Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja ciocia zakłada hodowle rodowodowych piesków rasy yorkshire terrier.
Ma już dwa, trzy letnie pieski. Tylko za ok. 2 msc. moja ciocia będzie dopuszczać Molly i Mouro.
Martwi mnie tylko to że podobno jak dojdzie do szczepu to piesek może się zerwać, pozrywać sobie wszystkie ścięgna i zdechnąć. I moje pytanie jak doprowadzić do bezpiecznego krycia. Jakieś instrukcje, rady?

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pierwszy raz o takich przypadłościach słyszę :-o
Mi się wydaje, że powinno być normalnie, bez żadnych ingerencji, psy sobie poradzą. Yorki to też psy, przecież jakoś się rozmnażają..

Posted

Molly to suka, Mauro to pies nie jest to nic w rodzaju suka musi mieć przynajmniej raz w życiu młode. To nie miała być duskusja o mojej cioci i jej zamiarach tylko odpowiedź na moje pytanie!!! Czy ten świat całkiem powariował!?!

Posted

jakubkobialka2 napisał(a):
Molly to suka, Mauro to pies nie jest to nic w rodzaju suka musi mieć przynajmniej raz w życiu młode. To nie miała być duskusja o mojej cioci i jej zamiarach tylko odpowiedź na moje pytanie!!! Czy ten świat całkiem powariował!?!

A czy one nie są rodzeństwem?

Posted

Dziecko spuść z tonu - jak chcesz odpowiedzi na pytania to wypadałoby trochę grzeczniej się zachowywać i nie pokrzykiwać na nas.
A skoro Ciocia zakłada hodowlę ( taką prawdziwą i z uprawnieniami:roll:) to takie rzeczy ma z pewnością w jednym palcu- więc najlepiej zapytaj Cioci.
A jak to bujda i w imieniu Cioci pytasz o takie elementarne informacje to na pewno nikt odpowiedzialny Ci tu instrukcji krycia nie da. Dość mamy juz ślicznych "joreczków" w typie rasy.

poczytaj sobie chocby ten wątek to duuużo sie dowiesz ciekawych rzeczy
http://www.dogomania.pl/forum/f971/moj-szczeniaczek-umarl-146691/

Posted

Ale słuchajcie, naprawdę nie naskakujcie na nią..
Przecież ona nie robi nic złego.
Pyta się, bo chce wiedzieć.
Pyta, bo się denerwuje, czy jeśli dojdzie do krycia nic nie stanie się dla pieska.
Dla mnie to jest jasne, i to nie powód żeby dyskutować o tym czy to krycie to bedzie z pieskami w typie czy z pieskami z metryką.
Zapytała - odpowiedzmy.
Myślę, że dziewczyna wyraźnie powiedziała co ma na myśli i wyraźnie napisala że jej ciocia zakłada hodowlę psów RODOWODOWYCH.
Czy naprawdę macie problem z czytaniem?
Nauczcie się rozumiec innych..
Choć trochę szacunku, to naprawdę nie boli..:roll:

Posted

do nas apelujesz o szacunek:crazyeye:
pojawia sie na dogo bardzo niegrzeczna dziewczynka , pokrzykuje, ŻĄDA odpowiedzi
sama na sensowne i jak najbardziej na miejscu w tych okolicznosciach zadane pytania odpowiada opryskliwie
a Ty jej bronisz i NAM zarzucasz brak taktu:shake:
przepraszam ale nie widze najmniejszego powodu zaspokajać tej zachcianki
No chyba, że ktoś musi się na dogo popisać swoją wiedzą - to proszę nie żałujcie sobie...
Ja jeszcze raz powtarzam - jak Ciocia jest przygotowana do zakładania hodowli to z pewnością uspokoi i uświadomi siostrzenicę więc nasz udział w tej terapii jest zgoła zbędny. A jak ciocia to mit to tym bardziej cały ten wątek to nieporozumienie.

Posted

Chefrenek napisał(a):
A czy one nie są rodzeństwem?

Może za bardzo się uniosłem ale nie jesteśmy głupi żeby próbować dopóścić dwie suki czy też rodzeństwo. :eek3:
Pytam się bo chcę sprawdzić czy informacje mojej cioci są zgodne z waszymi. ;)
A tak w ogóle w nicku mam JAKUBkobialka2 i to chyba nie dziewczynka. ;)

Posted

Jakub, przepraszam w takim razie, wszyscy pisali do Ciebie jak do dziewczyny i ja niestety też ;)
Ale taks, z tego co ja zauważyłam, to on zaczął żądać odpowiedzi dopiero gdy zaczęliście pytać kompletnie nie na temat.
Chłopak zadał pytanie i to chyba jasne, że oczekuje normalnej odpowiedzi a nie rozpętania się dyskusji o wsobnym czy o prawdziwości hodowli.
Ludzie, przestańcie pisać bajki i zacznijcie odpowiadać na pytania..
W sumie to właśnie po to tu jesteśmy, a nie po to, żeby jechaćó

Posted

[quote name='Esotiq']
Ale taks, z tego co ja zauważyłam, to on zaczął żądać odpowiedzi dopiero gdy zaczęliście pytać kompletnie nie na temat.

Pytanie o uprawnienia hodowlane psów czy też chów wsobny w dziale Hodowla, skierowane do osoby , która jest świadkiem czy też sama będzie tworzyć nową hodowlę uważasz za pytania nie na temat?

To pierwsze pytanie ,które zostanie zadane tu na forum przed udzieleniem jakiejkolwiek informacji na temat krycia.Jak tego nie rozumiesz to poczytaj podfora Psy do adopcji, Psy w potrzebie , o różnych pseudohodowlach. Mam nadzieję. że zrozumiesz.
Tu się nie żąda informacji tylko wymienia doświadczenie lub dzieli wiedzą.

Posted

u psow szczepienie jest konieczne do tego aby moglo dojsc do efektywnego krycia. suka szybko przestaje sie szarpac bo to ja boli po prostu. trzeba cierpliwie czekac. czasem moze to potrwac i godzinke. nikt sobie nic nie urwie. nalezy psy zostawic w spokoju ale nie wolno sobie po prostu pojsc do swoich zajec tylko byc przy nich. nie zafadywac, nie zaczepiac, nie glaskac. siedziec cicho i czekac az skoncza.
amen

Posted

[quote name='jakubkobialka2']Może za bardzo się uniosłem ale nie jesteśmy głupi żeby próbować dopóścić dwie suki czy też rodzeństwo. :eek3:
Pytam się bo chcę sprawdzić czy informacje mojej cioci są zgodne z waszymi. ;)
A tak w ogóle w nicku mam JAKUBkobialka2 i to chyba nie dziewczynka. ;)

A co to dogomania to wyrocznia? Tu też znajdziesz sprzeczne informacje. Chcesz wiedzieć jak jest na prawdę, skontaktuj się z weterynarzem specjalizującym się w rozrodzie zwierząt.

[quote name='isabelle30']u psow szczepienie jest konieczne do tego aby moglo dojsc do efektywnego krycia. suka szybko przestaje sie szarpac bo to ja boli po prostu. trzeba cierpliwie czekac. czasem moze to potrwac i godzinke. nikt sobie nic nie urwie. nalezy psy zostawic w spokoju ale nie wolno sobie po prostu pojsc do swoich zajec tylko byc przy nich. nie zafadywac, nie zaczepiac, nie glaskac. siedziec cicho i czekac az skoncza.
amen

Uuuuaaaa piszesz tak jakby to była bułka z masłem.:diabloti:

Posted

Isabelle30
niestety w twojej "instrukcji" jest błędne stwierdzenie - a jakie ?
a nie powiem - sama dojdź. :eviltong:
Skoro chcesz się wypowiadać w tej kwestii jako ekspert to trzeba popracować.;)
Odpowiedź znajdziesz i na dogo, jak poszukasz odpowiedni wątek albo zapytaj hodowcy.

Posted

Tak, zapytać mozna ale jeśli chcesz na prawdę rzetelnych odpowiedzi a nie obiegowego ble,ble to musisz i nam odpowiedzieć na pytania.
Dopuszczanie niedoświadczonych psów do krycia ( a jak rozumiem i dla suki i dla psa to ma byc pierwsza kopulacja) to nie jest takie proste. I wcale nie chodzi tylko o to czy "sobie cos zrobią" - przebieg takiego pierwszego krycia ma ogromne znaczenie dla dalszej przydatności psów do rozrodu.
Na prawdę i bez złosliwości daj sobie spokój z informacjami na forum - tu trzeba porządnej konsultacji z doswiadczonym hodowcą i najlepiej tej rasy.

Posted

isabelle30 napisał(a):
u psow szczepienie jest konieczne do tego aby moglo dojsc do efektywnego krycia. suka szybko przestaje sie szarpac bo to ja boli po prostu. trzeba cierpliwie czekac. czasem moze to potrwac i godzinke. nikt sobie nic nie urwie. nalezy psy zostawic w spokoju ale nie wolno sobie po prostu pojsc do swoich zajec tylko byc przy nich. nie zafadywac, nie zaczepiac, nie glaskac. siedziec cicho i czekac az skoncza.
amen

:crazyeye:
Proponuję doczytać, a najlepiej doświadczyć (oczywiście nie osobiście :lol:) kilku przynajmniej kryć a potem się wypowiadać. A nawet jeśłi sprawę zna się tylko od strony teoretycznej, to lepiej dokładniej doczytać co i jak, a potem radzić..

Posted

Toller napisał(a):
:crazyeye:
Proponuję doczytać, a najlepiej doświadczyć (oczywiście nie osobiście :lol:) kilku przynajmniej kryć a potem się wypowiadać. A nawet jeśłi sprawę zna się tylko od strony teoretycznej, to lepiej dokładniej doczytać co i jak, a potem radzić..

Może Isabela sama stosuje się do tego co wypisuje?:shake::shake::shake:

Posted

Jakub,
ja uważam, że najbezpieczniej jest poprosić o pomoc - asystowanie - przy kryciu kogoś z oddziału, kto ma doświadczenie. To nie kosztuje wiele, no i z pewnością nikt w oddziale nie odmówi pomocy.
Cioci brak doświadczenia, pieskom brak doświadczenia .... będzie bezpieczniej zdać się na fachowca.

Posted

poproscie o asyste koniecznie. najlepiej potrzymac pieski, pokazac dziurjke i wlozyc gdzie trzeba :crazyeye:

na wlasnej skorze nie doswiadczalam krycia przez psa - wokol mnostwo facetow
ale moj pies przez kilkanascie lat kryl czasem raz w miesiacu, wiec bylam przy tym jakas setke razy....i nigdy podobnych bzdur nie widzialam ani nie slyszalam.
zawsze mozna przeciez in vitro uzyc....tutaj kosciol nie stawia veta

tak Chefrenek, dla normalnie funkcjonujacych psow nadajacych sie na reproduktora i suke hodowlana to jest bulka z maslem. jezeli jest inaczej, nalezaloby wykluczyc takiego osobnika bo swoje wady w tym zakresie rozniesie na potomstwo. juz zbyt wiele psow chodzi po tym swiecie ktore nie sa zdolne do rozmnazania bez pomocy przy kryciu....