czarna1977 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Witajcie 10 września zamieściłam wiadomość o treści: "Niestety dzisiaj moja Mama musiała oddać suczkę Taty do schroniska. Tata zmarł, mama jest schorowana i nie była w stanie stanie się nią zająć, a ja mam już w domu malamuta. Tak psina trafiła do schroniska. Wszyscy to przeżyliśmy, ale nie było innego wyjścia, bo nie udało nam się znaleźć jej domu. Może ktoś z Was będzie miał jakieś wieści na jej temat (może znajdzie dom i kochającego właściciela), proszę o informację. Mama może choć trochę się uspokoi. Czy ktoś z Was kojarzy może tą suczkę i ma jakieś wieści na jej temat, czy jest jeszcze w schronisku, ewentualnie jej zdjęcie. Jeżeli jeszcze przebywa w schronisku chciałabym zamieścić ogłoszenie gdzie się da i znaleźć jej dom. Pozdrawiam Basia Quote
Tengusia Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 tutaj sa stronki schroniska zobacz moze gdzies ja znajdziesz [URL="http://www.schronisko-katowice.eu/"]Miejskie Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Katowicach[/URL] [URL="http://www.katowice.schronisko.net/index.php"]Schronisko Dla Zwierząt[/URL] a tutaj masz watek katowickiego schroniska zapytaj dziewczyny jezdza i moze beda kojarzyc wasza Żabke ;) [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f1166/schronisko-w-katowicach-pomozmy-im-znalezc-domy-75461/index91.html#post13015820[/URL] Quote
czarna1977 Posted September 24, 2009 Author Posted September 24, 2009 Szukałam na stronie schroniska, ale tam kończy się na 9 września, a ona trafiła do schroniska 10 września. Na forum też żadnego wątku na jej temat. Jeżeli ktoś ma jakieś wieści proszę o informację. Quote
Irma i Seagal Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Trzeba zadzwonić do schroniska i zapytać, może Żabka jest na kwarantannie i dlatego jej nie dają do adopcji Quote
JOMA Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [B]w sprawie Żabki czekamy na maciaszka[/B] - pamiętam, że pytano o nią jak już wyjechałyśmy ze schronu i dlatego "wtedy" nie pojawiła się na stronie - niestety nie wiem czy maciaszek była jeszcze później w schronie przekopiowałam z wątku katowickiego bo tutaj należało to napisać:p Ile ŻABKA ma lat ? Quote
maciaszek Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Nie byłam w schronisku od 9.09. Jadę jutro. Będę robić fotki wszystkim nowym psom, a zatem i Żabce, jeśli jeszcze w schronie jest. Quote
maciaszek Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 Byłam w schronie. Żabka jest. Już po kwarantannie, w boksie zewnętrznym. Jest troszkę smutna, taka wyciszona, ale trzyma się nieźle. Garnie się do ludzi, cieszy się na ich widok. Pracownicy mówili, że kompletnie nie potrafi chodzić na smyczy. Jej numer to 989/09. Quote
czarna1977 Posted September 26, 2009 Author Posted September 26, 2009 Dziękuję Ci serdecznie za informację. Biedna ciągle tęskni za moim Tatą, była z nim od szczeniaka. Nie umie chodzić na smyczy, bo chodziła cały czas luzem. Zamieściłam ogłoszenia na stronach: www.ojej.pl www.pajeczyna.pl www.pineska.pl www.animalia.pl www.gielda.bai.pl www.gumtree.pl www.petworld.pl www.vetmozga.com www.adopcjapsa.pl www.rozglos.net www.najpewniej.pl www.mammisia.pl www.petsy.pl www.e-zwierzak.pl www.twoje-ogloszenia.pl www.morusek.pl www.adpedia.pl www.szybko-sprzedam.pl www.sprzedasz.pl www.pchlitarg.info.pl www.neeon.pl www.ogloszenia.e-gratka.info www.1001ogloszen.pl www.mojpupil.pl www.przygarnijzwierzaka.pl www.spacerek.net www.nasipupile.pl www.vendito.pl www.autogielda.pl www.kokosy.pl www.ofertka.pl Proszę o podawanie adresów stron, na których mogę jeszcze umieścić ogłoszenia. Quote
Sabina02 Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Powinnas jej zrobic ogloszenie w www.allegro.pl. Najlepiej wyroznione. Z Allegro najwiecej psow znajduje domy. A czy nie moglabys Zabki zabrac do siebie na tymczas i szukac jej domu? Wiem, ze masz juz psa, ale czy nie da sie pogodzic dwoch psow na jakis czas? Ja mam 3 psy i jest dobrze. Ta mala cierpi... :-( Nie chce nikogo osadzac, ale ja nigdy nie oddalabym psa do schroniska, nawet taty psa. To tak jakbym oddala swoje dziecko...:shake: Wzielabym psa do siebie i szukalabym mu domu. :shake: Quote
maciaszek Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Czarna1977, mam nadzieję, że w ogłoszeniach nie podajesz numeru schroniskowego suni i nie piszesz w jakim schronie jest. W ten sposób może wpaść w niepowołane ręce :( Pseudohodowcy albo jakiegoś oszołoma. Przyszły dom warto sprawdzić, żeby mieć pewność, że sunia w dobre ręce pójdzie. Najlepiej podaj w ogłoszeniu namiary na siebie i sprawdź chętny dom, zanim Żabka tam trafi. Quote
czarna1977 Posted September 26, 2009 Author Posted September 26, 2009 Cały problem polega na tym, że wszystko załatwiam na odległość. Suczka jest w Katowicach, a ja we Wrocławiu. Nie będę w stanie sprawdzić do jakiego domu trafi. Zamieściłam ogłoszenia gdzie się da, szukam też tutaj na miejscu. Nie jestem w stanie wziąć jej do siebie, bo to nie zależy tylko ode mnie. Mieszkanie jest własnością teściowej i zgodziła się tylko na jednego psa, w dodatku dużego. Drugi nie wchodzi już w grę. Jest mi ciężko z tym, że Żabka musiała trafić do schroniska, ale nie było innego wyjścia. Podałam w ogłoszeniach namiary na schronisko i na siebie. Tak było w innych ogłoszeniach na jakie trafiłam w sieci. Nawet bez podawania namiarów można się domyślić w jakim schronisku jest Żabka, bo zdjęcia są bardzo charakterystyczne, poza tym są na stronie schroniska. Chcę zrobić wszystko co się da, więc podpowiedzcie co powinnam jeszcze wiedzieć. Quote
maciaszek Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Muszę Cię prosić o wycofanie namiarów na schronisko z ogłoszeń. Schronisko nie chce, żeby podawać na nich namiary w ogłoszeniach, bo potem mają milion telefonów, z czego 2/3 debilnych. Tam naprawdę jest masa roboty i nie ma osoby, która by cały czas wisiała na telefonie. A ludzie naprawdę z głupotami potrafią dzwonić... Jeśli chodzi o wizytę przedadopcyjną to odległość nie ma znaczenia. Zawsze możesz poprosić kogoś stąd o zrobienie takiej wizyty. Tak to funkcjonuje na dogo :). Z naszego schronu jechał pies na drugi koniec Polski, wizytę zrobiła osoba stamtąd, a potem był transport łączony i udało się :). Żabka jest bardzo ładną i młodą sunią. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ilu oszołomów pragnie mieć takie psinki, żeby potem sprzedawać urocze szczeniaczki i mieć z tego zysk... :( Napisz po prostu w ogłoszeniu, że sunia jest w jednym ze śląskich schronisk. Śląsk jest duży. Nie namierzą jej. Poza tym schronisko nie sprawdzi domu, do którego sunia pójdzie, bo nie ma takiej fizycznej możliwości. Naprawdę lepiej to zrobić samemu (czy w tym wypadku przy pomocy dogomaniaków z Katowic i okolic). Zerknij też tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/f28/abc-adopcji-przez-dogo-w-zarysie-vademecum-adopcyjne-jak-ustrzec-sie-przed-bledami-25135/ Aaaaa i zmień tytuł wątku. Żabka już się odnalazła, więc napisz teraz może, że szukasz dla niej domu (stałego lub tymczasowego) i napisz w tytule w jakim mieście jest. Quote
czarna1977 Posted September 26, 2009 Author Posted September 26, 2009 Już pozmieniałam ogłoszenia. Podałam namiary do siebie, napisałam tylko, że jest w schronisku. nie podając w jakim. Jeżeli odezwie się jakaś osoba chętna do jej przygarnięcia, czy mogę skontaktować się z Tobą w tej sprawie? Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam jak to funkcjonuje, ale po raz pierwszy niestety musiałam oddać psa do schroniska. Quote
maciaszek Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Chętni do adopcji mogą zgłaszać się w zasadzie z całej Polski. Jeśli to będzie ktoś z Katowic lub okolic napisz prośbę o wizytę przedadopcyjną na katowickim wątku (tam, gdzie pisałaś swój pierwszy post), jeśli to będzie ktoś z innego rejonu Polski to napisz tu i będziemy szukać kogoś do wizyty. Zawsze jednak jak znajdzie się ktoś chętny na sunię, trzeba będzie najpierw sprawdzić cy ona w schronie jeszcze jest (to możesz zrobić sama, dzwoniąc tam i podając jej numer schroniskowy). I pamiętaj, żeby nie mówić chętnym gdzie jest Żabka. Nie podawaj miasta, powiedz, że na Górnym Śląsku, że ew. można pokombinować dowóz, że najpierw musimy sprawdzić domek, a potem omówi się szczegóły. Myślę, że warto jej zrobić allegro i alegratkę. Tam sporo osób zagląda :). Quote
czarna1977 Posted September 26, 2009 Author Posted September 26, 2009 Dzięki za informacje. Już chyba wiem, co powinnam wiedzieć :) Quote
czarna1977 Posted September 27, 2009 Author Posted September 27, 2009 Umieściłam zdjęcia Żabki na Alegratka i Allegro. Mam nadzieję, że się uda i ktoś ją pokocha. Quote
maciaszek Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 Podaj link do allegro, proszę. Edit: już znalazłam. Napisz w tytule: łagodna, młoda, nieduża - te słowa-klucze mogą przyciągnąć ludzi W opisie aukcji, na końcu dodaj: Zanim zalicytujesz - zadzwoń. Aukcja ma na celu znalezienie odpowiedzialnego domu dla psa. Zwierzę to nie rzecz, nie zostanie wydane w pierwsze lepsze ręce. Zobowiązujemy nabywcę do humanitarnego transportu. Aukcja wystawiona jest przez wolontariuszy, którzy nie pobierają za to żadnych opłat. Inaczej allegro przyczepi się, że aukcja jest niezgodna z regulaminem i Ci ją wycofają. Napisz też, że warunkiem adopcji suni jest poddanie jej sterylizacji, co zostanie sprawdzone (nawet jeśli nie zostanie) i że pseudohodowcom dziękujesz. Dobrze by było też wytłuścić najważniejsze kwestie (wiek, cechy charakteru, że zaszczepiona, odrobaczona). No i dodaj kontakt !!! Numer telefonu, mail... Quote
czarna1977 Posted September 27, 2009 Author Posted September 27, 2009 Dzięki za wszystkie uwagi :) Zmieniłam, co należało. Jeżeli znajdzie się chętny z terenu Wrocławia, jestem w stanie pomóc w transporcie. Quote
Lionees Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 Czarna wybierz jeden wątek który będziesz pilotować(mniemam,że to będzie ten,bo tu jest więcej informacji) i daj znać jak coś będzie się działo w sprawie domku z ogłoszeń.W razie gdyby dom był spoza Wrocławia i Katowic,to tez znajdą się dziewczyny,żeby zrobić wizytę przed adopcyjną.Na pewno znajdzie też się pomoc w transporcie;) Trzymam kciuki za domek dla suni:happy1: Quote
czarna1977 Posted September 27, 2009 Author Posted September 27, 2009 Będę pisać w sprawie sprawdzenia nowego domku dla Żabki, jak tylko ktoś z ogłoszeń się do mnie odezwie. Chętnych z Wrocławia i okolic jestem w stanie sprawdzić sama. Na razie dziękuję serdecznie wszystkim za udzieloną pomoc. Dobrze, że jesteście. Quote
maciaszek Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 Napisz do moderatora, żeby zamknął tamten wątek. Quote
czarna1977 Posted September 28, 2009 Author Posted September 28, 2009 Odezwała się do mnie Pani z Gliwic z ogłoszenia w sprawie adopcji Żabki. Przed chwilą zadzwoniła do mnie, że jej rodzice na jutro o 15.00 umówili się w schronisku, by obejrzeć Żabkę, bo znaleźli ją na stronie schroniska. Mam nadzieję, że to dobrzy ludzie, bo nie mam jak tego sprawdzić. Quote
Sabina02 Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 [quote name='czarna1977']Odezwała się do mnie Pani z Gliwic z ogłoszenia w sprawie adopcji Żabki. Przed chwilą zadzwoniła do mnie, że jej rodzice na jutro o 15.00 umówili się w schronisku, by obejrzeć Żabkę, bo znaleźli ją na stronie schroniska.[/quote] Trzymamy kciuki! Quote
maciaszek Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 Jeśli wezmą jutro Żabkę ze schroniska to warto chociaż wizytę poadopcyjną zrobić. Quote
JOMA Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 Jutro to już dziś - czekamy na wieści :happy1: Quote
Recommended Posts