Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziury połatałam :). Muszę Kolusi załatwić gdzieś robotę na stanowisku specjalisty ds. zabezpieczeń - ile razy mi się wydaje, że wszystkie "słabe" punkty ogrodzenia są zabezpieczone, ona mi pokazuje, że byłam w błędzie :).
Była sąsiadka - potwierdziła, że to może być ten grzyb i że sikanie Reda mogło co najwyżej zadziałać jak katalizator - najbardziej porażone są te drzewka, na które on najczęściej sika, na jednej bardzo ostrej skrapce są czarne tylko od tej strony, z której sikał, z drugiej są "czyste". Im rzadziej gdzieś łaził, tym lepiej ma się krzaczek :). No ale siatki już są zrobione, dzisiaj TZ zrobi pierwszy oprysk z miedzianu, a w odstępach tygodniowych jeszcze dwa - trzy. Na przełomie marca i kwietnia sąsiadka (podobnie jak Tata Ulki18 ) kazała je zasilić nawozem. Pozostaje się modlić o tak :modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla: żeby to wszystko pomogło... Czy coś pomogło będzie wiadomo nie wcześniej niż w połowie lata :roll:
Posprzątałam też dzisiaj wreszcie zwłoki gołębia to znaczy w zasadzie same pióra mniejsze i większe, bo nic więcej z niego nie zostało - nie mogę wprost uwierzyć, że on (oni) go naprawdę zżarli. Mam nadzieję, że to był jednorazowy wyskok, bo Kolusia cały czas podkopy robi właśnie do moich najlepszych sąsiadów, co mają kury.
Jeszcze opowiem Wam "anegdotkę" z Urzędu Skarbowego. Źle w zeszłym rok wystawiałam faktury - zamiast ze stawką VAT zwolnioną, to na 22%, w efekcie czego zapłaciłam ponad 900 zł za dużo VAT-u do Urzędu Skarbowego. No więc kazali mi złożyć korekty deklaracji. Ponieważ - jak się okazało - część moich usług jest objęta podatkiem VAT, a część zwolniona, to ja nie mogę od kosztów odliczać całego VATu, tylko proporcjonalnie do tej sprzedaży opodatkowanej. No i teraz "hicior" wszystkiego. Otóż zgodnie z naszymi przepisami podatkowymi mam za każdy miesiąc zeszłego roku złożyć deklarację, w której do zapłaty mam cały podatek, tak jak wystawiałam faktury wszystkie ze stawką 22%, a odliczać mogę tylko połowę VATu, w efekcie czego wychodzi mi do dopłaty jeszcze ponad 1100 zł za VAT za ubiegły rok. Od każdej deklaracji naliczą mi odsetki od różnicy, którą zapłaciłam, a która wychodzi z tych korekt, no bo nie mogę - w ramach korekt - odjąć całego VATu zapłaconego. Natomiast to, co zapłaciłam za dużo od moich faktur, mam sobie ująć w deklaracji za luty i oni oddadzą mi w marcu. Bez odsetek. Podsumowując: gdybym dobrze wystawiała faktury, to miałabym w kieszeni ponad 900 zł wpłacone niepotrzebnie na VAT, ale że się pomyliłam na swoją niekorzyść i zapłaciłam do US za dużo VATu, to w ramach korekty zapłacę jeszcze odsetki - bo przepisy podatkowe interpretuje się na korzyść Urzędu Skarbowego. Żyć nie umierać.

Posted

Tia US to jest szkoda gadać, mój mąż był już trzy razy w tym roku:razz:

A mnie to w grzyba nikt nie wierzył:cool3:a coś takiego miałam, tylko tak jak Ulka napisała po kilku latach się poprawiło. U mnie jeszcze była wojna o opryski:diabloti:bo się bałam, że się psiaki potrują i nie dawałam drzewek naprawiać:evil_lol:

Magda nie martw się gołębiem, moja Kaja, wtedy jeszcze sama była, złapała kiedyś kuropatwę:crazyeye:myśleliśmy, że tak trzepie rękawiczką, a ona załatwiła biedne ptaszysko:razz:autentycznie 2 razy dorwala, ale raz całkiem zabiła biedulkę, a raz tylko troszkę wyskubała, siły w ciązy nie miała:cool3:a przecież to delikatny mini pudel:diabloti:
Oczywiście żal mi ptaszka, żeby nie było, ale troszkę Cię chciałam pocieszyć:lol:

Posted

Energy, bardzo mnie pocieszyłaś i przepraszam, że od razu nie uwierzyłam, że to jakieś choróbsko - ale stan drzewek był wprost adekwatny do ilości obsikań Reda :). My będzimey pryskac, ale temperatura musi sie jednak trochę podnieść. Założyliśmy siatkę, oddzielającą dzrewka od eszty ogrodu z takim zapasem odległości, że te opryski nie zaszkodzą psiakom. No a w czasie samego oprysku, żeby gdzieś nie podbiegły, to je zamkniemy.

Posted

Magda no co Ty nie ma za co;)mam nadzieję, że drzewka szybko "się naprawią":lol:
Wszelkie ptactwo jest u mnie ścigane z urzędu:evil_lol:tylko teraz przez trzy szalone dziewczyny, mamusia je nauczyła:diabloti:

Posted

Nie chce Cie dobijac,:shake:ale one sie ta dodatkowa siatka zajma w najblizszym czasie.Moje spokojne na ogrodzie,ale takie"zagrody"zawsze zdemontowały.Oby nie!:diabloti::evil_lol:

Posted

Oj Halciu, oby nie... na razie omijają z daleka, bo część leży jeszcze na ziemi i źle się po tym chodzi :)
Dobrze że nie zrobiliśmy pod wieczór oprysku, bo w nocy było minus 7 stopni.
Szlag by to, nie mógł się ten grzyb przypałętać kiedy indziej albo w ogóle gdzie indziej... Muszę poczytać w necie, skąd się to dziadostwo w ogóle bierze.

Posted

Halciu, a możesz się dowiedzieć czym? Nam w ogrodniczym polecali jakiś nawóz dolistny - czyli faktycznie "psikany", z kolei Tata Ulki18 polecił taki co ma mało azotu i dużo magnezu, może takie są do psikania faktycznie, bo w granulkach na pewno. Wiadomo, nie ma co przesadzić z nawozem, bo dopiero padną, ale lepiej użyć czegoś sprawdzonego. Teraz mamy miesiąc na opryski grzyba, ale za miesiąc trzeba je poczęstować nawozem.

Posted

Właśnie opublikowali listę osób, które zdały egzamin w Ministerstwie 22 lutego...

:laugh2_2::laugh2_2::laugh2_2:ZDAŁAM!!!!!!!!:bigcool::bigcool::bigcool:

Posted

GRATULACJE!!!!Ja nie wiem czy Sławek nie ma jakichs norweskich nawozów czy z Angli.Bo np.nawozi mi tylko raz w roku w lutym/marcu zaleznie od pogody i ja po 4 latach miałam busz na małym ogrodzie.Tak,ze jak pies mi sie schowa, bo nie chce wrócic do domu,to go nawet znalezc nie moge.Najpierw cudowałam,ze wszystko takie malenkie,potem ,ze juz za duze,a teraz mam to w nosie!

Posted

[quote name='MagdaNS']Halciu, a możesz się dowiedzieć czym? Nam w ogrodniczym polecali jakiś nawóz dolistny - czyli faktycznie "psikany", z kolei Tata Ulki18 polecił taki co ma mało azotu i dużo magnezu, może takie są do psikania faktycznie, bo w granulkach na pewno. Nawóz dolistny mozna dawac jak rosliny sa zdrowe, a zeby byly zdrowe, to trzeba je opryskac p. grzybowi, zasilic do ziemi, zeby korzenie czerpaly skladniki odzywcze i sie zregenerowaly. Pobieranie skladnikow u roslin najlepiej odbywa sie poprzez system korzeniowy. Wydaje mi sie, ze Ojciec wlasnie takie w granulkach podaje na wiosne i na jesien.
Grzyb moze byl ukryty na roslinach, a sikanie Reda go ozywilo, moze przyczyna byla w szkodnikach. Tak jak my nosimy w sobie bakterie, ktora sa w stanie uspionym, a gdy organizm slabnie, to wtedy atakuja. Choroby grzybowe sa bardzo popularne np. brzoskwinie, morele, jablka nie obejda sie bez opryskow p. grzybowych.

Nie martw sie na zapas Magda, tuje odzyja i wezma sie za siebie. Bedziesz miec tak jak Halcia, czy ja, zobaczysz. Moj sasiad, bogaty czlek, zona niepracujaca, wynajmuje firme ogrodnicza do ogrodka (3-4 ary), przyjezdzaja 1-2 razy w tygodniu, cuduja, kopia, scinaja, pryskaja, zrywaja stara trawe, sieja nowa na jakis podkladach, system nawozenia maja. Chodzic tam nie wolno nawet ich wnuczkom, nie wspomne o bieganiu. I patrze teraz na wiosne, a u nich caly trawnik splesnialy !!!

U nas psy biegaja, skacza, rzucamy frisbee, chodzimy, normalne zycie bez uwazania , a trawa i tuje 100 razy lepsze.

MAGDA GRATULACJE :Rose: GRATULACJE :calus:

Posted

Ulka18 jak fajnie, że masz taką wiedzę ogrodniczą, ja się cały czas dopiero uczę :). Też myślę, że nawozy do gleby są lepsze, bo zmuszają rośliny do lepszego rozwijania korzeni. Czy mogłabyś mi jeszcze dać znać jakie ilości procentowe to jest dużo magnezu i mało azotu? Bardzo bardzo będę wdzięczna.
Dziękuję Wam za gratulacje, ja najpierw dostałam tętna 300 na minutę jak zobaczyłam, że jest już lista, a potem się popłakałam, jak zobaczyłam na niej swoje nazwisko. Zdało 127 osób na ponad 300 zdających.

Posted

[quote name='MagdaNS']Właśnie opublikowali listę osób, które zdały egzamin w Ministerstwie 22 lutego...

:laugh2_2::laugh2_2::laugh2_2:ZDAŁAM!!!!!!!!:bigcool::bigcool::bigcool:

GRATULUJĘ SERDECZNIE:lol:BARDZO SIĘ CIESZĘ:multi::multi::multi:

Posted

Wow, jestem z siebie dumna, dzisiaj byłam szybsza od Kolusi :). Przypadkiem wyhaczyłam dwa miejsca, gdzie Kolusia sobie szykowała kolejne punkty ucieczkowe. Ona jest naprawdę niesamowicie inteligentna!!! W jednym miejscu nie zabezpieczałam dołu siatki, bo był dość mocno i głęboko wkopany w ziemię. No więc tam wykopała dość imponujący dół, no ale nie udało jej się :). W drugim miejscu napoczęła rozplatanie siatki, ale już jest załatana i zapalikowana :). Boże, co za małpiszon :).

Posted

Dzięki eloise :)Teraz muszę iść kąpać Martusię, ale jeśli uda mi się jeszcze dziś zejść z sypialni na dół to poczyta przygody Korsarza z przyjemnością :)

Posted

Kolusia robi postępy. Wczoraj nawiedziła nas zima, rano mieliśmy z 15 cm śniegu. TZ poszedł odśnieżać wokół domu. Kolusia zawsze na jego widok (i wszystkich innych poza mną) uciekała, a wczoraj podbiegła, siadła około 1 m od niego i z zaciekawieniem się przyglądała, co on robi.
Tylko czemu ten małpiszon nadal chce uciekać? Tego się chyba jednak nie dowiemy, bo skoro koo jest za płotem robiona i dalej nawiewa, to ja nie mam już pomysłów...
Bardzo mądrze kilka dni temu zdjęłam sobie osłony z azalii i rododendronów. Nie wiem, czy po dzisiejszej nocy coś z nich będzie, bo było - 15 stopni... Rano szybciorem zapakowała je z powrotem, ale czy to nie za późno, to się okaże...
Matko, dość tej zimy!!!
Tak tytułem anegdoty powiem jeszcze, dlaczego psy dostały wczoraj rano podwójną porcję jedzenia (ode mnie i TZa).
"Bo jak poszedłem odśnieżać, to Red do mnie przyszedł, i tak dał się głaskać i był taki fajny, że sobie pomyślałem, że niech tam, dam im jeszcze jedzenia" - koniec cytatu :).
Mój TZ generalnie uważa, że pierwszym przejawem miłości do żywych stworzeń jest karmienie ich, nasza lodówka pęka w szwach, choć jest nas dwóch ludziów i Martusia ("żebyście wiedziały, że o was dbam"), rośliny do wiosny do jesieni dostają tyle nawozów, że musze go pilnować, żeby nie przeholował, z psami podobnie :). Ja się modlę, kiedy nastąpi dzień, że będę miała pustą zamrażarkę, żeby ją umyć :).