Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='malawaszka']Aguś będzie dobrze :multi: :loveu:
Dzięki Monika :lol: - Maniusia śpi sobie spokojnie, co jakiś czas zmienia pozycję. Wpuściłam na chwileczkę Wektora - zagladnął, obwąchał i sie uspokoił. Ale i tak ile razy wchodzę do Maniutki zaglada do niej do pokoju
Dobranoc :buzi:

• Replies 5.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

malawaszka napisał(a):
troskliwy misio z tego Wektorka :loveu: kocice mojej siostry chodziły w kubraczku po zabiegach - chodziłu jak na szczudłach, albo do tyłu na początku :lol:

Właśnie wróciłam od Mańki - chyba już nieco oprzytomniała - leży z głową podniesioną i reaguje na mnie - ogon jej "chodzi"......

Weki i Felek grzecznie stali w drzwiach i tylko zaglądali:lol:
....oj, chyba mnie czeka nie za spokojna nocka......

Posted

malawaszka napisał(a):
a Mania ma kubraczek??? bo bardzo ważne, żeby nie rozlizała ranki :shake:

:shake: nie ma kubraczka - ale ten srebrny aerozolowy opatrunek wygląda, jakby brzuszek miała zaklejony plastrem - pierwszy raz taki widzę:crazyeye:

Wet twierdzi, że w tym nie ma możliwości rozlizania rany:shake:

Posted

Sabina1 napisał(a):
Też sobie do Ciebie skoczyłam, Mańcia dzisiaj pewnie już na chodzie ? A jak potem ten sprej sie usuwa?

Witaj Sabinko!:multi:

Mańcia leży sobie grzeczniutko w swoim pudełeczku na swoim kocyku. Tylko podnosi główkę jak wchodzę do pokoju, pozwala sie głaskać, ale nie mruczy:shake: :-( Ona zawsze była taka cichutka, czasami tylko dała bęcki Felkowi i Wektorowi.
Martwi mnie, bo jeszcze nie wyszła z pudełka, nawet wody nie chce pić.
Do kuwety też nie chodziła. Operację miała wczoraj 17 -17.30.
Ten sprej to się chyba wchłania :niewiem:

Posted

aga1215 napisał(a):

Nasze kocice skakaly po meblach na drugi dzień, ale sterylkę mialy zwykle z samego rana, więc może ona sie pod wieczór ożywi. Na wszelki wypadek, możesz zadzwonić do weta? To, ze leży to nic, ale w ile czasu po zabiegu powinna się wysiusiać i napić? Wiem, że to b. ważne. Może zadzwoń.

Posted

Sabina1 napisał(a):
Nasze kocice skakaly po meblach na drugi dzień, ale sterylkę mialy zwykle z samego rana, więc może ona sie pod wieczór ożywi. Na wszelki wypadek, możesz zadzwonić do weta? To, ze leży to nic, ale w ile czasu po zabiegu powinna się wysiusiać i napić? Wiem, że to b. ważne. Może zadzwoń.

Poczekam jeszcze chwilę. Ona wczoraj mało co jadła i piła. No i przed operacją trochę ją przeczyściło... Mam komórkę do weta. On jest z tych, co sie przejmują zwierzakami :loveu:

Posted

Mizianko dla dzielnej rekonwalescentki! :) Dziś pod wieczór na pewno sie trochę ożywi. A za parę dni zapomnicie, że Mania miała operację :multi:

A tego guzka weterynarz posłał do zbadania?

Posted

asher napisał(a):
Mizianko dla dzielnej rekonwalescentki! :) Dziś pod wieczór na pewno sie trochę ożywi. A za parę dni zapomnicie, że Mania miała operację :multi:

A tego guzka weterynarz posłał do zbadania?

Mania dalej leży. Dostała trochę wody - przy użyciu strzykawki. Wydawałasię zadowolona. Ale nie chciała dużo.
Nie posłał:shake: :-( . To prowincja głęboka :hmmmm: Mamy obserwować........
Mizianko ma co chwila :loveu:
Lecę na swoje zabiegi kolanowe:cool3:

Posted

[quote name='aga1215']
Bo Mańcia jest wogóle grzeczniutka, to i sobie grzecznie leży. Przynajmniej nie masz takiego stresa jak ja :roll: . Weterynarz powiedział "ma nie szaleć i nie skakć" - co kot gdzieś poleciał, to ja za nim, i tak przez pierwsze dwa, trzy dni :mad:. Asher ma rację, pod wieczór powinno być ok., Milka też właściwie po dobie doszła do siebie (od 11 w niedzielę, do poniedziałkowego poranka). No i przez dobę po operacji miała zabronione jeść. Dostała dopiero śniadanie w poniedziałek.
Aguś, pamietaj, że Mańka musi zrobić koopala, żeby się nie zatkała. Najlepiej dziś, najpóżniej do jutra. Jak nie zrobi, to trzeba podać parafinkę w płynie. Takie srebrne samo zejdzie, albo kot się poprostu umyje.

Posted

[quote name='Poświata']Bo Mańcia jest wogóle grzeczniutka, to i sobie grzecznie leży. Przynajmniej nie masz takiego stresa jak ja :roll: . Weterynarz powiedział "ma nie szaleć i nie skakć" - co kot gdzieś poleciał, to ja za nim, i tak przez pierwsze dwa, trzy dni :mad:. Asher ma rację, pod wieczór powinno być ok., Milka też właściwie po dobie doszła do siebie (od 11 w niedzielę, do poniedziałkowego poranka). No i przez dobę po operacji miała zabronione jeść. Dostała dopiero śniadanie w poniedziałek.
Aguś, pamietaj, że Mańka musi zrobić koopala, żeby się nie zatkała. Najlepiej dziś, najpóżniej do jutra. Jak nie zrobi, to trzeba podać parafinkę w płynie. Takie srebrne samo zejdzie, albo kot się poprostu umyje.

Znaczy mam kupić parafinę w płynie. Jak zaaplikować?????????:oops:

Posted

aga1215 napisał(a):
Znaczy mam kupić parafinę w płynie. Jak zaaplikować?????????:oops:

Milka waży 3 kg, a miała (jeśli byłaby taka potrzeba) dostać 2 cm w strzykawce. Mańka dużo cięższa nie jest, zresztą powinni ją zważyć przed zabiegiem, to może wiesz ile waży. Ale nie panikujmy narazie :shake: , czym ma zrobić koopala, jak ma pusty brzuszek :hmmmm:? Spokojnie poczekajmy do wieczora :glaszcze: .

Posted

[quote name='aga1215']
nie wchłania a wyciera :evil_lol: i wykrusza :evil_lol:

[quote name='Poświata']
Aguś, pamietaj, że Mańka musi zrobić koopala, żeby się nie zatkała. Najlepiej dziś, najpóżniej do jutra. J .
w I-szej dobie po zabiegu? :crazyeye:
Aguś dwaj jej pić i ona musi sikać
Musi "wysikać" środoki podane przy znieczuleniu ;)

Posted

[quote name='PIKA']nie wchłania a wyciera :evil_lol: i wykrusza :evil_lol:

w I-szej dobie po zabiegu? :crazyeye:
Aguś dwaj jej pić i ona musi sikać
Musi "wysikać" środoki podane przy znieczuleniu ;)

Witajcie :buzi:

Pika - Mańka dostała środki przeciwbólowe działające 48 godzin.
Zaczęła teraz stawać na nóżki, rozprostowuje kości. Po południu wlałam jej strzykawką do mordki trochę wody, teraz ona nie chce. Jeszcze nie wylazła z pudełka (dałam jej takie z niskimi ściankami).... kocyk suchy........

Posted

Agus - środki p/bólowe to jedno, a środki podane przy znieczuleniu to inna sprawa.
Ona sie powinna już wysikac :shake: pewnie przy zabiegu jej nie nawodnili :shake:
Daj jej jeszcze pic :roll:

Posted

PIKA napisał(a):
Agus - środki p/bólowe to jedno, a środki podane przy znieczuleniu to inna sprawa.
Ona sie powinna już wysikac :shake: pewnie przy zabiegu jej nie nawodnili :shake:
Daj jej jeszcze pic :roll:

Wlałam jej znowy strzykawką ze 2 cm wody w sporej strzywace. Nie była zachwycona. Dalej nie wyłazi z pudełka. Boję się ją wyjmować. Postawić ją w kuwecie?

Posted

aga1215 napisał(a):
Postawić ją w kuwecie?

postawić, moze ona nie sika bo na poslanie sikac nie będzie ;)

i nie bój sie jej wziąc, delikatnie omijając ranę. Nic jej sie nie stanie ;)

Posted

PIKA napisał(a):
postawić, moze ona nie sika bo na poslanie sikac nie będzie ;)

i nie bój sie jej wziąc, delikatnie omijając ranę. Nic jej sie nie stanie ;)

Pika - zrobiła :multi: a jak zagrzebywała :multi: i sprawdzała:multi:

Włożyłam ją z powrotem do pudełka i znowy wtłoczyłam trochę wody. Nie była zachwycona:shake:

Biedna miałczała przy przenoszeniu do kuwety, musiało ją to boleć bo jednak ma dużą ranę. Ta narośl była podskórna i taka wydłużona. Trzeba było sporo naciąć do wyłuskania. A do sterylki jednak ciąć powłoki, W sumie sporo... Myślę, że jutro zacznie już wyłazić sama.

Posted

aga1215 napisał(a):
Pika - zrobiła :multi: a jak zagrzebywała :multi: i sprawdzała:multi:

,

Hurrraaa:sweetCyb:byl siq :sweetCyb:
zsikanie sie po zabiegu najwazniejsze :razz: kupsko czasami później wylazi bo w zalezności od podanych środkow znieczulających i organizmu jelitka moga ruszyc później ;) Ona de fakto (patrząc na godzine zabiegu) teraz dopiero weszla w I-sza dobe po.. więc na razie niech pije i niech sika ;).

Posted

PIKA napisał(a):
Hurrraaa:sweetCyb:byl siq :sweetCyb:
zsikanie sie po zabiegu najwazniejsze :razz: kupsko czasami później wylazi bo w zalezności od podanych środkow znieczulających i organizmu jelitka moga ruszyc później ;) Ona de fakto (patrząc na godzine zabiegu) teraz dopiero weszla w I-sza dobe po.. więc na razie niech pije i niech sika ;).

pić to ona nie chce:shake: wlewam na siłę:roll:
mam nadzieję, że jutro będzie lepiej........

Czy jutro dać jej coś jeść? Myślałam na początek o jakimś serku- Almette albo waniliowy Danonek?