Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej, jestem :). W piątek oczywiście nigdzie nie pojechałam, część dróg była zalana, na inne schodziły osuwiska, cały dzień walczyłam z pompami. Pod wieczór sytuacja wydawała się OK, przestało nareszcie padać, poszliśmy spokojnie spać... W sobotę rano mieliśmy zalaną kotłownię, podtopioną piwnicę i zalany garaż, gdzie mieszkają psiaki. Ich domek był bezpieczny, bo jest na podwyższeniu na peletach, karmę przezornie też wyniosłam wyżej, ale psie miski i inne rzeczy pływały. Psiska musiały się mocno zdziwić jak rano wszyły wprost z ciepłego sapania do wody... Podtapiają nas wody gruntowe i podskórne, leje się tego cała masa. W czasie największych naporów wody pompowaliśmy nawet po 400 tysięcy litrów wody na dobę. Od soboty świeci słońce, suszymy wszystko. Dobrze że to wody gruntowe, więc nie ma szlamu. Jakby ze 3 tyg. nie padało to ziemia by obeschła. Najgorzej że u sąsiadki u góry zaczyna się robić osuwisko, na nas by to raczej nie zjechało, bo 200 m dalej, ale wesoło nie jest, na razie nic groźnego, ale strażacy monitorują. Dzięki wszystkim za dobre myśli, naprawdę pomogły.
A jak tam Mielec i hotelik w Brzyściu? Nie zalało Was?
W tym tygodniu idę do naszego wójta żeby nam zrobili nowy rów melioracyjny prze 12 posesji, to by znacznie pomogło przy takich zalaniach i woda miałaby gdzie spływać, a nie na domy.
Tola Red został dzisiaj specjalnie od Ciebie wymiziany i bardzo dziękuje :)

Posted

a u nas właśnie przeszła nawałnica... i z tego co wiem, to ta okropna pogoda znowu wędruje do Was :( Kiedy to się wszystko wreszcie skończy?
Mimo wszystko całe mnóstwo słońca Wam życzę i niech te nawałnice gdzieś się po drodze rozejdą.

• 2 weeks later...
Posted

Przy takiej ilosci ruchu Red jest dosc solidnej budowy ;-) Balam sie, ze on w ten slupek wycedzi, bo tak ostro bral zakrety. Miziak też z niego nieprzeciętny. Kolusia tez chwilke ogonem pomachala i pyszczek zadowolony pokazala :fadein:

W tle slyszelismy Martusie ?

Posted

Tak, w tle słychać Martusię :)
Kolusia też czasami tak biega z radości, ale na razie zdarza się jej to zdecydowanie rzadziej i jeszcze nie udało mi się nagrać :)

Posted

Dodam jeszcze, że Kolusia ma się coraz lepiej - dzień w którym sama sie wpakuje pod ręce do głaskania, tak jak to robi Redzik, jest chyba blisko. Np. wczoraj po południu pracowałam w ogrodzie to chodziła za mną bardziej niż Red, co chwilę podchodziła mnie wąchać, szturchała nosem, a jak przechodziłam z miejsca na miejsce to biegła za mną, wesoło merdając ogonkiem :). Na razie jak próbuję ją głaskać to ucieka, więc tego nie robię, czekam aż sama się wpakuje pod ręce do głaskania.
Poza tym mam sajgon na działce, z jednej storny Red i Kolusia ryją dziury wzdłuż, wszerz i w poprzek, gdzie się da i jak sie da, polując na krety, a obok roi się od kopców kretów. Masakra :)

Posted

Ciotki które macie ogródki HELP ME jak się pozbyć kretów ????????????????????????
To już naprawdę przestaje być zabawne. Krety ryją nam działkę wzdłuż, wszerz i w poprzek, a psy razem z nimi, polując na nie. Nie ma dnia, żeby nie było jednego czy dwóch świeżych wypków, zrobionych przez Reda i Kolusią w pogoni za kretami. Naprawdę, jak tak dalej pójdzie to skarpa za domem zjedzie nam na chałupę, bo zupełnie straci oparcie, tych dwóch wariatów kopie bowiem nie z góry na dół tylko w poprzek, tworzą się uskoki, woda cały czas cieknie, no nie jest fajnie. Nie powiem, w każdym wykopie okazuje się, że był korytarz kreta, no ale co z tego... Musze się jakoś pozbyć tego dziadostwa, tylko nie wiem jak. Próbowaliśmy już świec dymnych i jakiegoś proszku, który się sypie do dziur kreta, to odstrasza i kreta i psy. Co z tego, jak następnego dnia jest dziura w innym miejscu. Pomocy ciotki ....

Posted

Pocieszę Cię, my już odpuściliśmy :(. Żadne solarne odstraszacze, karbid itp nie pomogły. Kret jak był tak jest. Ja mam o tyle luz, że moje suki nie kopią na naszym terenie.
Są podobo specjalistyczne firmy wyłapujące krety, ale ja nie korzystałam z ich usług.

Posted

Madziu w Boguchwale mamy takiego teriera, który wrócił z adopcji raz bo wpadł do kurnika sąsiada i w kilka minut zadusił mu 14 kur, w przytulisku jest dyplomowanym szczurołapem, zwykle po nocy sa zagryzione ze 2 sztuki, bo tam przyłażą z okolicznych pól za zapachem żarcia chyba, może byś go sobie zaadoptowała:razz:...wiem, że to drastyczna metoda , ale zapewniam , że byłby skuteczny, oczywiście na codzień jest to słodkie cudowne, miziaste i przytulaśne stworzonko:lol:
Jak chcesz rozważyć sprawę to tu jego wątek : http://www.dogomania.pl/threads/171942-Terry-szorstka-czuprynka-bardzo-pechowy-psiak-znowu-czeka-na-dom... :lol::lol:
Niestety innych pomysłów nie mam......bo nie mam ogródka, ale jak doświadczone ciotki mówią, że trzeba się z tym pogodzić to pewnie tak jest:shake:

Posted

Kupiłam dzisiaj w mojej nowej firmie kulki naftalinowe na mole, to podobno działa. Jak tylko przestanie padać, zacznę je wkładać do dziur i lekko przysypywać ziemią. Podobno działa jak nic innego, i na krety, i na psy.
Bo ja się nie pochwaliłam, że od tygodnia mam normalną pracę :). Pracuję w firmie "ogrodowej" - projektują, wykonują i urządzają ogrody, tereny zielone, parki, prywatne ogrody, zespoły ogrodowo - pałacowe, mają własną szkołę, centrum ogrodnicze, wykonują prace na terenie całej Polski. No i ja od tygodnia jestem ich prawnikiem ;).

Posted

Nie ma sposobu na krety. Krety byly, sa i beda. Jedyna znana mi metoda to dobry, bardzo lowny kot specjalizujacy sie w kretach. Moja kotka Sissi lubila polowac na krety, miala do tego cierpliwosc. Ryskowi nie chce sie siedziec przy dziurach po kilka godzin i czekac, woli lapac myszy, ryjowki i nornice. Dziewczyny jako psy pasterskie sie kretami w ogole nie interesuja. Takze krety u mnie w ogrodzie ryja kopce, ojciec je zaraz wyrownuje i jest spokoj.

Guest Elżbieta481
Posted

Podobno skutecznysposób:
Płoszenie dźwiękiem

Krety lubią spokój, stronią więc od przykrych dla nich dźwięków. Można powbijać w ziemię stalowe rury, pręty lub paliki i po prostu w nie stukać. Wymaga to jednak czasu i cierpliwości. Na wystających z ziemi kijach warto zamontować terkoczące wiatraki, np. z plastikowych butelek - obracając się na wietrze, będą przekazywały drgania w głąb ziemi. Krety z czasem przyzwyczajają się do dźwięków dochodzących z jednej strony, dlatego straszaki co pewien czas należy przemieszczać.

W wielu sklepach ogrodniczych są w sprzedaży aluminiowe lub plastikowe rury z zamontowanymi układami, które wydają dźwięki o niskiej częstotliwości (200-500 Hz). Odstraszacze emitujące drgania o wyższej częstotliwości (ultradźwięki) ze względu na ich szybsze tłumienie są mniej skuteczne. Urządzenia zasilane są bateriami R20 lub ogniwami solarnymi (na rysunku). Mają zasięg do 500 m2. Kosztują 60-200 zł.

Posted

waldi481 napisał(a):
Podobno skutecznysposób:
Płoszenie dźwiękiem

Krety lubią spokój, stronią więc od przykrych dla nich dźwięków. Można powbijać w ziemię stalowe rury, pręty lub paliki i po prostu w nie stukać. Wymaga to jednak czasu i cierpliwości. Na wystających z ziemi kijach warto zamontować terkoczące wiatraki, np. z plastikowych butelek - obracając się na wietrze, będą przekazywały drgania w głąb ziemi. Krety z czasem przyzwyczajają się do dźwięków dochodzących z jednej strony, dlatego straszaki co pewien czas należy przemieszczać.

W wielu sklepach ogrodniczych są w sprzedaży aluminiowe lub plastikowe rury z zamontowanymi układami, które wydają dźwięki o niskiej częstotliwości (200-500 Hz). Odstraszacze emitujące drgania o wyższej częstotliwości (ultradźwięki) ze względu na ich szybsze tłumienie są mniej skuteczne. Urządzenia zasilane są bateriami R20 lub ogniwami solarnymi (na rysunku). Mają zasięg do 500 m2. Kosztują 60-200 zł.

Przetestowałam- nie działają :p szkoda wydawac pieniądze.

Posted

Zakupiłam kulki naftalinowe na mole, śmierdzą wyjątkowo podle, podobno odstraszają krety, moje psy na pewno też odstraszą :) Tylko pytanie, na jak długo to starczy. No i pewnie będą omijać teren, gdzie są kulki i ryć gdzie indziej. Masakra...

Posted

Sa tabletki bardzo skuteczne i potwornie smierdzace.Jedna kosztuje 2 zł.KOlega kiedys sprowadzał je z Angli.Nazwy nie znam..Madziu ,czy wiesz ze zmarł nasz Kierownik?

Posted

Halciu, już wiem..... Jest mi strasznie przykro, widziałam się z nim tylko raz, ale było czuć, że to dobry człowiek... To takie niesprawiedliwe....
Kluki na mole działają... Krety i psy ryją w innych miejscach :) Jakbyś się kiedyś dowiedziała, co to było na krety to daj proszę znać...
No i dobrze że wróciłaś na dogo bo się bardzo martwiłyśmy o Ciebie, że tak zniknęłaś bez słowa....