Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szczeniak kupiony od nas mieszkał ze swoimi właścicielami w polsce, potem wszyscy przenieśli się zagranicę. Nie pomyśleli o wystawach a więc nie wyrabiali w ogóle rodowodu, nie zanosili metryczki do związku. Co w tym wypadku gdy teraz mieszkając zagranicą chcą pobawić się w wystawy? Gdzie w takim razie muszą wyrobić rodowód? I jak to się odbywa?
Czy muszą wrócić do Polski aby wyrobić tam rodowód eksportowy żeby pies mógł być wystawiany zagranicą? Czy jest jakiś inny sposób?

Posted

Wydaje mi się,że rodowód exportowy może wyrobić tylko hodowca.
Ma to na celu zapobieganie skupowania psów rasowych i wywożenie ich za granicę
W takim wypadku właściciele powinni Tobie dostarczyć metrykę ,a Ty złożysz ją do związku i wystawisz rodowód na nazwisko nowych właścicieli.

Mało prawdo podobne abym się myliła ale nie wykluczone - tak więc mam nadzieję,że ktoś mnie poprze:lol: lub sprostuje to co napisałam:oops:

Posted

bogi - masz 100 % racji :p

wlasciciele musza przyslac metryczke, judit musi podreptac z nia do zwiazku , poczekac na rodowod - z mojego doswiadczenia ok miesiaca- i wyslac go wlascicielom ;)

tylko nie pamietam ile ta przyjemnosc kosztuje

• 4 months later...
Posted

Bezsensu, kocham to polskie bagienko. Nie prościej jest wydawać od razu rodowód międzynarodowy? Zresztą rodowód krajowy i międzynarodowy to chyba jeszcze pozostałość po komunizmie, bo AKC i KC od razu wydają międzynarodowy.

Nie rozumiem też dlaczego hodowca ma prawo do rodowodu międzynarodowego a właściciel nie :angryy: