Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam - jeśli był już zakładany podobny topik to sorry i proszę o ewentualne połączenie tego mojego :wink:

Mam wielką prośbę. Otóż wczoraj mój znajomy dostał szczeniaka 7-miotygodniowego. Niby bull... ale.. dziś wetka powiedziała że to AST :roll:
Plisss.... powiedzcie mi co to za psiak co?

Posted

Na 100% bulterier z niego nie wyrosnie.To najpewniej AST ale kto je tam wie jacy byli rodzice w którymś tam pokoleniu bo rozumiem ,ze to piesek bez rodowodu...

Posted

jahu11 Bingo - o rodowodzie nic nie słyszałam... zresztą kto by dał bullka rodowodowego w prezencie :wink:
Trochę drogawy by to był prezent prawda? :wink: :D No i wydaje mi się (szczerze powiem ze na bullowatych się nie znam) że bull powinien mieć prostą kufę a ten psiak na zdjeciu ma "stop" - dobrze myślę?

No ale wielkie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Goska

Posted

jeszcze moze byc opcja taka ze to mieszanka asta i bulla

szczerze mowiac to ja na nigdy nawet nie widzialam bulla o az takim umaszczeniu :/

bo na bulla to ma za slaba glowke a na asta to tez hcyba nie zabardzo...

no ale wlasnie slodka mieszanka terrierow typu bull :D
slodziak przeslodki ;D

a charakter mozesz sie spodziewac ze terrierowo typowo bullowaty :D :lol:

Posted

yoshiyuki napisał(a):

no ale wlasnie slodka mieszanka terrierow typu bull :D
slodziak przeslodki ;D

a charakter mozesz sie spodziewac ze terrierowo typowo bullowaty :D :lol:
:cunao: :cunao: :cunao: no tak - charakterek to będzie niezły pewnie :wink:
No nic.. jak znajomy sobie psiaka zatrzyma to za jakiś czas wstawię Wam znów zdjątka do oceny...

yoshiyuki napisał(a):

jeszcze moze byc opcja taka ze to mieszanka asta i bulla
No właśnie mnnie też sie tak na myśl nasunęło.. nie ten pyszczek.

Posted

-tak tylko,ze ten zarys ciązko nazwać STOPEM :-?

- ten psiaczek ani nie ma głowy BULLKA ani tez ASTa - mnie wygląda na zwykłego kundelka -ewentualnie krzyżówke bull+ast - ale takie noo :roll: na pewno nie typowo rasowe :-?

- to jest głowa z wyraznym STOPEM :wink:

- a to jest głowa małego bulla :wink:

Oby charakter nie był tak POMIESZANY :roll: jak anatomia tego szczeniaczka :)

Niech zdrowo rośnie :angel:

Posted

o czy to nie przypadkiem suczka z hodowli rewelacja z galicji?? :lol: dobrze poznaje ta biala bullinke ?? :lol:

no wlansie ten piesiek jest tak jakby posrodku ;)
dlatego widac ze bull to napewno niet i czysty amstaf tez niet :D
ja stawiam na bulloasta :D
nawet masc ma taka astowata :D :lol: :lol:

Posted

Marta Chmielewska napisał(a):
... Można powiedzieć, że tak wygląda bullterrier w pierwszym pokoleniu psow bez papierów.

keee ? :|

Hmmm pierwsze słysze ;/ Jakim cudem niby ? Sam mam bullinke bez rodowodu i wygląda normalnie... Hmmmm wypowiedź jak dla mnie zupełnie bez sensu...

Posted

Staff-ka ja wiem że to nie typowy "stop".. ale chodziło mi o to że nie jest gładka kufa - jak to u bulli widywałam :wink:
Nie znam się wcale na bullowatych - bez bicia powiem ze nie odróżniam ASTka od pitbulla :oops: - dlatego pytam cóż to za psiak z tego szczeniorka wyrosnąć może.... znajomy chorje na bulla i był szczęśliwy ale mi się pysio nie podobał.. tzn nie pasował na bullka 8)

No cóż.. w takim razie przekażę mu ze ma bulloastka i już :wink:
dzięki za pomoc :fadein:

Posted

Staff-ka ja wiem że to nie typowy "stop".. ale chodziło mi o to że nie jest gładka kufa - jak to u bulli widywałam

- ja rozumiem :wink: ,ale musiałam wyjasnic i zobrazowac stop - dla innych ,którzy moga nie znac znaczenia STOP w anatomii psiaka :)

Gosiek - niech ten maluch ZDROWO rosnie - a "darowanemu koniowi w zęby sie nie patrzy" :wink: - z kolei z drugiej strony ja osobiscie NIENAWIDZE jak sie robi prezenty ze zwierzat :( ,a tym bardziej małych psiaków :-?

Pozdrawiam :D

Posted

Moolek co masz na myśli mówiąc, ze twój pies wygląda normalnie? Jest zgodny ze wzorcem? Miałeś (miałaś) sporo szczęścia w takim razie. A jakiś hodowca go oceniał? Jeśli zaintersujesz się głębiej tematem, a masz możliwość zweryfikowania danych o pochodzeniu rodziców szczeniąt ,,rasowych bez rodowodu" (nazwijmy to umownie) to z pewnościa zauważysz, że już w pierwszych pokoleniach wszystkie zmiany, które wprowadził człowiek, zaczynają się ,,uzdrawiać". W rezultacie wyglada to tak, że np. reproduktor bulika kryjący sukę bez rodowodu ma potomstwo o mniejszej masie mięśniowej, ze znacznie złagodzonym stopem, przy czym kolejne mioty tych szczeniąt mają coraz ,,zwyklejszy" pysk. Podobnie się dzieje np. z owczarkami niemieckimi, od razu tylne nogi idą im w górę i nie mają ściętego zadu. Jamniki mieszańce mają coraz dłuższe łapy i krótszy tułów, podobnie jest ze stopem u bulików. Oczywiscie bywa, że w miocie są szczenięta wzorcowe, ale nie wszystkie, co widoczne jest często tylko dla hodowcy czy sędziego. Masa ludzi ma psy ,,rasowe bez rodowodu" ale jakoś nie widzą, że ich ast ma ogon zakręcony jak świnia a dog niemiecki ma kolor merle. Nie twierdzę, że ty tak masz, ale widziałam takich miotów dziesiątki. Natura upomina sie o swoje i szybko doprowadza do równowagi. U wszystkich zwierząt.

Posted

Marta Chmielewska:
Nie będę się wgłębiał w temat bo pewnie zaraz zostane zmieszany z błotem bo pewnie nie mam dużo postów no i na "nieszczęście" posiadam psa bez papierów !! no i pewnie wogóle sie nie znam itp :evil: Jak to mozliwe prawda ??
Chcę tylko podkreślić, że nie możliwym jest aby po skojarzeniu dwóch bullterrierów urodził się psiak z taką głową jak ma ten na zdjęciu powyżej..

A co do masy mięśniowej to niektóre wystawowe psy pozostawiają wiele do życzenia ( nie mówie o szczeniakach -- bo niektóre szczeniaki wyglądają już lepiej niż 2 letnie bulle ) i proszę rozejrzyj się po niektórych hodowlach które obecnie maja mioty a sama zobaczysz ze niektóre szczeniaki to "koło bulla nie leżały" Dziękuję

Posted

Molek po pierwsze witaj po drugie z "blotem nie zostaniesz" zmieszany - skąd taki pomysł (temat "rasowy bez rodowodu był juz 1000 razy omawiany) chodzi własnie o to, że Tobie sie udało, a znajomym Gosiaka NIE! i w tym tkwi problem .... ja obstawiam, że to mieszaniec ASTa i bulla - znam z widzenia 2 psy z takiej krzyżówki i maja wybitnie podobne głowy. Piesek słodki oby charakter miał zrównoważony - Molek i tu tekże jest loteria gdy masz psa z giełdy lub od handlarza, bo najczęsciej "bez papierów" kupuje sie od takich ludzi - po prostu miałes szczęsicie i gratuluję zaprezentuj nam Swoja bielnike (wnosze po emblemacie?) przyda swieża krew w galerii :D
pozdrawiam

Posted

znajomy chorje na bulla i był szczęśliwy ale mi się pysio nie podobał.. tzn nie pasował na bullka

hehe no to ladnie chorowal na bula jak nie wie jak ta rasa wyglada ;)

normlanie od razu skojarzylo mi sie z piesiem ktorego zdjecie bylo w dzile "Galeria" :roll: moze to ten sam, ten giełdowy?

Posted

jak dla mnie- prześliczny! mix asta i bulla.

staff-ka napisał(a):
Gosiek - niech ten maluch ZDROWO rosnie - a "darowanemu koniowi w zęby sie nie patrzy" - z kolei z drugiej strony ja osobiscie NIENAWIDZE jak sie robi prezenty ze zwierzat ,a tym bardziej małych psiaków

jestem tego samego zdania, świetnie że poruszyłaś ten temat

Posted

_dingo_ napisał(a):
To nie jest ani ast ani bull, tylko piec morderca !
Piec morderca, w typie krwiożerczych piecyków gazowych ! :infinity:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
a że nie jest to ani AST ani bull, to już chyba wszyscy wi(e)dzą :)

Posted

:lol: :lol: :lol:
No morderca jak nic z niego wyrośnie

Pare much w zyciu zabije i moze kilka pajaków....ale oczywiscie nie za wielkich, no a jak zaszaleje to moze jakaś mysz zamorduje z premedytacja i pełnym okrycieństwem. :evilbat: