Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 14.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Maga100

4060

• Alicja

1875

• dbsst

1334

• malawaszka

1052

Top Posters In This Topic

Posted

Madziu to im popłacz troche ;) mina zbitego psa , oczy pełne łez i panie powinny zmięknąć :diabloti:
Mnie sie tak udało zdobyć zaświadczenie :evil_lol::evil_lol: zamiast czekać miesiąć i składać jakieś zaległe kwitki -dały mi zaświadczenie w ciągu 4 dni:cool3:

Posted

[quote name='paula_z']Nie miesiac, przewaznie jest 10 dni, gora 14. Magda, a czemu Ci kaza skladac korekte :cool3: ?

wydaje mi się nudne pisanie o tym, ale skoro sama księgowa się dopytuje :cool3:
20 grudnia 2005 założyłam działalność gosp, ale ponieważ nie wykazałam się żadnym dochodem, ani kosztem ani nic, rozliczyłam się PITem 37. A wg US powinnam już złożyć PIT36
Tymczasem ustawa mówi, że za datę powstania przychodu uważa się dzien wystawienia fatury. Czyli ja zarejestrowałam się , ale nie rozpoczęłam działalności gospodarczej.

Korektę już mam, ale na razie nie jadę, bo obmyśliłam inny plan i mam w d.... ich zaświadczenie o dochodzie :evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']

Korektę już mam, ale na razie nie jadę, bo obmyśliłam inny plan i mam w d.... ich zaświadczenie o dochodzie :evil_lol:

teoretycznie to banki teraz nie chcą zaświadczenia tylko trzy ostatnie odcinki opłaty za ZUS i podatek + jakiś tam PIT

Posted

Trudno jednoznacznie rozstrzygnac, kto ma racje; kiedys rzeczywiscie tak bylo, ale te przepisy sie ciagle zmieniaja, masz troche racji, a moze urzedniczka sie myli. Moj klient tez mial taka sytuacje, z tym, ze on po pol roku od zarejestrowania dzialalnosci wystawil pierwsza fakture. Czy bedzie Ci potrzebne zaswiadczenie, czy nie, wyslij im ta deklaracje na nowym druku.

Ewa, to zalezy; nie pamietam jaki bank zarzadal zaswiadczenia o niezaleganiu z US i Zus, pit roczny i pity miesieczne z ostatniego pol roku i potwierdzenia zapłat :-o Bez sensu - przeciez nie wydadza zaswiadczenia, jesli nie ma wszystkich deklaracji i zaplat :shake:

Posted

[quote name='paula_z']ale te przepisy sie ciagle zmieniaja, masz troche racji, a moze urzedniczka sie myli.

sięgnęłam do najnowszego Dziennika Ustaw :cool1: A ta paniusia z US miała taki oto argument: ale skąd Urząd ma wiedzieć, że nie było dochodu? No żesz stąd, że nawet w PIT37 jest rubryka przychód z działalności gosp i tam jak widać wpisałam ZERO, koszt ZERO :angryy:

Ewa, to zalezy; nie pamietam jaki bank zarzadal zaswiadczenia o niezaleganiu z US i Zus, pit roczny i pity miesieczne z ostatniego pol roku i potwierdzenia zapłat :-o Bez sensu - przeciez nie wydadza zaswiadczenia, jesli nie ma wszystkich deklaracji i zaplat :shake:

każdy bank ma swoją procedurę :roll: ale ja już się dogadałam, w przyzłym tygodniu składam PIT 5 za sierpien i złożę go osobiście w US, a nie pocztą, wiec bank bedzie miał dowód, ze konkretnie taki złożyłam, a nie inny (np. ze stratą hahha). więc w d.... mam ich zaświadczenie o dochodzie. A niezaleganie mi dadza, bo to nie ma nic wspólnego z PITem :angryy:

[quote name='PIKA']o masz a tu maly poradnik księgowego :lol:

moze komuś się przyda :lol:

[quote name='Alicjarydzewska']:cool3:Maga żyjesz ;)

żyję ledwo, na szczęście weekend już :multi: ostatni tydzien miałam koszmarny :shake:

[quote name='mmbbaj']Byłam tu, ale straszne nudy :p I kompletny brak nowych zdjęć gospodarza galerii :obrazic:

abo aparat kurzem się pokrył i dostrzec go nie mogę :evil_lol:

Posted

[quote name='Maga100']A ta paniusia z US miała taki oto argument: ale skąd Urząd ma wiedzieć, że nie było dochodu?
Buhahaha :D

A niezaleganie mi dadza, bo to nie ma nic wspólnego z PITem :angryy:

Niestety ma :roll: Nie wydadza, jesli nie ma wszystkich deklaracji, nawet jesli wszystko jest zaplacone :shake:
żyję ledwo, na szczęście weekend już :multi:

A doczlapiesz sie do nas do Araba wieczorem? :cool3:

Posted

Paula, jakby co korektę już mam zrobioną i w przyszłym tygodniu złożę. Na razie nie ma pospiechu, bo akt notarialny dopiero w 17.X, a wstępną decyzję banku już mam :p

ja chyba pojadę na działkę, więc raczej was nie zaszczycę wieczorem ;)

Posted

[quote name='PIKA']A na ktorą dzialke jedziesz? :razz: Mamciną czy swoją? :razz:

Moja jeszcze nie jest moja, choć już coraz blizej :cool3:
Mamciną, bo mama wyleguje się właśnie na Costa del Sol :angryy:

Justa, dzięki za Leonka, a skąd masz? :razz:
Pamiętam, ze mam ci wysłać zdjęcie, pamiętam, muszę tylko zrobić porządek w płytach CD, bo po co było je opisywać, prawda? :angryy:

Ja weekend spędziłam leniwie i w koncu wzięłam aparat do ręki - niestety musiałam się go uczyć od początku, 2 tygodnie abstynencji i totalna amnezja :placz: