Emas Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Tak jak w temacie,zacząlem sie interesowac tą dyscyplina sportu od niedawna i postanowilem wziąść w niej udział na serio.Ale mam małe pytanie bo mam psa,ale 2letniego boksera i czy on nadaje sie do tej dyscypliny?I jaki rower najlepiej wybrac i gdzie kupić uprząz? Z góry bardzo dziekuje i Pozdrawiamy;p Quote
karjo2 Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Wyboru psa nie ma, bo juz jest ;). Trudno ocenic, czy sie bedzie nadawal, ze wzgledu na problemy z skrocona kufa, zawsze mozna sprobowac, stopniowo od krotkich dystansow. Duzo zalezy od tego, co do tej pory robiliscie, jak spedzaliscie czas, jak wygladaly spacery. Co do reszty: http://www.dogomania.pl/forum/f926/bikejoring-28433/ Quote
Emas Posted September 21, 2009 Author Posted September 21, 2009 no tak nie ma ,ale podobno boksery maja słabsze serce,to prawda?bo boję sie troszke o niego... A od jakich dystansów moglibyśmy zacząc treningi? No głównie biegałem z nim bez roweru,ale teraz spróbowalem tak.Gdy biegałem z nim to robił to bardzo szybko i dlatego postanowiłem to wykorzystać do tej dyscypliny;) A może moglibyście mi podac jakiś mały plan treningowy i dlugość trasy na początek.Byłbym bardzo wdzięczny;) Pozdrawiamy i z góry dziękujemy;) Quote
Baski_Kropka Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Boksery mają predyspozycje, i zdarza się że niestety mają słabsze serducho. Ja bym radziła kontrolnie serducho zbadać. Co do planu treningowego to trudno mi jest powiedzieć. Pies przede wszystkim musi znać komendy, w prawo, w lewo, prosto i oczywiście - GO! Co do dystansów, widać po psie, po jakiej trasie jest już zmęczony. Ja po wakacjach sezon zawsze zaczynam od rozbiegania psiaka na 2-3 km. Stopniowo zwiększam dystanse, w miarę tego jak rośnie kondycja psa. Trenujemy regularnie najczęściej 4 razy w tygodniu. 2 dni biegania dzień odpoczynku i znowu 2 ni biegania i dzień odpoczynku. Czasem biegamy 2 dni i odpoczywamy 2 dni. Wszystko zależy od psiego samopoczucia i mojego oczywiście. Trzeba pamiętać, że psiak też musi zregenerować siły. A żeby psiak chętnie biegał, nigdy nie męczę go za bardzo, zawsze pozostawiam nutkę niedosytu, żeby z niecierpliwością czekał na kolejny raz. Oczywiście koniecznie specjalne szelki i amortyzowana lina. Reasumując, psiaka trzeba obserwować, poznać jego możliwości i chęci i dostosować sobie jakoś treningi żeby wszystko grało tobie i psiakowi. ;) Quote
Recommended Posts