Patmol Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 Paulina87 napisał(a): za 3 kg zapłacili 9 zł. jestem pod wrażeniem jacy oni są oszczędni :diabloti: Quote
Martens Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 natalia_123 napisał(a):wiecie co ?! ja już nie mam siły się z wami kłucić,mówcie se swoje a ja pewnie będe swoje i do czego to prowadzi ? A czego oczekujesz na forum dyskusyjnym, że wszyscy będą przytakiwać i słodzić; że nikt nie może się nie zgadzać? Jak kilka czy kilkanaście osób obeznanych w jakimś temacie mówi mi, że się mylę, to się nie obrażam, tylko zastanawiam, czy nie mają po prostu racji. Skoro wiesz najlepiej, masz doktorat z żywienia psów i 30 lat doświadczenia to super, może i jesteś nieomylna. W innym przypadku ośli upór raczej nie pomoże Ci dowiedzieć się czegoś nowego czy poszerzyć wiedzy. Karm sobie psy nawet trocinami, im zaszkodzisz, nie nam tutaj, tylko nie oczekuj, że wmówisz ludziom mającym pojęcie o żywieniu psów, że to dobre i zdrowe. Quote
natalia_123 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Balbina12 napisał(a):nie ,ale pewnie się zaraz dowiemy:razz: Do zmienienia poglądów?Jest masa lepszych karm np. royal canin,hills,purina pro plan,eukanuba,acana;)Można wybierać ,więc dlaczego wybór padł na pedigree? P.S-czy każda rozmowa ludzi o odmiennych poglądach jest kłótnią? 1.nie padło na pedigree,a poza tym jak wczoraj sprawdzałam w sklepie ile ma pedigree junior to miał 32% i wieszcie lub nie 2,To akurat chyba jest kłutnią bo sporo osób stąd "krytykuje" to co napiszą inni o innych karmach Quote
natalia_123 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Aleksandra Bytom napisał(a):ja pamiętam taki moment w naszym życiu jak TZ stracił prace i nie mieliśmy co do gara praktycznie włożyć,kupiliśmy jakąś karme z Elei (taki market) 19,90 za 10 kg (bieda była straszna i chodziło o to żeby brzuszki psów nie były puste) psy po tym puszczały straszne bąki,młodszy zaczoł nam łysieć w okolicach oczu i latki piersiowej,oba strasznie sie drapały,masakra i mam nadzieje że nie powtórzy się taka sytuacja nigdy więcej :( to nie jest wszystko jedno czym karmi się psa No pewnie że nie ale każdemu psu służy inna karma Quote
natalia_123 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Martens napisał(a):A czego oczekujesz na forum dyskusyjnym, że wszyscy będą przytakiwać i słodzić; że nikt nie może się nie zgadzać? Jak kilka czy kilkanaście osób obeznanych w jakimś temacie mówi mi, że się mylę, to się nie obrażam, tylko zastanawiam, czy nie mają po prostu racji. Skoro wiesz najlepiej, masz doktorat z żywienia psów i 30 lat doświadczenia to super, może i jesteś nieomylna. W innym przypadku ośli upór raczej nie pomoże Ci dowiedzieć się czegoś nowego czy poszerzyć wiedzy. Karm sobie psy nawet trocinami, im zaszkodzisz, nie nam tutaj, tylko nie oczekuj, że wmówisz ludziom mającym pojęcie o żywieniu psów, że to dobre i zdrowe. NIe twierdze że jest to jakieś super ! ale i wy nie udawajcie wielkich znawców bo wy też nie macie doktoratu i 30 lat żywienia psów,a ja dzisiaj pójdę do weterynarza i się zapytam jakie jedzenia jest najstosowniejsze dla psów Quote
bobroska. Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Już ci powiem, co powie weterynarz: royal canin, purina i eukanuba. Quote
KarinaK83 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 oj żeby tak weterynarze chociaż obiektywnie doradzali na temat żywienia psów, a nie tylko gdzie nie zapytam to royal, royal, royal lub coś tam innego, co akurat oni mają w sprzedaży tu nie chodzi o krytykowanie, tylko o dobro psów, na tym forum jest mnóstwo osób, które na temat żywienia psów posiadają dużą wiedzę popartą doświadczeniem, co Ty myślisz, że ktoś Ci tu będzie przytakiwał grzecznościowo, że no tak masz rację pedigree faktycznie nie jest zły??? Są trzy rodzaje karm: marketówki, premium i super premium, a pedigree to marketówka. Więc chyba wszystko co tu zostało napisane jest logiczne i bezsprzeczne. Zamiast toczyć bezsensowną dyskusję, poczytaj sobie wątki na temat różnych rodzajów karm, naprawdę znajdziesz tu dużo cennych informacji, których od niejednego weterynarza nie usłyszysz, bo większość będzie Ci polecała to co mają sami w sprzedaży (przynajmniej u tych weterynarzy, u których bywałam tak było). A poza tym nie ma czegoś takiego jak "najstosowniejsze" jedzenie dla psów. Jednemu będzie służyła Acana, a drugiemu Eukanuba, a trzeciemu trzeba będzie gotować. Quote
Martens Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 natalia_123 napisał(a):1.nie padło na pedigree,a poza tym jak wczoraj sprawdzałam w sklepie ile ma pedigree junior to miał 32% i wieszcie lub nie 2,To akurat chyba jest kłutnią bo sporo osób stąd "krytykuje" to co napiszą inni o innych karmach 1. Nie, nie wierzymy, bo tej informacji nie ma na opakowaniu. Zobacz sobie zresztą w sklepie ile kosztuje mięso i zastanów się, czy Pedigree by tyle kosztowało, gdyby 1/3 składu było mięso. 2. Nie, to jest dyskusja. Nikt Ci nie ubliża, tylko na poziomie ludzie tłumaczą Ci, czemu nie masz racji. Ale Ty jak widać masz duży problem z zaakceptowaniem tego, że tej racji możesz nie mieć. natalia_123 napisał(a):No pewnie że nie ale każdemu psu służy inna karma Owszem, ale są pewne granice. Tak samo jak z dziećmi, jednemu służy nabiał, innemu nie, ale nie ma dziecka, któremu będzie służyć dieta z chipsów i coli. natalia_123 napisał(a):NIe twierdze że jest to jakieś super ! ale i wy nie udawajcie wielkich znawców bo wy też nie macie doktoratu i 30 lat żywienia psów,a ja dzisiaj pójdę do weterynarza i się zapytam jakie jedzenia jest najstosowniejsze dla psów Ja nikogo nie udaję, w tym roku robię inżyniera na zootechnice i piszę pracę z dziedziny żywienia psów; psy mam od 12 lat. A Ty jakie masz kompetencje do rzetelnego oceniania karm tudzież podważania opinii osób, które znają się na tym lepiej od Ciebie? A weterynarze nie zawsze są znawcami w dziedzinie żywienia psów, bo aktualnie zajęcia z tej dziedziny na wydziale medycyny weterynaryjnej ograniczają się do prelekcji i kursów wygłaszanych przez... producentów karm. Stąd weterynarze najczęściej polecają takie karmy, jakie widzieli na kursach tudzież które sami sprzedają, bo mają z tego dochód. O kwestie żywienia popytaj hodowców z dużym doświadczeniem, zootechników od małych zwierząt, weterynarzy zainteresowanych konkretnie tym tematem, bo przeciętny weterynarz za wiele Ci nie powie, bo on nie jest od żywienia i analizowania składów karm, tylko leczenia chorób. Quote
natalia_123 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 A jak wam powiem że macie racje to będziecie szczęśliwi ? Może i macie racje,ale ja nie mogę gotować swojemu psu tak jak wy,a na royala czy inne raczej nie bedzie mie stac ! a poza tym co jak od małego je suche pedigree i nie bedzie chciała jeść royala lub innych karm ?! i wydam tylko ok 100 zł na darmo ?! Quote
Guest papillonek Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 Jak Cię nie stac na lepszą karmę to kupuj choby brita ,który jest o niebo jepszy od padigree i do tego tańszy ;) Wystarczy poczytać na tym forum o karmach ,a zobaczysz że są dobre karmy również w niższych cenach nie trzeba wydawać nie wiadomo ile żeby zdrowo żywic psa! ;) Po to są próbki karm żeby spróbowac i nie kupowac 15 kg karmy na darmo! i nie wiem czy wiesz ale taki temat tez jest na tym forum! :/ Quote
KarinaK83 Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 natalia_123 napisał(a):A jak wam powiem że macie racje to będziecie szczęśliwi ? Natalia, ile Ty masz lat??? Bo Twoje wypowiedzi wycinają mnie. papillonek ma rację, są karmy w cenie zbliżonej do Pedigree, a dużo lepsze, tylko trzeba chcieć poszukać, poczytać a skoro nie chcesz, tylko chcesz karmić pedigree, to po co głowę zawracasz??? Quote
Martens Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 natalia_123 napisał(a):A jak wam powiem że macie racje to będziecie szczęśliwi ? Może i macie racje,ale ja nie mogę gotować swojemu psu tak jak wy,a na royala czy inne raczej nie bedzie mie stac ! a poza tym co jak od małego je suche pedigree i nie bedzie chciała jeść royala lub innych karm ?! i wydam tylko ok 100 zł na darmo ?! To po to jest forum, żeby napisać - czy Pedigree jest dobre, co mogę niedrogo kupić lepszego, jak sprawdzić czy pies będzie chciał to jeść... Doradziłoby Ci mnóstwo osób. A z tego co zauważyłam, weszłaś chyba na forum chyba tylko po to, żeby wmówić sobie i innym, że Pedigree to świetna karma, i to Ty koniecznie chcesz, żeby przyznać Ci rację. Co do "taniości" Pedigree kiedyś się skusiłam i przeliczyłam ceny i dawkowanie owego śmieciowego Pedigree, pozwolę sobie skopiować mój post z innego forum... "policzyłam dzienny koszt karmienia psa Pedigree i wspomnianą wyżej Nutrą Nuggets (która jest całkiem przyzwoitą i jakościowo i cenowo karmą, bez porównania lepszą jakościowo niż Pedigree). Pedigree 5.27 zł za 1 kg, Nutra 8.33 zł z 1 kg. Nutra niby droższa, nie? :> Dzienny koszt karmienia psa 30 kg: Pedigree 2.27 zł Nutra 2.36 zł I gdzie ta różnica w cenie się podziała...? A jeszcze śmieszniej przy psie 60 kg: Pediegree 3.79 zł dziennie Nutra 3.75 zł dziennie Wychodzi na to że drożej wychodzi karmić Pedigree niż Nutrą! Dlatego z całym szacunkiem to bzdura, że kogoś nie stać na lepszą karmę i musi kupować marketówki... Nutra ma o wiele niższe dawkowanie niż Pedigree i taka analogia dotyczy właściwie wszystkich karm. Dobre jakościowo karmy mają małe dawkowanie - karma z Biedronki np. jest bardzo tania, ale popatrzcie na dawkowanie - tego trzeba dawać psu dosłownie garnek dziennie, i wcale nie wychodzi tanio... A pies to drapieżnik i ma przewód pokarmowy przystosowany do niewielkich porcji bardzo wartościowego pokarmu pochodzenia zwierzęcego, a nie do trawienia ton zbóż i innych roślinności, jak królik czy krowa. Naprawdę nie służy mu zapychanie karmą której większość to kukurydza czy inne rzeczy przeznaczone bardziej dla świń czy kur, niż dla psów. Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo karmienia psa tanimi, złej jakości karmami. Pies zwłaszcza większej rasy może dostać skrętu żołądka i umrzeć... Wiadomo, że skręt żołądka u dużych ras jest spowodowany zjadaniem dużych porcji pokarmu na raz, nadmierną ilością gazu i intensywnym ruchem po posiłku. Karmienie tanią karmą zwiększa to ryzyko na dwa sposoby - raz że karma oparta głównie na komponentach roślinnych bardzo pęcznieje w żołądku (a i tak podaje się jej dużo naraz jeśli jest tania i niskiej jakości) i osiąga horrendalne rozmiary, kilkakrotnie większe niż to co pies zjadł "na oko", to na dodatek karma zawierająca dużo składników pochodzenia roślinnego, zbóż - do trawienia których pies nie jest przystosowany, powoduje dużą fermentację w przewodzie pokarmowym i wytwarzanie wielkich ilości gazów - które też mogą doprowadzić do skrętu i śmierci psa. Tak więc kolejny prosty sposób na sprawdzenie jakości karmy bez męczenia się z analizą składów (poza porównaniem dawkowania - im mniejsze tym zwykle lepsza karma) - dobra karma zawierająca większość składników pochodzenia zwierzęcego po namoczeniu w wodzie prawie w ogóle nie pęcznieje, o ile w ogóle "chce" się porządnie rozmoczyć, nasiąknąć. Kiepska karma po namoczeniu w wodzie bardzo zwiększa swoje rozmiary, bo produkty pochodzenia roślinnego na ogół bardzo dobrze chłoną wodę. Jak będziecie mieli okazję, zamoczcie na kilka godzin kulkę Orijena i kulkę jakiegoś Puffi czy innej marketówki - sami zobaczycie. " Quote
Daga&Maks Posted August 24, 2011 Posted August 24, 2011 natalia_123 napisał(a):A jak wam powiem że macie racje to będziecie szczęśliwi ? Może i macie racje,ale ja nie mogę gotować swojemu psu tak jak wy,a na royala czy inne raczej nie bedzie mie stac ! a poza tym co jak od małego je suche pedigree i nie bedzie chciała jeść royala lub innych karm ?! i wydam tylko ok 100 zł na darmo ?! trochę mniej nerwowo, nie musisz od razu krzyczeć przecież nikt nie każe ci gotować, ani kupować royala, istnieje mnóstwo innych karm. Zresztą pedigree to bardzo droga karma jak na taką jakość, więc teraz zdecydowanie przepłacasz. Za cenę podobną do pedigree można kupić lepszą karmę jakości premium, jak np. wspomniany przez papillonek Brit. Skoro nie masz pewności czy pies zje karmę to zamawia się po prostu próbkę karmy, które niektórzy producenci wysyłają za darmo, zawsze można poszukać jakiegoś sklepu gdzie sprzedają lepsze karmy na wagę i kupić odrobinę na spróbowanie, ale tu już wiadomo, nie zawsze takie sklepy w pobliżu są. Quote
natalia_123 Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 KarinaK83 napisał(a):Natalia, ile Ty masz lat??? Bo Twoje wypowiedzi wycinają mnie. papillonek ma rację, są karmy w cenie zbliżonej do Pedigree, a dużo lepsze, tylko trzeba chcieć poszukać, poczytać a skoro nie chcesz, tylko chcesz karmić pedigree, to po co głowę zawracasz??? A co Ci do tego ? Nie musze podawać swojego wieku Quote
natalia_123 Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 KarinaK83 napisał(a):Natalia, ile Ty masz lat??? Bo Twoje wypowiedzi wycinają mnie. papillonek ma rację, są karmy w cenie zbliżonej do Pedigree, a dużo lepsze, tylko trzeba chcieć poszukać, poczytać a skoro nie chcesz, tylko chcesz karmić pedigree, to po co głowę zawracasz??? To jest pod tym względem wolny kraj i mam prawo wypowiadać się tak jak mi się podoba Quote
Aleksandra Bytom Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 natalia prawda jest taka że żaden z Ciebie kompan do dyskusji,inni mają racje a ty nie i tyle,może pora się z tym pogodzić? Quote
Martens Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 natalia_123 napisał(a):A co Ci do tego ? Nie musze podawać swojego wieku Nie musisz, tylko ze względu na Twoje wypowiedzi Twój wiek budzi ciekawość - jak masz 10 czy 12 lat to można przeboleć takie zachowanie i podejście, ale jak jesteś starsza i tak się zachowujesz to tylko współczuć :roll: Ja, dagaa111 czy papillonek staramy się rozmawiać z Tobą o karmach, ale Ciebie jak widać nie interesuje to tak jak głupie pyskówki na temat tego co Ty sobie możesz, a czego my nie możemy. Wiesz, chyba pomyliłaś fora, wpisz sobie w google "piaskownica.pl" albo coś w tym stylu... Ja kończę się do Ciebie produkować, bo żeby rozmawiać czy dyskutować, trzeba mieć z kim, a ja tu partnera do dyskusji nie widzę. Quote
Guest papillonek Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 Wydaje mi się ,że nie rejestrowałaś się tu zeby się czegoś dowiedziec ,podyskutowac tylko się wykłócac i pokazac jaka tu jesteś ważna i mądrzejsza od wszystkich ,ale tym nic nie osiągniesz oprócz tego ,że będziesz miała tu złą opinię :roll: Chcemy Ci tylko wytłumaczyć że nie masz racji i szkodzisz swoim psom,ale jeśli nie zamierzasz tego czytac to nie widzę sensu dla którego siedzisz na tym forum ;) Quote
natalia_123 Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Mój tata kupił mojemu psu royala którym się zachwycacie a ona nie chce wcale tego jeść ! Jak widać nie każdy pies lubi tą karme ! Quote
Martens Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Dołączam się do pytania. To chyba najbadziewniejsza droga karma jaka może być... Pokazywałam przecież dużo tańszą od Royala karmę Nutra Nuggets, niewiele droższą od Pedigree, a o wiele lepszą; poleca się szeroko też np. Joserę, z droższych bardzo dobra jest Acana, Taste Of The Wild; z najwyższej półki Wolfsblut, Orijen.... Jest w czym wybierać, można było poczytać przed zakupem. A strajk głodowy to nie nowina, w tanich karmach są chemiczne wzmacniacze smaku i zapachu, sztuczne aromaty, żeby pies chciał je jeść - w dobrych nie ma tego szajsu, stąd przy zmianie karmy zwykle trzeba trochę wziąć psa na przetrzymanie. Jakbyś przestawiała dzieciaka z McDonalda na kurczaka z brukselką to też nie od razu by się pokusił na nowy zdrowy obiadek... Quote
Guest papillonek Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 A ja mówiłam o próbkach i jak widać znowu tego nie czytałaś :roll: Quote
Daga&Maks Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 natalia_123 napisał(a):Mój tata kupił mojemu psu royala którym się zachwycacie a ona nie chce wcale tego jeść ! Jak widać nie każdy pies lubi tą karme ! to ja zapytam z ciekawości czy przeczytałaś cokolwiek z tego co my tu pisaliśmy? Bo nie wydaje mi się. Jakoś nikt tu royalem się nie zachwycał, znowu robisz po swojemu i w dalszym ciągu próbujesz nas przekonać że pedigree jest takie cudowne. Quote
Guest papillonek Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 i pocieszę Cie bo masz jeszcze do wypróbowania baaaardzo dużo dobrych karm więc się nie załamuj przy pierwszym podejściu :) twój pies lubi tylko pedigree bo ma substancje uzależniające i doprawiacze smaku ;) Quote
natalia_123 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='papillonek']i pocieszę Cie bo masz jeszcze do wypróbowania baaaardzo dużo dobrych karm więc się nie załamuj przy pierwszym podejściu :) twój pies lubi tylko pedigree bo ma substancje uzależniające i doprawiacze smaku ;) mój pies od dawna nie je już pedigree,jakbyście przeczytali moje wcześniejsze posty to byście wiedzieli ;) Quote
Recommended Posts