Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Basenji na zawsze
Dagafakt rudych jest najwięcej. W Polsce najmniej jest pregusów. A czrno -białe i trikolory są chyba w podobnej liczbie, ale też nie jest ich dużo. Ale moze Asiaczek coś wiecej na ten temat powie.

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

daga10011 napisał(a):
agabass-ja sie domagam wiecej fotek twoich 2 cudkow,te tricolorki baski to juz wogole sa cuda jak dla mnie....I chyba to umaszczenie jest mniej spotykane???????Czy po prostu wiekszosc preferuje rudo biale????????Oswiec mnie prosze jesli mozesz :oops:

Rzeczywiście rudo-białych jest najwięcej w PL. I myślę, że i na świecie.
Potem idą chyba czarno-białe, potem tri i na samym końcu - pregusy.
Pzdr.

Posted

a pregusow jest najmniej bo rzadko sie rodza?Czy raczej na wystawach gorzej im idzie????????Sorry-pytania laika,ale mnie zawsze takie rzeczy intryguja :lol: ..czy jest tak,ze jakis kolor ma tendencje do wygrywania wystaw???????i czy rodzice tricolorow to tricolory????????I pregusow pregusy?etc....wydawaloby sie logiczne ze niby tak-ale nie wiem....w mojej rasie umaszczenie jest raczej jedno-tyle z w roznych odcieniach....czy ocena na wystawach rozbija sie na kolory???????Bo u dogow zauwazylam ze sa sedziowane grupami umaszczeniowymi :D
mi sie te tricolorki najbardziej podobaja :oops:

Posted

agabass napisał(a):
jak będzie miał problemy ze zrozumieniem polskiego to na kur językowy go wyślemy :lol:

Agusiu co to jest ten KUR językowy ? Może jednak nie stresuj biedaka tak odrazu KUREM :wink:

Posted

daga10011 napisał(a):
a pregusow jest najmniej bo rzadko sie rodza?Czy raczej na wystawach gorzej im idzie????????Sorry-pytania laika,ale mnie zawsze takie rzeczy intryguja :lol: ..czy jest tak,ze jakis kolor ma tendencje do wygrywania wystaw???????i czy rodzice tricolorow to tricolory????????I pregusow pregusy?etc....wydawaloby sie logiczne ze niby tak-ale nie wiem....w mojej rasie umaszczenie jest raczej jedno-tyle z w roznych odcieniach....czy ocena na wystawach rozbija sie na kolory???????Bo u dogow zauwazylam ze sa sedziowane grupami umaszczeniowymi :D
mi sie te tricolorki najbardziej podobaja :oops:

Pręgusów jest najmniej, bo ten kolor jest uznany dopiero od 2000-2001 r. Na wystawach jeszcze nie jesteśmy rozdzielani na kolory, bo jest nas po prostu za mało na taki rozdział.
Co do wygrywania konkretnego koloru - nie ma jakichś specjalnych tendencji kolorystycznych; wygrywa po prostu ten, który bardziej spodoba się sędziemu.
Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Basenji napisał(a):
Polonezy to nie folklor ale już youngtimery!
Zdrówko :)

Justi0022 - co Ty na to?
pzdr.

Tu nie bardzo kumam :oops:

A jeśli chodzi o Poloneza miałam na myśli atmosferkę panującą w pociągu :lol: Ja jechałam w obie strony właśnie tym przybytkiem. Łapówkarstwo na każdym kroku, klimaty palenia węglem zimą - no folklor pełną gębą :lol:

Posted

agabass napisał(a):
Diablik: Ale się rozpłynęli w fantazji.

hmmmmm juz wiem dlaczego diablik te iskierki w jego oczach, to zaczepne spojrzenie :evilbat: :wink: