Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć:]
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy nie przepłacam u mojego weta. Nie będę co prawda skąpić na mojego kochanego psa, ale niektóre ceny czasem wydają mi się mocno przesadzone...
Stąd pytanie - ile płacicie np. za morfologię, badanie moczu i 'poradę' do dwóch ww.? (orientacyjnie)

pzdr.

Posted

Dużo zależy od miasta w jakim mieszkasz. Warszawa ma tragicznie zlodziejskie ceny u wetów.
Ja krew zwykle biorę w próbówce i zawożę do laboratorium.
Mieszkam w Szczecinie. Jakiś czas chodziłam do lecznicy, gdzie bez zostawienia ponad 100 zł nie wychodziłam.
Teraz chodzę do weta, gdzie bywa różnie, zależy co jest.
Ale zdarzało się, że płaciłam 15 czy 20 zł. Ale zdarza się, że ponad stówę jak coś więcej.
W dwóch lecznicach za samą morfologię płaciłam 20 zl
Pozdrawiam Hania

Posted

Dzięki:) (ten uśmiech to z wdzięczności, nie żebyś jakieś dobre wieści przynosiła:))
Faktycznie, zapomniałam o mieście - złodziejska Warszawa:)

Właśnie wydało mi się dziwnie podejrzane, że za pobranie krwi+zmierzenie temperatury+morfologię (85 zł), badania moczu (25zł) i 'poradę' (30zł) dałam aż tyle. ;|

Posted

cath. napisał(a):

Właśnie wydało mi się dziwnie podejrzane, że za pobranie krwi+zmierzenie temperatury+morfologię (85 zł)|

Aż się zakrztusiłam!!!
Sorry, ale w jakiej lecznicy w Wawce są takie masakryczne ceny??

Posted

Ja w zeszłe wakacje(studiuję wet. we Wrocławiu) miałam praktyki u weta, który za poradę brał 60zl + opłaty za leki, badania itp... Faktem jest, że jest on naprawdę dobry i może sobie na taką cenę pozwolić, bo ludzie i tak będą do niego chodzili. Ja na uczelnianych klinikach płacę jakieś grosze za leki, a np. za USG czy rentgena nie płaciłam nigdy, no ale taki przywilej bycia studentem. Normalnie USG kosztuje około 40-50zl, a rentgena nie pamiętam. Chyba 80zł z wywołaniem zdjęcia. Nie wiem dokładnie jaki jest oficjalny cennik na klinikach, ale chyba i tak każdy lekarz sobie inaczej liczy. Na chirurgie na zabiegi często przyjeżdżają pacjenci z innych miast, bo jest taniej niż u nich. No. kiedyś był facet z Poznania z psem ze złamaną łapą. Tam zapłaciłby min. 2500zł za operację, która u nas kosztowała go 800zł, więc nawet jakby miał dojeżdżać to się opłaca.

Posted

We Wrocławiu bylam przedwczoraj na wydziale weterynarii.
No i zostawilam prawie 700 zl. :) No ale bylo trochę tego.
Jechałam z nadzieją zrobienia trzech certyfikatów serca psiakom ale musiałam przystopować, :) bo i były inne wydatki. A ceną prawie się zakrztusiłam jak usłyszałam.
Certyfikat dla psa 250 zł plus 7% VAT. 7-dmiolatce zrobilam badanie serducha bez certyfikatu 107 zl, żeby zobaczyć, czy mi się już zwierzę ze starości nie rozpada. ;) Mloda musi czekać na okazję i dopływ gotówki - to drugie chyba nigdy nie nastąpi.
Za wizytę u weta i zrobienie rożnych badań krwi i badanie moczu u jednego zwierzaka - sporo tego było - 149,80 zł.
Za badanie kału w kierunku pasożytów po 20 zl od próbki. Nie wiem czy tyle to kosztuje, bo pielęgniarka (czy studentka) dzwoniła gdzieś i pytala ile wziąć pieniążków w przypadku, jak są 3 próbki - cena hurtowa pewnie. :)
Za wymaz z odbytu (chodziło o badanie mikrobiologiczne kału) 80 zł. Były 3 wymazy - ponoć jeden miałam gratis, jako że tyle dałam.

Widziałam też cennik tam gdzie robią USG i rentgen.
Szkoda, że nie zarejestrowałam ile kosztuje badanie na dysplazję - nie wiem czy było w cenniku.
To co pamiętam, to USG narządu 50 zł. USG calej jamy brzusznej 80 zl.
Sedacja 10 zł. Ale też były ceny 30 zł i 50 zł dla pacjentów jakiś wrażliwych czy z probemami w tym kierunku. Nie pamiętam dokladnie.
Ceny RTG. Zdaje się, że 80 zl za zdjęcie.

Pozdrawiam Hania

Posted

cath. napisał(a):
Dzięki:) (ten uśmiech to z wdzięczności, nie żebyś jakieś dobre wieści przynosiła:))
Faktycznie, zapomniałam o mieście - złodziejska Warszawa:)

Właśnie wydało mi się dziwnie podejrzane, że za pobranie krwi+zmierzenie temperatury+morfologię (85 zł), badania moczu (25zł) i 'poradę' (30zł) dałam aż tyle. ;|

To chyba nie tak wiele na Warszawę.
Ja kiedyś zapłaciłam tam 480 zł za:
- USG - 75 zl
- obmacanie psa i zmierzenie temperatury 118 zł
- morfologię i parę parametrów biochemicznych krwi (wiele tego nie bylo) + pobranie krwi
- Enteroferment
- parę ampułek homeopatyków

Jak usłyszałam cenę myślałam, że padnę.
No i to 118 zł za badanie, które polegalo na obmacaniu i zmierzeniu temperatury.
Ale może placilam ekstra, bo wiedzieli, że jadę ze Szczecina i jestem gotowa na poświęcenia dla psa.
Potem byla jeszcze propozycja, jak wrócilam, że powinnam powtórzyć badania krwi w tej lecznicy, żeby to samo laboratorium było.
Powiedziałam, że nie stać mnie już na kolejny wyjazd tak daleko i to wszystko, bo tak rzeczywiście było.

No ale muszę przyznać, że potem też mi pomogli przez telefon interpretując wyniki i udzielając rad.
Już parę lat minęło od tego. Ceny pewnie poszły w górę.
Pozdrawiam Hania

Posted

Dziewczyny, w jakich wy lecznicach w Wawce byłyście??? :crazyeye:
Ja za podstawowy profil morfologii + biochemię płaciłam circa 70 zeta.
Nie żebym reklamowała lecznice na Białobrzeskiej, ale że moja sunia leczona była na nowotwór to zdarzyło mi się wymienić opinię z wieloma wetami, i pomimo tego, że często narzekałam na koszty to jednak to jedna z tańszych lecznic. Może powiem tylko tyle: za badanie psa (palpacyjne) + koszt chemii (ma się rozumieć uzależniony od wagi pieska) + mierzenie temperatury, płaciłam około 80 - 90 złotych. W to wliczone były wlewniki, wenflony, igły, opatrunki, itp.
Pomijam oczywiście fakt, że jak chemię sprowadzaliśmy z zagranicy to wszystko było ciut droższe.

No i w sumie z tej lecznicy wszystkie próbki były wysyłane do Lab-Wetu na Gagarina.

Posted

Nie wiem naprawde skąd niektórzy weci biorą odwage na takie ceny :crazyeye:
Mieszkajac w krakowie leczyłam psy w Krakvecie, za skomplikowaną operacje łapy złamanej zapłaciłam 420 zł. Teraz w łodzi za rewelacyjnie zrobioną cesarke ( 7 rano, niedziela, 2 wetów wezwanych) - 380 zł ! Antybiotyki pooperacji - 10 zł za zastrzyk.

Posted

U mnie w mieście jest dwóch wetów do jednego chodzę na szczepienia, po tabletki na odrobaczenie, po kropelki od kleszczy i na obcięcie pazurków. Za zastrzyki + obcinanie pazurków płace ok 25 zł :evil_lol:
Do drugiego nie chodzę bo nie dość, ze nie przyjemny to i zwierzaka nie potrafi wyleczyć i bierze tyle kasy, ze hohohoh :crazyeye: od mojej koleżanki codziennie brał po ok 100 zł (dawał jej psu tylko jeden zastrzyk od gorączki i raz dał tabletki jakieś (Martyna chodziła z psem do niego ostatnio 2 tyg) i psu w ogóle gorączka nie spadła.
Mojego królika chciał uśmiercić bo nie wiedział, ze Stefcio (*) ma ropień, a on myślał, że ma raka i nie da się go wyleczyć. Ja już do tego weta zaufania nie mam o nieeee!! :shake:
A jak Na jakieś badania, albo do dentysty itp to jeżdżę do Warszawy do Kliniki Małych Zwierzą na Ursynowie
POLECAM, wszyscy tam są cholernie mili i sympatyczni i tacy delikatni dla zwierzaków :loveu: jak Stefcio (*) miał narkozę bo miał tego ropnia wycinanego to jak jeszcze spał to przynieśli mu kołderkę, termoforek i poduszeczkę, żeby mu miękko było i cieplutko, żeby nie zmarzł dopuki się nie obudzi :loveu:
I tak szczerze na prawdę w tej klinice się niewiadomo jak wielkich pieniędzy sie tam nie zostawia :lol: Na prawdę mozna tam siedzieć godzinami i rozmawaić z ludźmi co przyjdą ze swoimi zwierzakami i końca w rozmowach nie ma :loveu: zawsze jak tam jeżdżę to siedzę pewnie ze 2-4 h bo się czasem zbyt długo zagadam :eviltong:

Posted

Ja u swojego weterynarza za standardowe badanie psa, łącznie z mierzeniem temperatury, obcinaniem paznokci nie płacę nic. Dopiero jeśli wchodzą jakieś leki to płacę. Moja poprzednia suczka, zdecydowała się od nas odejść właśnie podczas wizyty u weterynarza. Trzech lekarzy próbowało ją uratować faszerując ją mnóstwem specyfików, wykonując masaż serca. Nie wzięli za to nawet złotówki.

Posted

a ja mam pytanie o cenę podstawowego badania moczu, np czy są bakterie - czy różni się to badanie na tyle w labie ludzkim i u weta, żeby w tym ostanim płacić 5 zł a u weta 25 zł?

nasz wet za pierwszą wizytę z diagnozą bierze 40 zł za kolejną kontrolną 20 zł plus zurzyte materiały, lekarstwa. tak ma napisane na cenniku, ale nam w ramach tego 20zł robi np ekg, a czasami nie bierze nic, może dlatego że tak często robimy badania.

a najbardziej zszokował mnie jeden wet, do ktorego poszłam gdy Irish przetarła sobie łapę o linkę (pierwszy pies, pierwsza mała rana), istał do mnie plecami nagle odwrócił się, wbił jej igłę mówiąc, że to zastrzyk na gojenie rany i zażądał 30zł.

Posted

Tina, mnie się wydaje, że to zalezy i od miasta, i od tego, gdzie lecznica weterynaryjna wysyła próbki. W Wace bardzo dużo lecznic (przynajmniej tych, z których ja korzystałam), wysyła próbki do Lab-Wetu, i wg mojego mniemania, nie jest to drogie laboratorium, a chyba jedno z większych i bardziej profesjonalnych.

Posted

dzięki za odzew:)

co prawda żadnych operacji, usg, ekg - jeszcze nie wykonywałam, ale nie zaszkodzi się orientować. O ile dobrze zrozumiałam, ceny w Warszawie powinny oscylować w granicach:
morfologia - 40 zł (?),
mocz - 20 zł
porada - różnie. Dobrze myślę?

Posted

mala_czarna napisał(a):
Tina, mnie się wydaje, że to zalezy i od miasta, i od tego, gdzie lecznica weterynaryjna wysyła próbki. W Wace bardzo dużo lecznic (przynajmniej tych, z których ja korzystałam), wysyła próbki do Lab-Wetu, i wg mojego mniemania, nie jest to drogie laboratorium, a chyba jedno z większych i bardziej profesjonalnych.

na epowno cena zależy od laboratorium ale zawsze wydawało mi się, że bakterie to bakterie i że sama procedura badania moczu psa i człowieka wykorzystuje tak różne materiały, któryby tłumaczyły pięciokrotnie wyższą cenę - jakoś tego nie rozumiem

Posted

Witajcie, moje pytanie też tego samego typu, bo wczoraj niestety odniosłam przykre wrażenie, że zostałam naciągnięta. Nie będę niczego sugerowała, najpierw zapytam ile płacicie orientacyjnie za szczepienie p-ko wściekliźnie i chorobom zakażnym. Sunia /10 kg ;)/ została zaszczepiona Vanguard'em Plus 7 i Vanguard'em R + standardowe badanie przed szczepieniem.Jestem ciekawa jak to u Was wygląda?

Posted

Nie szczepię tą seria, ale ceny u mnie były zbliżone do Durumune. Jeżeli to są dwie odrębne szczepionki, to ja bym zapłaciła w mojej lecznicy +/- 70 zł

Posted

Ja do tej pory płaciłam za takie szczepienia ok. 60 zł - teraz zapłaciłam 90 zł i uważam, że to trochę za dużo jak za szczepienie. Czy nie szczepisz tym zestawem z jakiś konretnych powodów ? Nie wiem prawdę mówiąc czy miałam jakąś alternatywę, sama zresztą nie pytałam, a rzecz odbyła się szybciutko jak zwykle. Tak, czy owak przyjdzie mi zmienić klinikę, bo poczułam się nie najlepiej.