Jump to content
Dogomania

Wars w basniowym domku,dziekujemy Wuniu za matkowanie i nauke.....:)

Recommended Posts

• Replies 682
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mam nadzieję, że satysfakcja jest zapewniana wszystkim i więcej fotek też się pojawi :)
Chciałam jeszcze zapytać dlaczego planujecie przejsć na jeden posiłek dziennie?

Posted

jeżeli nie opanuje zasad zachowania się w domu (mieszkaniu), to będziemy mu szukać domu z kojcem i budą, bardzo wygodne jest karmienie raz dziennie na noc, a poza tym dla psa zdrowsze, ponieważ tak u Warsa jest ma bardzo długi proces trawienia, a biegunku powodowały, że z jedzonka nie trafiało prawie nic w pieska, wszystko przelatywało, a Wars po jedzeniu musi poleżeć, a nie biegać jak szalony i witać każdego po kolei, kto się w drzwiach pokaże :)
Karmienie raz dziennie na noc, powoduje iż zmniejsza się aktywność psa - idzie spać, Wars w nocy też śpi, i lepszą przyswajalność posiłku. A tak w ogóle to pies po posiłku nie powinien biegać bo może mu się przekręcić żołądek - oczywiście mówię tu o dużych psach.
Wiem jak to brzmi, ale nasza sunia też jest raz dziennie karmiona, z dokładnością budzika kwantowego o 19.00 włącza się lalce obraz miski :)
To nie krzywda dla psa, porcja jest spora :)
Nie przejdzie na raz dziennie, to znaczy będzie dostawał 2 razy dziennie, jeżeli będzie miał dom z kojcem na podwórku, bo wtedy jako pies mieszkający na dworze musi być karmiony 2 razy :)
Ale cały czas mamy nadzieję, że jednak wyląduje w mieszkanku :)
Łatwiej przejść na 2 posiłki z jednego niż odwrotnie, bo z 2 na 1 to wymaga czasu i ograniczaniu porannej porcji sukcesywnie :)

Posted

Wow :) Mam na myśli wylewność odpowiedzi, nie spodziewałam się :) Nie chciałam żebyś pomyslała, że uważam że Wars będzie miał za mało jedzenia. Bo wiem, że częstość a ilość to dwie różne sprawy. Z wieloma argumentami się z Tobą zgadzam i w ogólnym rozrachunku faktycznie w przypadku Warsa lepiej by dostawał papu raz dziennie.
Mam też duze aktywne futra i nieco odmienne nauki żywieniowe pobierałam ;) Zdziwił mnie argument dotyczacy zdrowia, bo moi weci mają zupełnie inne zdanie w tym temacie. Mam dwa psiaki rasy alaskan malamute, które biegają w zaprzęgu. To rasa z uwagi na swoją wielkość i głębokość klatki piersiowej również zagrożona skretem żołądka. W dodatku moja sunia ma dośc wrażliwy przewód pokarmowy. W związku z powyższym moje psiaki dostaja papu dwa razy dziennie (mniejsze porcje). Szkoły jednak są rózne....
W przypadku Warsa faktycznie lepiej by psiak był przyzwyczajany do jednego karmienia.
Pozdrawiam ciepło w ten mroźny wieczór :)

Posted

szkól żywienia jest wiele :) praktycznie co weterynarz to mówi inaczej :) My wynieśliśmy wiedzę ze szkoły psów policyjnych, chociaż i tu co kraj to obyczaj :)
Nawet psy pracujące mają specyficzne cechy :) Jedne pracują węchowo inne fizycznie, tak jak Twoi sportowcy :) Nasza labradorzyca łakomiec, pracująca jako pies węchowy szukający, gdyby dostawał 2x dziennie to by wyglądała jak gruba berta :)
A Wars ze swoim leniwym przewodem pokarmowym według nas jak się podtuczy, to spokojnie może przejść na raz dziennie, ale tak jak pisałam są różne założenia, zobaczymy co czas pokaże :)
Nie pomyślałam absolutnie nic negatywnego po Twoim pytaniu, tylko tak już mam, że krótko to ja nie umiem :) albo wcale, albo tak jak widać na wątku :)

Posted

Jak tu się naukowo zrobiło ho ho

ja Wam napiszę o mojej szkole
u mnie wszystkie zasady są po to, żeby je łamać, już widzę, czego u mnie Warsik by się nauczył:
spanie w łóżku obowiązkowo, jedzenie śniadania z panią, zabawy w dogodnej dla psa porze itd.
ja chyba nawet policyjnego karnego owczarka szybko bym nauczyła bycia paniczem

Posted

mmd napisał(a):
Jak tu się naukowo zrobiło ho ho

ja Wam napiszę o mojej szkole
u mnie wszystkie zasady są po to, żeby je łamać, już widzę, czego u mnie Warsik by się nauczył:
spanie w łóżku obowiązkowo, jedzenie śniadania z panią, zabawy w dogodnej dla psa porze itd.
ja chyba nawet policyjnego karnego owczarka szybko bym nauczyła bycia paniczem

MOJ TO UMIE i jeszcze wiecej hihihi

Posted

mmd napisał(a):
cześć Duży Psie
Wunia, teraz będziesz musiała codziennie takie długie posty pisać:)

:) dziś króciutki pościk :) Wars ma się wspaniale, to już nie ten sam pies :) Właśnie od niego wróciłam i muszę coś zjeść, bo Pan Wars już jadł, a ja nie :( no, ale on musi przytyć a ja wręcz odwrotnie :)

Posted

[quote name='mmd']Zrobię tu mały spamik, ale to nasze terytorium, proszę nie tyle o wsparcie, ile podesłanie gdzie się da i dobre słowo dla biedulinki. Boże, co ludzie potrafią z psa zrobić! Koszmar. Kolejny.
http://www.dogomania.pl/threads/177024-sunia-mix-ONka-wykupiona-za-20z-A-od-meneli-zagA-odzona-i-chora-POMA-A-CIE-JAE-RATOWAAE
bu, bu, bu - nie podrzucaj już takich rzeczy :( serce mi pęka i pieniędzy też mało ... przecież nie damy rady im wszystkim pomóc ... mogę tylko grosik rzucić, z którym i tak krucho i dalej Warsa rozpieszczać :)
hi, hi, hi ten to jest aparat - wszystkim daje jedną łapę, a ja dostaję obie łapy razem z całym pyskiem i z jęzorem :)

Posted

Wunia napisał(a):
bu, bu, bu - nie podrzucaj już takich rzeczy :( serce mi pęka i pieniędzy też mało ... przecież nie damy rady im wszystkim pomóc ... mogę tylko grosik rzucić, z którym i tak krucho i dalej Warsa rozpieszczać :)
hi, hi, hi ten to jest aparat - wszystkim daje jedną łapę, a ja dostaję obie łapy razem z całym pyskiem i z jęzorem :)

wiadomo
Wars to facet całym pyskiem:)

Posted

piromanka napisał(a):
wpłynęła kaska od wuni na wyróznienie aukcjezwirzat dla warsa.
Wuniu, moze podaj numer telefonu do siebie to wstawie w ogloszeniu.

509555165 :)

Posted

Kurcze, chociaż coś z Warsikiem mamy wspólnego :diabloti: Ja też chrapię, mama powtarza, że mnie z domu wywali jak nie przestanę, haha. Ale Warsik to co innego, on jak się spojrzy się na kogos to jak kot ze Shreka :evil_lol: Każdy wymięka.
Kochaniutki, taki wspaniały z Ciebie facet, mykaj już do domku malutki! :razz: