Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prawdopodobnie tak się stało. Została wczoraj nakarmiona ostrymi kośćmi przez sąsiadów i wieczorem zaczęła się źle czuć.
Objawy: pies nie ma apetytu, nie kładzie się i siada tylko na chwilę. Cały czas stoi lub chodzi. Widać jak napina mięśnie brzucha, trochę tak jakby miała mdłości/lub ciężko oddychała. Próbowała wymiotować, ale nie udało się jej. Kupy od tego czasu robi, ale po troszeczkę. Do weterynarza dopiero jutro możemy jechać. Udzielono nam rady aby dawać psu siemię lniane, że to może otoczyć i przepchnąć te kości, ale nie wiem dokładnie ile trzeba jej tego dawać, czy 1-2 razy wystarczy czy też np co dwie godziny dawkę. Jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc.

Posted

Eh, okazało się, że to nie żadne kości ani nic takiego tylko zupełnie inny problem związany prawdopodobnie z sercem, wizyta u weta rozwiała wątpliwości - płyn w płucach, uniemożliwiał jej oddychanie na leżąco. I na dzień dzisiejszy też zbadanie serca. leki i zobaczymy dalej

Posted

[quote name='diidiianna']Prawdopodobnie tak się stało. Została wczoraj nakarmiona ostrymi kośćmi przez sąsiadów i wieczorem zaczęła się źle czuć.[/quote]

Musisz tak zabezpieczyć psa przebywającego samotnie na posesji, żeby sąsiedzi nie mieli możliwosci go karmić. Takie sąsiedzkie "uprzejmości":angryy:mogą byc dla psa tragicznie.Dobrze, że to nie to jest przyczyną problemów zdrowotnych choć myślę ,że problem jest poważny. Chore serce będzie wymagało systematycznego podawania leków.

• 2 weeks later...
Posted

Zalane płuca to poważny problem mówiący o niewydolności oddechowo-krążeniowej. Zwykle leki bardzo dobrze skutkuja, ale sa do podawania codziennie i do końca życia. Generalnie mamy 2 opcje leczeni; droższe - leki weterynaryjne (Karsivan i Fortekor), lub tańsze - odpowiedniki ludzkie (Enarenal i Forosemid), ale o tym raczej nie decydujemy my tylko wet na jakiego trafimy - jeden leczy ludzkii, inny nie, bo nie zarobi ect. ;]

Jest straszna, jesienna, duszna pogoda stąd pewnie nasilnie objawów. Mozna też zmienic karme na Cardic i jeszcze 'parę takich' ;] Się rozpisałam zupełnie nie na temat...

A co do kosci w jelicie, to zamiast siemienia lnianego ja bym podała parafine, choć jesli doszłoby do perforacji to nic by to nie dało, utrudniłoby chyba tylko ew. operacje, bo na to niestety niezbędne jest RTG i operacja ;]