Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

taki se przed chwilą przyleciał, na nocleg:crazyeye: teraz rezyduje na drzwiach szafy, za moimi plecami, kudłacz jeden :angryy:

zbiornik nad zaporą w Czaorsztynie, po lewej zamek "Dunajec" w Niedzicy

wiecie, że tam jeszcze w latach 20 -tych XX wieku była pańszczyzna???

Posted

[quote name='aga1215']

JAK TO ??? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Posted

[quote name='HankaRupczewska']JAK TO ??? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

a no właśnie - jest to ciekawostka, o której mało kto wie:

na stronie
http://64.233.183.104/search?q=cachenkjgldjnEIJ:www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/CB1B5AC4-2B2C-4337-BD59-4693BD43F09D/24675/StrategiaGminyLapszeNizne.doc+pa%C5%84szczyzna&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=45

cyt.:
NIEDZICA - pierwsza wzmianka pochodzi z 1320 roku, kiedy „villam Nisicz circa aquam Nisicz” - po 30 łanów z każdej strony rzeczki - Kokosz sprzedał bratu Janowi. W 1326 roku patronat w stosunku do kościoła otrzymał Czerwony Klasztor w 1589 roku Olbracht Łaski sprzedał Niedzicę, a w kontrakcie mowa jest o mieście. Do roku 1929 utrzymywała się tu pańszczyzna w formach sprzed 1848 roku.

Posted

Poświata napisał(a):
Cześć kobitki :loveu: , wreszcie forum działa :multi: . Aguś kochana co Ty robiłaś o 05:04 przy komputerze :crazyeye: ? Jeszcze czy już nie spałaś :crazyeye: ?

Tak mam ostatnio - Bogdan tak wstaje, więc i ja się budzę. Weki za to ma wczesne spacerki i dodatkowe bieganko po ogródku:evil_lol:

Dzisiaj byłam ciekawa, czy DG już działa:multi:

Posted

[quote name='aga1215']Tak mam ostatnio - Bogdan tak wstaje, więc i ja się budzę. Weki za to ma wczesne spacerki i dodatkowe bieganko po ogródku:evil_lol:

Dzisiaj byłam ciekawa, czy DG już działa:multi:;)jacy wszyscy ciekawi czy dogo działa:pWITOJCIE:multi:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:multi::multi::multi:Aga , dogo działa ;)
chcialaś powiedzieć.. znowu dziala i nie wiadomo jak dlugo :evil_lol:

a co to za stwór ? :crazyeye:

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
:pPIKA ten stworek to CIEMKA:p
Fuuuujjjjjjj, nie znoszę ciemek :shake: :mad: , potrafię niezłej paniki narobić jak toto do chałupy wleci :oops: :evil_lol: .

Posted

[quote name='Poświata']Fuuuujjjjjjj, nie znoszę ciemek :shake: :mad: , potrafię niezłej paniki narobić jak toto do chałupy wleci :oops: :evil_lol: .:razz:no nie przesadzaj ciemki są fajne :p

Aga dlaczego cię tu jeszcze nie było:cool3:

Posted

[quote name='aga1215']

Uwielbiam ten zamek. Jako dziewczynka bardzo często go odwiedzałam będąc na koloniach:loveu:

Posted

[quote name='aga1215']

Mój ukochany zamek :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu:
Niedzice ubustwiam, Aga jak masz to ja jszcze tego zameczku fotki poprosze, bo dawno mnie tam nie było i prawde mówiąc stęskniłam się za tamtymi terenami :shake:

Posted

Aguś, u Was leje, a u nas ZNOWU POKAZUJE SIĘ SŁOŃCE ! :angryy: :angryy: :angryy:
O żesz ... Jutro WKRACZA EKIPA , więc ja ... :scared: :scared: :scared: spadam do pracy ... :cool1:

Posted

[quote name='HankaRupczewska']A Aga znow zniknęła ... Poszła wędrować chyba ... :p

jestem :multi:

Jojku - dla Ciebie

Pika - i pływać i żeglowac można, tylko nie w pobliżu zapory :shake: