jaanna019 Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Wczoraj zadzwonił telefon... - Pani Ania?! Proszę pani u nas na osiedlu samochód potrącił suczkę trzy dni temu ale dopiero dziś ją znalazłam, bo ona w szoku uciekła. Ma dużą ranę na łapce a my nie mamy pieniędzy na weterynarza. Nie wiemy co robić. No i cóż było robić... Sara jest młodziutka, ma góra 6 miesięcy. Jest łagodna i spokojna. Całą sobą przeprasza, że żyje. Na podwórku chyłkiem przemyka do najbliższych krzaków i próbuje się w nich schronić. Nic dziwnego ... do tej pory żyła pod gołym niebem, przeganiana przez psy, męczona "zabawami" przez dzieci z osiedla i odpędzana przez dorosłych. Pani, która do mnie zadzwoniła dokarmiała sunię, zrobiła jej posłanie w piwnicy i szukała domu. Nawet go znalazła.. tylko, że kiedy domek dowiedział się o wypadku z psa zrezygnował... Kiedy zobaczyłam Sarę była cicha i przerażona. Tylną łapkę trzymała wysoko, nie opierała się na niej. Skóra na stawie zdarta, brzegi rany z martwicą, poszarzałe, staw z dużą opuchlizną, kości stawu na wierzchu... Sara ma poważne złamanie tylnej łapy, właściwie to nasady kości strzałkowej. Wczoraj po zrobieniu zdjęcia RTG wet powiedział, że łapka wymaga gwoździowania. Sarę czeka drogi zabieg operacyjny, a potem długa i żmudna rehabilitacja. Dziś będzie opinia po konsultacji z profesorem chirurgii. Wtedy zapadnie decyzja co dalszego przebiegu leczenia. Sara to jeszcze psie dziecko nie pozwólmy żeby już na progu życia straciła szansę na szczęśliwe trwanie u boku swojego człowieka! Ona ma szansę na pełne wyleczenie! Potrzebujemy każdego rodzaju wsparcia!!! Najbardziej: - DT lub DS - pieniędzy na leczenie Dlatego prosimy o: - banerek - ogłoszenia - bazarki Imię: SARA Wiek: 7 miesięcy płeć: suka rasa: mieszniec Miasto: Białystok sterylizacja: tak szczepienia: tak Kontakt w sprawie adopcji: jaanna019@interia.pl tel. 505978439 Pomóż Sarze odzyskać zdrowie!!! Wpłaty na leczenie można kierować na konto TOZ Oddział w Białymstoku z dopiskiem: na Sarę PKO BP S.A. I/O Białystok 05 1020 1332 0000 1802 0207 7162 Quote
jaanna019 Posted September 18, 2009 Author Posted September 18, 2009 Wydatki: 473,- Leczenie do 10.10.2009 (zabieg, opieka po zabiegu, usunięcie gwoździ) Wpłaty na leczenie Sary: Evelin 50,- Nie mam bezpośredniego dostępu do konta, wpłaty aktualizuję z opóźnieniem, przepraszam. Quote
jaanna019 Posted September 18, 2009 Author Posted September 18, 2009 Miękko... ...i miło niezła uszatka z niej. Quote
Guest monia3a Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Przydałoby sie więcej zdjęć to zrobię jej allegro Quote
jaanna019 Posted September 18, 2009 Author Posted September 18, 2009 Sara będzie leczona na Wesołej. Po dzisiejszej konsultacji potwierdziła się diagnoza: złamanie nasady kości i uszkodzenie stawu skokowego. Dziś przy okazji zmiany opatrunku pozbyłyśmy się kleszcza i całej hordy pcheł:-o Zobaczcie jaka jest smutna i poważna: W oczekiwaniu na wizytę: Łapka dziś: Quote
plinka Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Biedne maleństwo :-( Napisałam już w sprawie bannerka. Quote
jaanna019 Posted September 19, 2009 Author Posted September 19, 2009 Dzięki plinka. Sara jak na razie to oaza spokoju, mimo tego że łapka ją boli nie rozpacza i nie piszczy. Kiedy tylko weszła do mnie to pierwszą rzeczą jaką zrobiła to wylizanie mordki mojemu kotu :evil_lol: Iwan była taki zaskoczony, że stał jak zaklęty. Sunia jest pokojowo nastawiona i do mojego psa i kociaczka tymczasowicza. Dzieci lubi. Ogólnie taka otwarta na wszystkich. Tyli się do nóg, każdy gest w jej kierunku wywołuje radość i merdanie ogonkiem. Za chwilę idziemy na zabieg. Trzymajcie kciuki. Quote
plinka Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 :thumbs: trzymamy..... A jak z załatwianiem się brudzi w domu czy nie? Quote
Guest monia3a Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Allegro Sary: TOZ - SARA cudna, kochana, młodziutka sunieczka (747540109) - Aukcje internetowe Allegro Quote
Evelin Posted September 19, 2009 Posted September 19, 2009 Biedna mała..Jutro prześlę 50zł na leczenie.mam nadzieje,ze wszystko będzie ok.. Quote
jaanna019 Posted September 19, 2009 Author Posted September 19, 2009 Pierwsze wieści po zabiegu są dobre, wszystko poszło ok, teraz trzeba czekać. monia dzięki za allegro, na ciebie zawsze można liczyć :loveu: Evelin bardzo dziękuję w imieniu Sary, każda wpłata jest na wagę złota :loveu: A Sara to okropna złodziejka jest, skradła serca wszystkim domownikom łącznie z wojowniczym kociakiem, każdy kto się z nią styka zaczyna emanować dziwnym ciepłem i łagodnością, ta sunia to "lovemaker" :lol: Quote
Guest monia3a Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 To niech się szybciutko goi i do nowego domku zmyka panna ;) Quote
Evelin Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Cieszę,się,że operacja sie udała i mam nadzieję,że będzie dobrze... Przelew zlecony:lol: Quote
Dacote Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 O Boże! Moja biedna imienniczka:shake: Kiedyś mój tata zniszczył hamulce, zeby nie przejechać psa. Matko Boska, biedna Sara! Fei robi dla małej bannerki:) Quote
Guest monia3a Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Jak się czuje maleńka Sarcia?? Quote
jaanna019 Posted September 20, 2009 Author Posted September 20, 2009 Sara czuje się dobrze jak na swój stan. Ona jest bardzo dzielna i cierpliwa, nie płacze, a przy zastrzyku nawet nie drgnie. Większość czasu przesypia, a jak nie śpi to poleguje. Sama chyba wie, że musi oszczędzać łapkę. Na siusiu wynoszę ją na rękach, stawiam na trawniku ona szybko robi co trzeba i wracamy do domu. Co prawda pierwszego dnia zrobiła kontrolne siu i koo w kuchni ale to tylko jeden raz, teraz grzecznie załatwia się na podwórku. W nocy oczywiście wlazła mi do łóżka :mad: nie żebym jej żałowała ale boję się, że przy takich manewrach nadwyręży łapinę, a musimy na nią bardzo uważać. Byłyśmy na zmianie opatrunku, tkanka wokół rany dobrze ukrwiona, niestety zabrakło skóry na pokrycie rany, więc częściowo ma ranę otwartą. Łapka malutka a na niej ma ok. 12 szwów, szyte w dwóch miejscach. Quote
Cajus JB Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Witam Nie kojarzę jak tu trafiłem ale chyba szukając innej Sary. Jakby co umieściłem Sarę u siebie w galerii. Jeśli ktoś z Was chce nanieść poprawki lub coś dodać to jest link do zdjęcia Logowanie do nasza-klasa.pl Powodzenia Saro Quote
plinka Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Nowe bannerki autorstwa - Feigned :) Quote
Recommended Posts