Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wczoraj kupiłem psa (w angli) i hodowca dam mi ti czym karmił małego. karmił go pół na pół szuchej karmy (purina beta) i puszki (kurczak "butchers ") chciałbym przejsc tylko na suchA (czytałem ze ta "purina" nie jest najlepsza. i moje pytanie czy mogę mieszac kilka rodzaji suchej karmy (u nas w miasteczku w sklepie zoo sa tylko 4-ch nieznanych producentów karmy - sprzedawca twierdzi ze to najlepsi angielscy producenci) a chcialbym aby psu niczego niebrakowało w suchej karmie. I dlatego łączyłbym te 4 karmy.

Posted

Nie tyle nie wolno, co to raczej bez sensu.

No i jest ryzyko, że taką mnogością dodatków, konserwantów etc. jaka będzie łącznie w czterech karmach, doprowadzisz psa do alergii pokarmowej. No i jeśli pies będzie miał po takim mixie problemy, ciężko będzie dojść, która karma/składnik je spowodował. Wybierz jedną dobrą i wystarczy.

Posted

Mi się wydaje, ze to dość ryzykowny sposób karminia. Psy często źle znoszą przejście z jednej karmy na drugą, a co dopiero taki mix codziennie:crazyeye:Ja zdecydowanie odradzam. Purina to może nie jest składnikowo najlepsza karma, ale może sie okazać, że psu bardzo sluzy. Im młodszy psiak tym eksperymentowanie z nowymi karmami powinno być minimalne.

Posted

Purina Beta jest odpowiednikiem naszej polskiej Puriny Dog Chow która nie jest za dobrą karmą. Ja również mam staffiki i wbrew pozorom różnie reagują na karmy. A czy nie masz dostępu do Puriny Pro Plan to bardzo dobra karma i na pewno lepsza od tej Beta. Jeśli nie możesz dostać jakiś karm w sklepie stacjonarnym poszukaj w necie. Tam na pewno znajdziesz wiele karm i pewnie taniej i z dostawą do domu. A jeśli chodzi o mieszanie ja często mieszam bo moje tak lubią ale max dwa rodzaje karmy.

Pozdrawiam :)

Posted

Mieszanie mieszaniu nie równe.Jeśli karmy mieszane pochodzą od 1 producenta,można dopuścić taką możliwość,natomiast różnych firm nie powinno się mieszać.
Purina Beta to zwykły Dog Chow,wielokrotnie występujący z gorzym(%mniej mięsa)niż w Purinie na naszym rynku.

• 2 weeks later...
Posted

GATUSO napisał(a):
Mieszanie mieszaniu nie równe.Jeśli karmy mieszane pochodzą od 1 producenta,można dopuścić taką możliwość,natomiast różnych firm nie powinno się mieszać.
Purina Beta to zwykły Dog Chow,wielokrotnie występujący z gorzym(%mniej mięsa)niż w Purinie na naszym rynku.

Czy to znaczy, że rano mogę dać psu acanę lamb & aple, a wieczorem acanę pacyfica ? Czy to nie będzie zbyt przekombinowane?