wywołują u niej reakcje stresowe. Uspokaja się wyłącznie kiedy ją trzymam i czuje moją bliskość. Po kilku minutach cierpliwego przytrzymania uspokaja się i zaczyna tolerować nową osobę, ale kiedy nie ma mnie w pobliżu (wśród domowników tylko ja mam szacunek psa - reszta jest od rozpieszczania bez konkretnych wymagań:roll:) psina szaleje. Na spacerach nie ma problemu - unika ludzi jeśli wyciągają ręce, ale nie jest to panika, nie szczeka, czasem (jak komuś dobrze z oczu patrzy) da się pogłaskać. Jak przyuczyć psa tolerancji? I jak podnieść pewność siebie u psiaka? Próbowałyśmy same nad tym pracować poprzez spotykanie się z ludźmi na spacerach - karmienie z ręki, mizianko i zabawę jednak nie widze efektów. Quote
puli Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 iskra_wroc napisał(a):Czy da się jakoś wyciszyć terytorializm u psiaka? [.............] Uspokaja się wyłącznie kiedy ją trzymam i czuje moją bliskość. Po kilku minutach cierpliwego przytrzymania uspokaja się i zaczyna tolerować nową osobę, ale kiedy nie ma mnie w pobliżu (wśród domowników tylko ja mam szacunek psa - reszta jest od rozpieszczania bez konkretnych wymagań:roll:) psina szaleje. [..............] Jak przyuczyć psa tolerancji? I jak podnieść pewność siebie u psiaka? 1. Da sie. Mozna nauczyc psa zeby zamiast sie pieklic pod płotem "informował" o "intruzach" w inny sposób. Np przybiegajac do domownika. 2. Ucz posłuszenstwa, siedzenia/warowania w kazdych okolicznościach milion piecset sto dziewiećset razy dziennie. 3a.Jw. 3b. Jw. Posłuszenstwo, posłuszenstwo i jeszcze raz posłuszenstwo... Tylko nie wojskowy dryl ale wesołe, radosne nagradzanie i pochwały nawet kilkaset (tak,kilkaset!) razy dziennie za każdą pożadaną czynność. Za skret w lewo czy prawo, za ładne chodzenie na smyczy (np ze zmianą tempa), za popatrzenie na Ciebie, za danie łapy, podczas zabawy, itd.. Tak, żeby serotonina zalewała jej łebek za każdym razem gdy usłyszy słowo "dobrze" czy "super". Tak żeby czuła że ma w Tobie oparcie i akceptację, żeby chetnie i w kazdych okolicznosciach była gotowa i chetna do współpracy. Uczenie psa czegokolwiek (czy to elementarne komendy czy niepotrzebne najgłupsze nawet sztuczki) daje mu/zwieksza poczucie zaufania do przewodnika, równowagi, bezpieczenstwa, stabilnosci, pewnosci siebie... Ucz aportowania, noszenia czegos w pysku (posiadanie łupu bardzo buduje - nawet ludzie po upolowaniu czegos fajnego w sklepie maja lepszy nastrój ;)) Ćwicz w zabawie, na spacerach, w domu, w króciutkich sesjach ale b.często, tak zeby pies miał wieczny niedosyt (jezeli przerwiesz dopiero wtedy gdy sie zacznie męczyc lub/i nudzic, to zepsujesz robote...) Skoro dajesz rade sucz wyspokoic samym dotykiem znaczy ze kontakt macie niezły wiec i efekty powinny byc widoczne dosc szybko... Ona nie musi obcych kochac ale na Twoje polecenie powinna spokojnie pójść na wskazane miejsce bez obawy że goście "zeżrą" Ciebie, ją i reszte domu Quote
OniISucz Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Ja chętnie się podepnę pod temat , z tym że u mnie wygląda to trochę inaczej .Psina broni pokoju córki przed naszymi gośćmi .Zaznaczę też że sytuacja ma miejsce kiedy mnie nie ma w domu a zostaje córa z żoną .Komendy "źle" i odwracanie uwagi nie działają .Honey chyba traktuje naszą córę jako najsłabszą w rodzinie ,którą trzeba bronić .Dodam jeszcze że w "układaniu" psinki bierze udział też córka , i bywa że sucz jej słucha ,choć mnie niż mnie bądź żonę .Jak to można wyciszyć u psa poza radami z postu puli ?? Quote
Recommended Posts