Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej!
Chciałam się spytać-jak wystawia się ASTy ? Na długiej lince czy na ringówce? W biegu czy nie? bo ja nie wiem a chciała bym wiedziec-opcja 'szukaj' nic nie znalazła...

Posted

Asty wystawia się tak samo jak większość psów - na ringówce, w statyce i podczas biegu - wokół ringu i na życzenie sędziego - do przodu (od sędziego na wprost) i spowrotem. :Dog_run:

Posted

- tak sie wystawia AST :wink:

I jeszcze pozwole sobie dodac słowa uzytkowniczki forum FERVIDUS :

Nowy sezon wystawowy za pasem,więc postanowiłam napisać kilka słów o pewnych bardzo popularnych błędach, jakie popełniają /często nieświadomie/ wystawcy na ringu.

Zacznę od prostego stwierdzenia : w chwili, kiedy wchodzisz na ring z psem, pamiętaj,że to pies ma być oceniany, nie ty.
Dlatego nie rozglądaj się, szukając podziwu w oczach widzów, nie konwersuj z kolegami stojącymi za ringiem, całą uwagę skup na psie i tym, co dzieje się na ringu. Postaraj się dopasować strój do sytuacji. Kuse spódniczki, pantofelki na obcasie i torebki nie są zupełnie przydatne na ringu, więcej uwagi zajmuje ci wtedy okrywanie własnych wdzięków, niż wystawianie psa. Rozwleczone dresisko też nie bardzo pasuje.

Słuchaj uważnie poleceń sędziego, swoim roztargnieniem wprowadzasz bałagan i niepotrzebnie stresujesz psa. Nie szarp, nie ciągnij psa, prowadż go pewnie i spokojnie. Nie wieszaj psa na ringówce, wygląda wtedy bardzo nienaturalnie!
Naucz psa, aby można mu było obejrzeć zgryz. Rodeo "na amstafie" w wykonaniu roztrzęsionego właściciela, zupełnie nie panującego nad swoim psem nie jest wcale rzadkością. Tłumaczenie,że "to pierwszy raz" jest conajmniej śmieszne. Przecież na wystawę zgłosiłeś psa przynajmniej dwa miesiące wcześniej. Był czas na trening.
Postaraj się wcześniej ustalić i wypróbować,jakie tempo biegu jest najlepsze do prezentacji twojego psa. Poproś o pomoc znajomych wystawców i hodowców. Naucz psa biegać kłusem przy lewej nodze.
Obserwuj psa i wywnioskuj, czy lepiej ustawia się sam, czy "z ręki".
Wybierz opcję, w której pies wygląda najkorzystniej.
Unikaj ślepego naśladownictwa. To,że pies z fotografii wygląda świetnie z extremalnie odstawionymi tylnymi nogami, wcale nie znaczy, że twój też tak będzie wyglądał. Przy ustawianiu "do opisu" nie rozciągaj psa /nagminne/, nie podnoś pod brzuchem, nie wyciągaj tylnych nóg !!
Tak powyginany pies wygląda jak ostatnia pokraka!!
Potrenuj ustawianie przed dużym lustrem - ustawiaj psa bokiem do lustra, tak,abyś widział jego obraz i mógł go skorygować. To wielka sztuka .
Wymaga wiele pracy i wprawnego oka.
Postaraj się nauczyć psa swobodnej stójki /vis a vis/. To wtedy pies najlepiej wyeksponuje wszystkie swoje zalety i sam zniweluje niedostatki.
Wystawiaj na "mało widocznym" sprzęcie. Ćwiekowe obroże,kolczatki,pejcze i kilometry smyczy to nie jest najlepszy pomysł.
Jeśli sam nie czujesz "blusa" poproś kogoś o pomoc w przygotowaniu i wystawieniu psa.

A ja od siebie dodam :wink: ,aby od calkowietej koncentracji na wlasnym psie i tylko na wlasnym (tak powinno byc) aby"kuknac" na chwilke co sie dzieje w ringu ,w celu aby ZACHOWAC ODPOWIEDNI ODSTEP miedzy soba ,a innym wystawca,starac sie tak stanac aby nie zaslaniac soba czy swoim zwierzakiem konkurenta ( a juz nie daj Boze celowo ),W ruchu starac sie nie "skrobac marchewek" poprzednikowi,ale tez starac sie zachowac ODPOWIEDNIE TEMPO ,aby z kolei nie robic ZATORU - to bardzo ladnie obrazuja fotki wstawione przez fervidus
Jezeli wiemy,ze nasz pies ma chody takie,ze musi isc mocnym klusem ,odczekac pare sekund i ruszyc za poprzednikiem ,wykonac to w ten sposób aby nie zakłocic "spokoju" .Jezeli widzimy ,ze zwierzat jest stanowczo za duzo a ring maly , podejsc do sedziego i grzecznie jemu/jej zaproponowac - aby zrócil/a na to uwage,ze nie ma szans sie poruszac w takim tłoku." Normalny "sedzia ,nie obruszy sie a wrecz przeciwnie ,nie zawsze juz zmeczony dlugim sedziowaniem czlowiek - moze miec "zeski umysł",raczej starac sie nie ingerowac w sedziowanie ,ale w takim przypadku ,moze sie taka grzeczna uwaga przydac .Nie wdawac sie w dysputy z sedziami chyba,ze sedzia sam zagadnie.I jakiekolwiek ODWOLANIA ,kierowac do sedziego PO OCENIE wszystkich psów DANEJ RASY w której bylismy,nie w trakcie oceny jeszcze innych osobników - sedzia ma sie skupic na psie ,którego w danej chwili ocenia ,a nie który byl juz oceniony i wlascicielowi cos nie pasuje .Inny wystawca tez oplacil wystawe i TEZ MA PRAWO byc zetelnie "przyjety" przez arbitra.
Przygotowac psiaki tak aby jak najmniej zwracaly W RINGU na pobratymców uwage ,calkowita uwage pies ma skupiac na handlerze i vice versa :D

A tak mozna wyeksponowac pomocnie sylwetke psa,który np. juz sie znużyl tym wszystkim - bo i tak bywa :wink:

Pozdrawiam :)

Posted

No i to jest święta racja !
Co jak co - ale FERVIDUS to sędzia kynologiczny (terriery) i hodowca z sukcesami (kobieta - dla niewtajemniczonych :D ), STAFF-KA - przyszły sędzia - ale jej przedstawiać chyba już tu nie trzeba. Wszyscy ją znają i cenią.
:D :P :D

Posted

Swietne opisy - na Staff-ke zawsze mozna liczyc :) Jeszcze raz dziekuje przeslicznie za instruktaz wystawiania i nauke podczas wystawy w NDM :buzi:

Ja tylko tak skromnie dodam - raczej w formie prosby do innych wystawcow:
naucz psa wystawiac sie na ciche zabawki, jedzenie, albo najlepiej na siebie samego po prostu - piszczace pileczki czy inne wysokotonowe wynalazki rozpraszaja pozostale psy w ringu, a ich wlasciciele sa w tej chwili gotowi ukatrupic za to! Jesli spadnie Ci gdzies kawalek jedzenia, to podnies to - psy beda weszyc w poszukiwaniu nawet kawalka ciasteczka o wymiarach 1x1 mm - poza tym inny pies moze byc uczulony na jakis skladnik pozywienia, ktory Twojemu psu absolutnie nie szkodzi.
Nie dopuszczaj do zalatwiania potrzeb fizjologicznych w ringu - chyba nie musze tlumaczyc widoku championa majacego biegunke...
No i odwieczny problem - suki z cieczka. Mimo wielu sprytnych metod - tamponow, kostek lodu - podaruj sobie wystawianie w tym czasie. To nie wyscig po zlote kalesony, nie ta wystawa, to inna. Kup sobi esamca-reproduktora i na wlasnej skorze przekonaj sie, co oznacza suka z cieczka na horyzoncie.
To tyle ode mnie :oops:

Posted

Dzięki :)
A może jeszcze ktoś ma jakieś spostrzeżenia?

Mi się nasunęła jeszcze jedna sprawa - blokowanie wejścia na ring przez widzów i innych wystawców. Lecisz zdyszany i spanikowany na ring, ktoś tam się drze "klasa szczeniąt, numer 878688 na ring", a Ty sie użerasz z blokadą [prawie lepperowską ;) ] - a jak Ci puszcza nerwy i fukniesz, to od razu, że agresywny, niewychowany itp itd.

Posted

Oj tak tufi to tez racja...
Kiedy w Grudziądzu wychodziłem do Bis'a juniorów nagle zrobił sie tłok przed wejsciem.Czekałem chwilke choć wywoływano juz psy na ring ale nikt sie nie ruszał... no to ide a tu na mnie jazgot ze im pieski depczę....moja wina że stoją przed wejściem w tłoku z yoreczkami i innymi malutkim psiakami blokując je.Jak sie później okazało Bis juniorów był najbardziej obleganym Bisem i na ring weszło może z 50 psów...a ja z moim "bardzo niebezpiecznym" psem stałem sie równie niebezpiecznym wystawcą..hehehe :lol:

• 5 years later...
Posted

a ja mam pytanko w kwestii pielęgnacyjnej - jak przygotować psa do wystawy? czy sama kąpiel nie wystarczy?
w ten weekend był nasz debiut i powiem, że co chwila coś mnie zadziwiało...
po pierwsze pytanie o wąsy po którym zaniemówiłam - czy podcięłam już małemu. czy na prawdę trzeba psom podcinać wąsy na wystawę? sędziowie zwracają na to uwagę?
druga sprawa... kredowanie białych znaczeń, spryskiwanie sprayami nabłyszczającymi - czy to jest legalne? czy bielsze białe znaczenia mogą mieć wpływ na ocenę psa?

• 3 months later...
Posted

Mari przycina się wąsy na wystawie, tak samo jak włosy na końcu ogona ;) ja nigdy nie używam żadnych preparatów do białych miejsc, choć wiem że są hodowcy którzy tak robią, jak byłam rok temu na Europejskiej w Dublinie, jeden hodowca ( również sędzia ) miał cały stół trymerki do przygotowania pary Amstaffów.