Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 14.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Maga100

4060

• Alicja

1875

• dbsst

1334

• malawaszka

1052

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ka-ka']

P.S. to kiedy parapetówka :p pod nowym płotem :evil_lol:
Buahahahahahahahahah:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']a pewnie, że będzie kotecek :loveu:

oglądaliśmy kominki w marketach, ale tam sama tandeta gipsowa imitująca piaskowiec czy inne, więc kominek nam zbudują z prawdziwego kamienia :p
jeszcze nie zaplanowałam z czego zapłacę :cool1: nie przewidziałam na to budżetu, ale co tam :grins:

:multi: a Lełon lubi kotecki??? :razz:

hihihi to tak jak ja z kominkiem :evil_lol:

Posted

Co do babeszii to właśnie dlatego jest taka niebezpieczna bo właściciele bagatelizują objawy (pies jest osowiały, nie je co przecież czasem się zdarza nie?) :-(

Często do lecznicy trafiają już psy strasznie żółte (skóra, błony śluzowe) :-( wtedy marne szanse na wylecznie - chyba, że szybkie przetoczenie krwi ale i tak nerki już mogą nie pracować :-( .

Pies zaczyna gorączkować (w późniejszym etapie gorączka spada), nie chce jeść, ma bardzo gęstą ślinę (to wynika z moich obserwacji :hmmmm:), często też ma przyspieszony oddech (pierwotniak z śliny kleszcza uszkadza erytrocyty jak wiadomo niezbędne do oddychania) Pierwszy etap uszkodzenia erytrocytów to anemia - czyli bł. śluzowe perłowo białe. Potem dopiero żółte. Leon miałby już objawy (choroba rozwija się do tygodnia od wyjęcia kleszcza, a pies umiera już po nawet 48-72h od wystąpienia pierwszych objawów :shock: ). Aha no i oczywiście krew w moczu ale to się widzi najpóźniej (chyba, że choroba dopada szczeniaka, który jeszcze siura w domu - mocz najpierw ciemno żółty, potem brązowawy nawet do koloru coli).

Dlatego na naszych terenach tak ważne jest podawanie co miesiąc! frontline.

p.s. Cudny kominek. Moje marzenie :loveu: Ale masz utalentowanego TZta :cool3:

Posted

[quote name='Maga100']on nie zna takich zwierzów :cool1:
to pozna :p
chcesz pożycze ci Ivanka co by się Lełoś oswoił z kotecjami :cool3:
Ivan ma silny instynkt samobojczy więc napewno się nada :diabloti:
i uparte bydle i ambitne - nadal stara się zaprzyjażnić z Kano mimo że ten go już kilkanście razy miał w paszczy :evil_lol:
mój kotecek tak bardzo lubi pieseczki :loveu: nawet te które go nienawidzą :cool1:

Posted

[quote name='olcha']
Pies zaczyna gorączkować (w późniejszym etapie gorączka spada), nie chce jeść, ma bardzo gęstą ślinę (to wynika z moich obserwacji :hmmmm:), często też ma przyspieszony oddech (pierwotniak z śliny kleszcza uszkadza erytrocyty jak wiadomo niezbędne do oddychania) Pierwszy etap uszkodzenia erytrocytów to anemia - czyli bł. śluzowe perłowo białe. Potem dopiero żółte. Leon miałby już objawy (choroba rozwija się do tygodnia od wyjęcia kleszcza, a pies umiera już po nawet 48-72h od wystąpienia pierwszych objawów :shock: ). Aha no i oczywiście krew w moczu ale to się widzi najpóźniej (chyba, że choroba dopada szczeniaka, który jeszcze siura w domu - mocz najpierw ciemno żółty, potem brązowawy nawet do koloru coli).

Dlatego na naszych terenach tak ważne jest podawanie co miesiąc! frontline.

ojej, Olcha, dzięki, dzieki :modla:
To chyba mogę odetchnąć, Leon radosny jak zwykle, je jak zwykle, wszytsko jak zwykle :p
I już wiem, ze przez cały rok bedzie zabezpieczony, juz tego nie zaniedbam :shake:

[quote name='olcha']
p.s. Cudny kominek. Moje marzenie :loveu: Ale masz utalentowanego TZta :cool3:

zobaczymy, co projekt bedzie miał wspólnego z rzeczywistością......
a TZ ma pewne zdolności manualne, szczegolnie są przydatne przy pracach naprawczych auta i domu :evil_lol:

[quote name='Vectra']chcesz pożycze ci Ivanka co by się Lełoś oswoił z kotecjami :cool3:

Leoś bedzie miał swojego Ivanka :diabloti:
I musi być dla niego miły :p
Ivanek będzie malutki, więc Leonów nie będzie się bał :p

Posted

[quote name='Vectra']jak siostrzenico :crazyeye::crazyeye:
przeca Maga to moja prababka :razz:

to już niekatualne, bo zaistniały inne okoliczności :evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']Droga ciociu Alicjo :p :loveu:

A moja ekipa remontowa została dzisiaj poinformowana, ze chcę się przeprowadzić na Święta.... :roll:
ciekawe.... :roll: :pcieszkamy że zdążymy do Was na wigilijną kolację ;)w rodzinnym gronie:razz:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:pcieszkamy że zdążymy do Was na wigilijną kolację ;)w rodzinnym gronie:razz:

szczerze, to wątpię, aby zdążyli :cool1:
Problem polega jednak na tym, ze Debe szykuje się do mnie na Sylwestra :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']szczerze, to wątpię, aby zdążyli :cool1:
Problem polega jednak na tym, ze Debe szykuje się do mnie na Sylwestra :evil_lol: :evil_lol: Debe czyli Twoja Matka:p

No cóż wątpisz w ekipę :cool3:...pomożemy:evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']no ale czyż nie jesteśmy identyczne? :cool3:

no i to ąz za bardzo :cool3:
czy nie uważasz że to takie mało spotykane :razz: :evil_lol:
niebawem się okaze że mamy tego samego ojca :crazyeye: :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:pcieszkamy że zdążymy do Was na wigilijną kolację ;)w rodzinnym gronie:razz:
Ja też p0rzyjadę bo muszę zobaczyć kominek :p