Lotos Posted May 29, 2005 Posted May 29, 2005 Na stronie ze spisem psich zawodów odbywających się w Polsce w 2005 roku znalazłam wzmiankę o egzaminie PT i IPO, który ma się odbyć 05.06 w Białymstoku. Przyznaję, że jestem lajkiem jeśli chodzi o psie sporty i dopiero się uczę :oops: :wink: O co chodzi w tym egzaminie? Nigdy jeszcze nie widziałam jak wygląda IPO, więc chętnie bym zobaczyła. Czy na taki egzamin można wchodzić jako widz? Gdzie mogę dowiedzieć się więcej o tym egzaminie? Z góry dzięki :D Quote
gadzik Posted May 30, 2005 Posted May 30, 2005 PT to egzamin psa towarzysza. To raczej egzamin z posłuszeństwa a nie sport. W skład ezganimu PT wchodzi: 1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy 2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy 3. Pozostawanie w pozycji siad i przywołanie do mnie i do nogi 4. Aportowanie i przyniesienie własnego przedmiotu do mnie i do nogi 5. "Siad" w marszu 6."Waruj" w marszu 7. Bieganie na komende i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 8. Badanie uzębienia psa 9. Pozostawanie psa w pozycji siad przy próbach odwracania uwagi 10. Pozostawanie psa w pozycji waruj przy próbach odwracania uwagi Właśnie się zastanawiam czy do niego podchodzić czy na razie sobie odpuścić i zrobić szkolenie PTT (czyli PT2), bo aport nam jeszcze trochę kuleje :oops: IPO to gzamin z obrony ale tym się nigdy nie interesowałam więc nie będę się wypowiedać, bonie znam szczegółów Quote
AniaP Posted May 30, 2005 Posted May 30, 2005 Regulaminy PT i IPO? http://www.zkwp-rzeszow.org.pl w dziale Regulaminy. PT (co dla niektórych :wink: ) nie jest takie łatwe, a IPO :o , to już nie wspomnę. Quote
Lotos Posted May 31, 2005 Author Posted May 31, 2005 Dzięki :D Na czym polega PT akurat wiem, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie będą odbywać się te egzaminy 5.06 :wink: Jeśli ktoś się orientuje gdzie i o której i czy jest wolny wstęp to bym bardzo pięknie prosiła o informacje :D Quote
Recommended Posts