sprytka Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Witam, Moze mi ktos poradzi co zrobic z następującym problemem? Otoz mam problem ze swoim 12 tygodniowym szczeniakiem na spacerach. Jest dokładnie odwrotnie niz zazwyczaj, gdy idziemy na smyczy on nie ciągnie...tylko wprost przeciwnie zapiera sie wszystkimi łapami i nie chce isc. Idziemy, idziemy i on nagle staje i nie chce zrobic ani kroku dalej, czasami sie tez kładzie! jest strasznie uparty...Przeciez nie bede go ciągnąc na siłe!!!!! Dodam, ze gdy w koncu da sie namowic na spacer, to idzie grzecznie przy nodze i raczej sie nie wyrywa. O co tu chodzi? I jak wyeliminowac ten jego upór? Quote
ewko Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Ja myslę ze to jak z małymi dziećmi - nie chce i już. Może próbuje tym pokazać ze go bolą łapki :) Albo próbuje wymusić wzięcie na ręce :) Quote
Flaire Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 sprytka napisał(a):Przeciez nie bede go ciągnąc na siłe!!!!! Dodam, ze gdy w koncu da sie namowic na spacer, to idzie grzecznie przy nodze i raczej sie nie wyrywa. O co tu chodzi? I jak wyeliminowac ten jego upór?A próbowałaś zachęcić go smakołykiem lub zabawką? Ja uczę komendy "idziemy" - to właśnie znaczy idziemy razem na luźnej smyczy. Jeśli pies się zaprze i nie chce dalej iść, powiedz "idziemy" i pokaż mu coś, co go skusi. Gdy ruszy w Twoim kierunku, natychmiast pochwal go i nagródź. Quote
sprytka Posted May 23, 2005 Author Posted May 23, 2005 Flaire napisał(a):sprytka napisał(a):Przeciez nie bede go ciągnąc na siłe!!!!! Dodam, ze gdy w koncu da sie namowic na spacer, to idzie grzecznie przy nodze i raczej sie nie wyrywa. O co tu chodzi? I jak wyeliminowac ten jego upór?A próbowałaś zachęcić go smakołykiem lub zabawką? Ja uczę komendy "idziemy" - to właśnie znaczy idziemy razem na luźnej smyczy. Jeśli pies się zaprze i nie chce dalej iść, powiedz "idziemy" i pokaż mu coś, co go skusi. Gdy ruszy w Twoim kierunku, natychmiast pochwal go i nagródź. Ha, ha! No pewnie ze probowałam go przekupic! Czasem skutkuje.. :lol: Quote
Gosia_i_Luka Posted May 27, 2005 Posted May 27, 2005 Moja Luka też się kiedyś tak zachowywała - pies chce zwrócić na siebie Twoją uwagę. Wątpię, że młodego beagla bolą łapki ze zmęczenia, chyba że biegał pół dnia :wink: Może spróbuj tak - jak się zaprze, puszczasz smycz i idziesz energicznie dalej, nie odwracając się za siebie (możesz odbiec), kompletnie nie zwracasz na niego uwagi, tylko robisz swoje - gdy tylko psiak ruszy za Tobą, kucasz, rozkładasz ręce, piszczysz z zachwytu i nagradzasz smakołykiem, albo zabawką! Twoja uwaga zarezerwowana jest tylko dla psa, który idzie za Tobą, a nie dla Tego, który zostaje w tyle! :wink: Oczywiście ćwicz to tylko na bezpiecznym terenie - nie na ulicy! Jeśli nie jesteś swojego psa na tyle pewna, możesz spróbować z kilku metrową linką - jak pies się zaprze - idziesz dalej, nie zwracasz na niego uwagi. Jak zacznie za Tobą podążać - od razu pochwała, nagroda i zabawa! Quote
Recommended Posts