Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam dzisiaj kupiłem szczeniaka , przyjechałem z nim do domu i dałem miskę wody i miskę karmy . maluch w 2 minuty miał puste obie miski a brzuch jak pilka (karmy dalem tyle ile kazał hodowca i tyle samo piszę na opakowaniu) nie wiem co robić czy dawać mu mniej ,ale częśćiej (hodowca kazał 4 razy dziennie) i co z wodą on powinien mieć cały czas picie ale czy on nie bedzie pił aż "peknie" strsznie się o niego boję żeby się nie przepił i przejadł ale też żeby nie byl glodny.

Posted

Szczeniaki mają to do siebie , że po najedzeniu wyglądają jakby połknęły piłkę.Stosuj się do zaleceń hodowcy , jeśli idzie o jedzonko ... z wiekiem wiadomo dawkę sie zwiększa , na opakowaniu masz tabelkę , z orientacyjną ilością podawania karmy ... to jest tak +/- bo ilość zapotrzebowania na żarełko , zależy od osobnika ... musisz obserwować , czy maluch nie chudnie czy też za szybko nie robi się tłuściutki :)
Co do wody , musi mieć stały dostęp , raczej nie pęknie , ew puści pawia jak za dużo w siebie wleje .. ale i szybko się nauczy , że woda jest i nie trzeba jej na zapas pić :)

Pokaż malucha :D

Posted

[quote name='krzysztofk'](karmy dalem tyle ile kazał hodowca i tyle samo piszę na opakowaniu) nie wiem co robić czy dawać mu mniej ,ale częśćiej (hodowca kazał 4 razy dziennie)
na opakowaniu jest przyblizona dawka dzienna, czyli ta ilosc dzielona na 3-4 posilki dziennie

i co z wodą on powinien mieć cały czas picie ale czy on nie bedzie pił aż "peknie"

staly dostep do swiezej wody - suche kulki powoduja, ze sie chce pic po jedzeniu, poza tym musi je rozmoczyc
tak sie wydaje, ze pije duzo, ale nie peknie :)