Jump to content
Dogomania

Hawanki mało popularne...dlaczego???????

Recommended Posts

Posted

Witam...właściwie w tytule zawarłam już całe pytanie...dlaczego hawańczyk jest tak mało popularną rasą???czy możecie wyjaśnić to?to ponoć słodkie stworzenia , mocno przywiązuje się do właściciela mało hałasuje...więc w czym problem????proszę bardzo proszę o odpowiedz....pozdrawiam

Posted

Nie wiem dlaczego.wszyscy teraz chcą yorka bo są reprezentacyjne,modne,wiele gwiazd je posiada.A hawańczyki nie sa tak reklamowane.Nie wiem jakich rozmiarów sa te psiaki ale wiem że duża część osób chcących kupic psiaka do mieszkanie , dla prezencji(co za głupota:shake:) chcą coraz mniejsze i dla nie których 4 kilo to już za dużo lepiej takiego kilogramowego yorka co by sie do torebki zmieścił:placz:To przerażajce ale NIESTETY prawdziwe:mad:

Posted

hehehe...myślałam , że psa wybiera się ze względu na uwarunkowania charakterologiczne, poźniej wygląd....do torebki mówisz? to nie lepiej maskotkę? to jakiś koszmar!!!hawańczyki nie są najmniejszymi psami świata to fakt...mają kłaczki długie to drugi fakt...ale są takie urocze:loveu:shi są mniej więcej tej samej wielkości a są bardziej popularne....ciekawe

Posted

A ja sie nie zgodze ....Ja posiadam Hawańczyka z rodowodem i jestem bardzo zadowolona z niego i 100 razy wole hawane niż yorka a jeżeli chodzi o wage one sie są cieżkie mój waży prawie 4 kg i do torebki (takie psiej zmieści sie :lol: Ale nie chcem psa wkładać to torby bo to bez sensu...

Mi jest przykro że jest tak mało hawańczyków a jest to naprawde wspaniała rasa pod każdym względem :loveu::loveu::loveu:

A oto mój Pedruś Białe Bursztynki :evil_lol:

I jak miał 2 miesiące

I jak nie kochać takiego psiaka :loveu:

Posted

nocóż moim zdaniem piesek ma łapki po to żeby chodzić a jak nie może chodzić tzn , że rasa jest kaleka i nie należy jej powielać...moja poprzednia suka miała 15 lat i musiałam wychodzić na malutkie spacerki bo już nie miała tyle siły żeby drałować kilometrami...to samo chyba dotyczy małych ras...spacer na miarę możliwości psiaka a nie naszego widzimisię i wtedy upada temat torbowania:eviltong: psów. Moja znajoma ma yoreczka z którym przegalopowała całe psmo śnieżnika i okolice...mała jest bardzo wytrzymała ...latała na własnych nóżkach a nie w torbie- piesek oczywiście...ale to miało być o hawankach...cudowne są i już!!!!:loveu::loveu:

Posted

aaa zapomniałabym....hawanki są tak malo popularne , że ja osobiście psiara od zawsze dowiedziałam się o ich istnieniu rok temu...to miłość od pierwszego wejrzenia...na wystwie we Wrocku był tylko jeden egzemplarz!!!suczka!!! cudna oczywiście ale nie widziałam więcej tej rasy..na ulicy może są ale podstrzyżone zmieniaja się nie do poznania i trudno stwierdzić czy to hawan czy tylko cos podobnego...ciekawe dlaczego tak ich mało......pozdrawiam

Posted

[quote name='Bajaga']hehehe...myślałam , że psa wybiera się ze względu na uwarunkowania charakterologiczne, poźniej wygląd....

Mądrzy ludzie tak robią, co nie znaczy, że robi tak większość :p

Ja wcale nie widzę powodu do smutku z tego powodu, że rasa nie jest popularna. Spójrzcie co się dzieje z rasami modnymi: jak grzyby po deszczu powstają pseudohodowle, w których rozmnaża się psy bez rodowodu, często w strasznych warunkach, bez najmniejszego zwrócenia uwagi na charakter, choroby dziedziczne. Aby tylko zarobić kasę na rasopodobnych półdzikich szczeniakach - suki sa traktowane jak maszynki do rodzenia, trzymane w klatkach jak na króliki, skołtunione, zaniedbane, a kiedy już nie są w stanie rodzic porzucane lub sprzedawane na allegro - tak jak te tutaj:
http://www.dogomania.pl/forum/f28/dwie-yorczki-wyciagniete-z-pseudohodowli-147106/ - oto żywy przykład ofiar mody na rasę.
Podobnie zresztą z hodowlami zarejestrowanymi - wielu hodowców daje się niestety zwariowac i mniej już dba o jakość wyhodowanych szczeniąt, stawia bardziej na ilość, a nie jakość otrzymanych młodych, aby tylko nasycić rynek. Skutkiem tego większość zalet rasy istnieje już tylko w książkowych opisach a jakość charakteru, wyglądu w pogłowiu rasy spada na łeb, na szyję.
Co dalej - modne rasy częściej są kupowane przez nieodpowiedzialnych nabywców - a to na prezent, a bo ładne, a bo ktoś sławny ma, bez pojęcia na temat potrzeb rasy. I tak oto modny piesek wędruje z rąk do rąk, albo spędza życie na balkonie/w garażu/ogródku, cały w kołtunach, bo czesanie się znudziło, a piesek okazał się być psem, a nie pluszową zabawką - sika, warczy, nie słucha się, co nie powinno dziwić przy zerowej wiedzy i wysiłku opiekunów.

Ja osobiście wpadłabym w rozpacz, gdyby któraś z "moich" ras stała się bardzo modna, popularna :shake: Naprawdę, rzadkie rasy mają lepiej - rzadziej lądują w schroniskach, bo i hodowcy bardziej dbają o to co hodują, staranniej szukają nabywców, wiedzą że aby sprzedac szczeniaki muszą się postarać. No i nabywca decydując się na rzadką rasę musiał podjąć jakiś wysiłek po pierwsze by dowiedzieć się o jej istnieniu, po drugie by znaleźć hodowlę, to i bardziej prawdopodobne, że o potrzebach psa wie coś więcej.

Posted

no Martens!!!! codownie przeczytać tak rozsądną wypowiedz!!! dziękuję dziękuję....oj to racja i już...ja tylko się zastanawiałam czy ta rasa nie jest skrzywiona genetycznie ale po tym co przeczytałam przyznam, że ludzie nie zwracają uwagi na takie "szczegóły"...no tak, byłoby wspaniale gdyby psiaki nie lądowały w schronach ...właśnie oglądałam stronkę naszego schronu...dołujące ...i nie chcę popularności na skalę biednych yorków , to fakt czym mniej tym lepiej- to chyba dotyczy każdego aspektu życia?pozdrawiam

Posted

Ja patrząc po popularności ras zauważyłam niestety, że najmodniejsze są rasy najbardziej "skrzywione" w sensie odbiegające budową od dzikich psowatych. Ludzie chcą mieć oryginalne zwierzęta - jak największe albo jak najmniejsze, mające za mało albo za dużo sierści, za bardzo pomarszczone albo z jak najkrótszym pyskiem - bo ciekawie wyglądają. Moda powoduje że hodowcy bezmyślnie jeszcze uwypuklają te cechy, co doprowadza do pogorszenia zdrowia tych ras. Wystarczy popatrzeć na shar pei, buldogi, bassety, bernardyny...

Za to najzdrowsze są rasy mało popularne; raz że zwykle odznaczają się mniej dziwacznym wyglądem, dwa że hodowcy bardziej przykładają się do hodowli, doboru rodziców.
Oczywiście od każdej reguły są wyjątki - i od tego że rzadki = zdrowy jak i rzadka rasa = dobry hodowca.

Posted

[FONT=Comic Sans MS]Martens Zgodzam sie w 100% z wypowiedzi twoich .To jest prawda jest bardzo dużo pseudohodowców którzy nie dbaja o dobro psiaków :-( Dla nich liczy sie tylko Kasa ....[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]A oto kilka przykładów :[/FONT]

[FONT=verdana][/FONT]
[FONT=verdana][FONT=verdana][/FONT][/FONT]
[FONT=verdana][FONT=verdana][FONT=Comic Sans MS]Nie wiem jak można tak postepować :placz::placz::placz:[/FONT][/FONT][/FONT]