Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O jak miło, obie mamy tą samą ceche ^ Oh, uważaj na małe gówienka plątające sie pod nogami! A ja wypraszam sobie, żebyś obrażała mojego psa. Patrząc na Ciebie, to wolę psy 100 razy od ludzi, więc jeśli mieszasz mojego psa z błotem, to również mnie, a ja Ciebie ;) I uwierz mi, że mam wąskie grono przyjaciół, których stawiam sobie ponad psy, reszta ludzi to dla mnie... przemilczę ;) Jest zbyt dużo idiotów żeby ich bardziej cenić od psów.

• Replies 995
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Afryka']Pocahontas, jesteś wyszczekana jak pekińczyk. Nie lubisz małych piesków, a sama się zachowujesz jak jeden z nich.[/QUOTE]

Właśnie zauważyłam :roll: Egocentryzm do entej potęgi, wielce wyszukane odzywki rushoffej nastolatki i zero szacunku do ludzi. A niech sobie chodzi z psem i na flexi, i na 30-metrowej nitce; kiedyś trafi swój na swego... ;)

Posted

Imienia nie, ale ogółem 'gatunek' tak. W twoim znaczeniu gówna, to małe psy. A mój taki należy. Swoją drogą musze posiedzieć w internecie i poczytać, czy maseczki błotne działają też na półkule mózgowe, bo chyba by ci sie przydało ^

Posted

Miałam agresywnego dalmatyńczyka, i to tak, że w amok wpadał. Wychodziłam z nim na spacer od III klasy liceum, kiedy to go znalazłam. I kurcze... Jakoś NIGDY nie miałam problemu z utrzymaniem go, choć na widok psa wpadał w amok i raz dziabnął mnie w udo (ale mnie, nie psa, poza tym złapał i puścił). Mam teraz psa agresywnego, kiedy inny pies, mniejszy, podelciał i zaatakował, mój go stłamsił, ale nie ugryzł. Nie prowadzam go w kagańcu, dalmatyńczyka też nie prowadzałam (pakował kaganiec w g*wno, a potem wycierał o spodnie, żeby moje... ale przechodniów, jesli sięgnął), a w uździe, więc nigdy nie zdołał ugryźć psa. Wiedziałam, że był stuknięty, więc pełna czujność.

Wychodzę z założenia, że jeśli masz psa, pies jest agresywny i z duża furią reaguje na zaczepki, to odpowiadasz za bezpieczeństwo swojego psa i wszystkich wokół, bez względu na to, czy są luzem, czy na smyczy. Jeśli duży pies luzem atakuje Twojego, walisz gazem pieprzowym w nos agresora - lepsze to, niż jatka.

Dodam, ze zarówno dalmatyńczyk, jak i obecny pies, a takze wszystkie inne w moim domu są lub były z ulicy, zdziczałe, z fobiami i traumami. Jesli kaganiec jest dla psa traumą, to oswajasz go tak długo, aż przestanie nią być. I tyle, caaała filozofia.

Nie wyobrażam sobie, co bym zrobiła, gdyby mój pies zachował się tak nieobliczalnie... Matko...

Posted

Ja się tylko cieszę, że nie mieszkam w tej samej okolicy co Pocahontas. Żal mi tylko jej sąsiadów i ich psów...

A wracając do wątku..
Jakiego psa nie chciałabym mieć w domu? Yorka, Chihuaua, Westa, Beagla, Golden retrievera, Labradora, Husky, Bernardyna, Jamnika, Cavaliera, wszelkeich zaliczanych do agresywnych amstafów i im podobnych. Pewnie po głębszym zastanowieniu wymieniłabym więcej, ale to tylko pobieżnie rasy, o których adopcji/ kupnie w ogóle nie myślę.

Posted

[quote name='evl']No pan akita to akit, nie?[/QUOTE]

Skoro przy tym jestesmy, skorzystam z okazji (i tak juz tu taki oftop sie zrobil, ze nikt nie zauwazy) i spytam: moze ktos wie dlaczego w Polsce mowi sie "ta akita"?

Posted

[quote name='daguerrotype']wszelkeich zaliczanych do agresywnych amstafów i im podobnych.[/QUOTE]
wszelkich agresywnych amstaffów to są tylko jedne AMSTAF :D nie ma odmian :D

Posted

[quote name='Pies Pustyni']Skoro przy tym jestesmy, skorzystam z okazji (i tak juz tu taki oftop sie zrobil, ze nikt nie zauwazy) i spytam: moze ktos wie dlaczego w Polsce mowi sie "ta akita"?[/QUOTE]

Bo ja może słaba humanistka, ale dla mnie akita inu to według języka polskiego forma żeńska (kończy się na a, a jaka jest forma japońska to niestety nie wiem), a więc określając rasę, nie uwzględniając płci mówi się 'ta akita'.
Tak samo jak nie mówi się na chihuahua 'ten chihuahua'ł' a 'ta chihuahua'.

Posted

bez urazy dla właścicieli i wielbicieli ale nie nienawidzę ras szczekliwych a są to rasy małe chodzi mi o yorki,chihuahua itp z maluchów (czyli psów do 10kg) mogłabym mieć tylko papillona lub szetlanda (wybór uzależniony od tego że psiaki mają predyspozycje do spotów) jeżeli chodzi o olbrzymy czyli dogi niemieckie, bernardyny też nie za bardzo bo takie psiaki wolą przebywać na dworze z własnej woli a ja lubię mieć psa w domu;) czyli preferuję rasy średnie tak ok 10-20kg nie za duże nie za małe i dalej już zależy od wychowania (powiem że osobiście kocham border collie:oops::p)
w moim mieście królują: labradory, goldeny,yorki, jamniki, ON, DON, i kundelki inne rasy oczywiście też spotykam ale nie tak często jak te wymienione

Posted

[quote name='Aysel']Bo ja może słaba humanistka, ale dla mnie akita inu to według języka polskiego forma żeńska (kończy się na a, a jaka jest forma japońska to niestety nie wiem), a więc określając rasę, nie uwzględniając płci mówi się 'ta akita'.
Tak samo jak nie mówi się na chihuahua 'ten chihuahua'ł' a 'ta chihuahua'.[/QUOTE]

Ale akita inu znaczy "pies akita", "pies z akity", czyli "ten pies akita" jak dla mnie...

Posted

[quote name='Pocahontas']nie wiem czy zauważyłaś ale opisuję psy nie ludzi a to różnica.więc wypraszam sobie takie słowa w moją stronę.a to że jestem wyszczekana to inna sprawa.z tym że wyszczekana szczerością aż do bólu.
a teraz idę z moim bardzo agresywnym psem na spacer na smyczy Flexi.paaaa[/QUOTE]
Dla mnie nie ma różnicy, ten kto obraża mojego psa, obraża również mnie:evil_lol::evil_lol:
Wyszczekanie, a brak kultury w doborze słów to różnica.
A akita to akita, nie ma czegoś takiego jak akit:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Aysel']Bo ja może słaba humanistka, ale dla mnie akita inu to według języka polskiego forma żeńska (kończy się na a, a jaka jest forma japońska to niestety nie wiem), a więc określając rasę, nie uwzględniając płci mówi się 'ta akita'.
Tak samo jak nie mówi się na chihuahua 'ten chihuahua'ł' a 'ta chihuahua'.[/QUOTE]

Czyli "tata" też jest ta? :lol:

Posted

[quote name='Mamuśka_3']Czyli "tata" też jest ta? :lol:[/QUOTE]

nawet podwojnie ;)

Ale zeby nie bylo : jesli chodzi o wyglad to nie przepadam za shih tzu, charcikiem wloskim, moze jeszcze powder puff czy szetland... Ale to tylko wyglad, bo poza tym pies to pies, lubie wszystkie.

Posted

[quote name='zaba14']wszelkich agresywnych amstaffów to są tylko jedne AMSTAF :D nie ma odmian :D[/QUOTE]

Ras obronnych jest sporo, a ja niestety nie interesuję się tą grupą i nie znam nazw poszczególnych ras, stąd to daleko idące uproszczenie :) Muszę przyznać, że nie miałam bliższego kontaktu z żadnym amstafem i są to psy, których się po prostu obawiam, podobnie jak i rottków, bullterrierów, pitbulli, dobermanów..

Posted

[quote name='daguerrotype']Ras obronnych jest sporo, a ja niestety nie interesuję się tą grupą i nie znam nazw poszczególnych ras, stąd to daleko idące uproszczenie :) Muszę przyznać, że nie miałam bliższego kontaktu z żadnym amstafem i są to psy, których się po prostu obawiam, podobnie jak i rottków, bullterrierów, pitbulli, dobermanów..[/QUOTE]

AST nie jest psem obronnym,tylko bojowym a to zasadnicza różnica. Niestety zwykle strach czy paranoiczne uprzedzenia biorą się z niewiedzy.

Posted

[quote name='asiunia']AST nie jest psem obronnym,tylko bojowym a to zasadnicza różnica. Niestety zwykle strach czy paranoiczne uprzedzenia biorą się z niewiedzy.[/QUOTE]

A w jakim sensie amstaff jest psem "bojowym"? Sluzy w Legii Cudzoziemskiej czy w innych wojskach?

Posted

[quote name='asiunia']http://ulubiency.wp.pl/gid,11738230,img,11738241,kat,1012383,galeriazdjecie.html?T%5Bpage%5D=1

Dość prosta i przyswajalna(może mniej wartości merytorycznej),obrazkowa historyjka na temat różnic w znaczeniu pies bojowy i obronny ;)

WP... i wszystko jasne. Troche fotek i tresc, z ktorej nic nie wynika.
Pies bojowy to pies uzywany do walki w czasie jakichs bitew, czyli w zasadzie nie istniejacy w naszych czasach. Dzisiaj naduzywa sie tej nazwy raczej w celach marketingowych;

Posted

Pies bojowy to pies używany pierwotnie do walk w jakiejkolwiek formie - czy to z bykiem, czy innymi psami.
Pies obronny to pies z założenia służący do obrony mienia lub osób - pies do obrony osobistej lub stróżujący.
Obie grupy muszą posiadać odpowiedni poziom agresji - różnica w tym, na jakich popędach ta agresja się opiera i w którą stronę jest kierowana. Pies bojowy człowieka atakować nie ma prawa, za to wymaga sie od niego silnego chwytu, uporu, samodzielności; nie wymaga się działania jak w zegarku jak w przypadku owczarka, ani szczególnych instynktów obrony terytorium.
Od psa obronnego wymaga się idealnego posłuszeństwa, skłonności do bronienia przedmiotów, terenu, ścisłej współpracy z przewodnikiem.
Jeszcze osobna bajka to psy typowo stróżujące, służące do bardzo samodzielnej pracy przy ochronie mienia, bez obecności człowieka.
Pies bojowy jako pies stróżujący jest zwykle bezużyteczny - jako pies obronny tylko pod pewnymi warunkami; na pewno nie jest predysponowany do IPO w wydaniu takim jak owczarki.

Oczywiste, że psów nie używa się od dawna jako walczących w bitwach jak za czasów Cesarstwa Rzymskiego; psy służące do walk z innymi zwierzętami jakoś nalezy jednak od psów obronnych i stróżujących odróżniac, bo ich konstrukcja psychiczna jest zupełnie inna. Myślę, że za określenie "psy bojowe" nikt się jakoś wielce nie obrazi :p aczkolwiek też nie lubię gdy jest ono używane wyłącznie w celu zareklamowania super groźnych szczeniaków pseudoamstaffa, gdy ogłoszeniodawca sam nie kuma wymienionych przeze mnie róznic.

Posted

[quote name='Martens']Pies bojowy to pies używany pierwotnie do walk w jakiejkolwiek formie - czy to z bykiem, czy innymi psami.
Pies obronny to pies z założenia służący do obrony mienia lub osób - pies do obrony osobistej lub stróżujący.
.
I tyle wystarczy żeby scharakteryzować podstawową różnicę. Martens świetny post :)

[quote name='Pies Pustyni']Pies bojowy to pies uzywany do walki w czasie jakichs bitew, czyli w zasadzie nie istniejacy w naszych czasach. ;
Czyli rozumiem że jeżeli owczarek na codzień nie wypasa również traci status owczarka?

Posted

[quote name='daguerrotype']Ras obronnych jest sporo, a ja niestety nie interesuję się tą grupą i nie znam nazw poszczególnych ras, stąd to daleko idące uproszczenie :) Muszę przyznać, że nie miałam bliższego kontaktu z żadnym amstafem i są to psy, których się po prostu obawiam, podobnie jak i rottków, bullterrierów, pitbulli, dobermanów..[/QUOTE]

no i właśnie właściciele małych psów robią wielkie halo jak powie się że mały pryszcz jest okropny bo atakuje i szczeka :D potem się słyszy, ze to kwestia wychowania itd. :) ale duże psy sa już niereformowalne :D a wystarczy się zapoznać.. ;) odezwałam się tylko dlatego że sforumowanie było bez sensu, sprostowane tak że widać nie wiedzę, a jak się na czymś nie zna to lepiej się nie wypowiadać .. obawę rozumiem bo nasze polskie media są w straszeniu doskonałe ;) ale lepiej się obawiać niż brać psa o którym nie ma sie zielonego pojęcia :)

Posted

[quote name='Martens']Pies bojowy to pies używany pierwotnie do walk w jakiejkolwiek formie - czy to z bykiem, czy innymi psami.
Obie grupy muszą posiadać odpowiedni poziom agresji - różnica w tym, na jakich popędach ta agresja się opiera i w którą stronę jest kierowana. Pies bojowy człowieka atakować nie ma prawa, za to wymaga sie od niego silnego chwytu, uporu, samodzielności; nie wymaga się działania jak w zegarku jak w przypadku owczarka, ani szczególnych instynktów obrony terytorium.
Od psa obronnego wymaga się idealnego posłuszeństwa, skłonności do bronienia przedmiotów, terenu, ścisłej współpracy z przewodnikiem.
Jeszcze osobna bajka to psy typowo stróżujące, służące do bardzo samodzielnej pracy przy ochronie mienia, bez obecności człowieka.
Pies bojowy jako pies stróżujący jest zwykle bezużyteczny - jako pies obronny tylko pod pewnymi warunkami; na pewno nie jest predysponowany do IPO w wydaniu takim jak owczarki.

Oczywiste, że psów nie używa się od dawna jako walczących w bitwach jak za czasów Cesarstwa Rzymskiego; psy służące do walk z innymi zwierzętami jakoś nalezy jednak od psów obronnych i stróżujących odróżniac, bo ich konstrukcja psychiczna jest zupełnie inna. Myślę, że za określenie "psy bojowe" nikt się jakoś wielce nie obrazi :p aczkolwiek też nie lubię gdy jest ono używane wyłącznie w celu zareklamowania super groźnych szczeniaków pseudoamstaffa, gdy ogłoszeniodawca sam nie kuma wymienionych przeze mnie róznic.[/QUOTE]

Okreslenie "bojowy" odnosi sie do sprzetu lub zwierzecia uzywanego w boju (w bitwie). Psy walczace ze soba lub innymi zwierzetami to po prostu psy do walki.
Nie trzeba tez cofac sie do czasow Cesarstwa Rzymskiego, bo np. w Ameryce wojsko uzywalo wczesnych buldogow amerykanskich w czasie wojny secesyjnej czy walk z Indianami. Nie jest to chlubny fragment w historii rasy, wiec informacji jak na lekarstwo, ale widzialem gdzies takie ryciny i jak uda mi sie je odnalezc to wrzuce.