Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ok. 2 miesiące,różnie to bywa.W kl. szczeniąt i młodzieży możesz go wystawiać tylko na nr. rej. oddziałowej(na zgłoszeniu piszesz"rodowód w przygotowaniu")otrzymujesz do przy rejestracji psa w zk ,kiedy piszesz podanie o wyrobienie rodowodu

Posted

czasami niestety nawet trzy miesiące, jesli Twój psiak ma już 1,5 roku, a chcesz go wystawiać, to zostało Ci już niewiele czasu.

Czasem pomagają, po wysłaniu papierów przez ZKwP do Zarządu Głównego, telefony z prośbą o przyspieszenie, czasem dość natrętne nawet.

Znajowmi tak robili i pomogło.

Powodzenia

Posted

Witam! a ja mam inny problem....Psa przygarnelam ze chroniska 5 lat temu. Teraz zachcialo sie go ew. wystawiac czy doczekac jego potomstwa(jest super psem!) , a nie mam papierow. Mysle, ze jest szansa na ich zdobycie, bo na lewej pachwinie psisko ma zielony acz nieczytelny(dla mnie) tatuaz. co robic? Na razie czekam na @ odpowiedz od pani ze Zwiazku z Zabrza...A co wy moglibyscie doradzic? :Dog_run: Pozdrawiam!

Posted

Bogula dawaj na wszystkie fora rasę, dokładny opis, jak masz to zdjęcie, ew. wyślij to samo do Odziałów Związku Kynologicznego - pies może być z każdego miejsca w Polsce...

Możesz rozesłac po hodowlach tej rasy - oże ktoś rozpozna swojego szczeniaka o powodzenia...

CHI

Posted

CHI :D

Dzieki za dziarskie porady--------i tak tez zrobie. Pani z Z.K. z Zabrza odpisala mi, ze beda trudnosci, bo tatuaz w lewej pachwinie slabo widoczny. Ale mam nadzieje, ze moze jutro w Swietochlowicach rzuci na Fafola kompetentnym wzrokiem i jeszcze cos doradzi. Jutro na wystawie kibicujemy....Dzieki jeszcze raz! :lol:

• 3 years later...
Posted

Mam pytanko Może ktoś mi odpowie doradzi.
Znajomy ma dwa psy owczarki niemieckie-suka i jej potomek.Tatuaze mają.
Pies ma 9 miesiecy suka maksymalnie 2 lata
Posiadają rodowody papiery tez są
Ale od czasu ich urodzin oprucz tych papierów nic z psami nie robiono.Suka obecnie kończy szkolenie posłuszeństwa.
Niemam pojecia co psy na wystawach mają do roboty. oprócz WIZUALIZACJI- czy mają demonstrować opanowane posłuszeństwo?
czy tą sukę można uzyć jako rozrodową.? Miot w kazdym razie ułożony i pojety.Może ktoś oświeci laika.?? sory za pisownie.:multi: :multi: :multi: :multi: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Posted

Hm, ale skoro suka NIGDY nie była wystawiana (a co za tym dizie nie ma wyrobionego rodowodu) to jej potomek nie moze mieć metryki i byc oznany za rasowego.
Po za tym jeśli suka ma max 2 lata, a szczenie 9 miesiecy to ktoś bezmyślnie rozmnożył sukę w tak młodym i nie odpowiednim na szczenięta wieku. Bezmyślność...

Posted

WASYL napisał(a):
Mam pytanko Może ktoś mi odpowie doradzi.
Znajomy ma dwa psy owczarki niemieckie-suka i jej potomek.Tatuaze mają.
Pies ma 9 miesiecy suka maksymalnie 2 lata
Posiadają rodowody papiery tez są
Ale od czasu ich urodzin oprucz tych papierów nic z psami nie robiono.Suka obecnie kończy szkolenie posłuszeństwa.
Niemam pojecia co psy na wystawach mają do roboty. oprócz WIZUALIZACJI- czy mają demonstrować opanowane posłuszeństwo?
czy tą sukę można uzyć jako rozrodową.? Miot w kazdym razie ułożony i pojety.Może ktoś oświeci laika.?? sory za pisownie.:multi: :multi: :multi: :multi: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Niech policzę . Suka ok.24 miesiące minus 9 czyli 15 miesięcy kiedy miała szczeniaka. To o ile się nie mylę jest dopiero wiek od którego można wystawiać w klasie otwartej. Żeby suka była legalnie hodowlana to powinną zdobyć co najmniej trzy oceny bdb w tej klasie właśnie i to od dwóch różnych sędziów w tym jedną na wystawie klubowej lub CACIBówce. To trochę trwa. Ergo w wieku 15 miesięcy raczej hodowlana nie była. To skąd jej potomek ma metrykę? Acha zapomniałam jeszcze minus dwa miesiące ciąża, czyli kryta w wieku ok. 13 miesięcy - jednego roku. Z tego co wiem wtedy można psa wystawiać tylko w młodzieży a te oceny do hodowlanki się nie liczą. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. A może suka albo piesek mają papiery PKPR?

Posted

Dokładnie o kwalifikacjach hodowlanych suk mówi § 10 Regulaminu Hodowli Psów Rasowych, w którym czytamy:

"...
1. Do hodowli dopuszcza się sukę na podstawie adnotacji w rodowodzie i Karcie Sztywnej „SUKA HODOWLANA”, dokonanej przez Kierownika Sekcji lub Przewodniczącego Oddziałowej Komisji Hodowlanej, potwierdzonej imienną pieczęcią, podpisem, pieczęcią Oddziału oraz datą. Suka nabywa uprawnienia hodowlane w momencie dokonania takiego wpisu. Warunkiem uzyskania wyżej wymienionego wpisu jest spełnienie poniższych oraz innych, zatwierdzonych przez Zarząd Główny wymogów, stanowiących załącznik do niniejszego regulaminu:

a) jest zarejestrowana w Związku oraz wpisana do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW),

b) ukończyła 18 miesięcy, z wyjątkiem ras wymienionych w § 10 pkt. 2,

c) uzyskała, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe lub bardzo dobre, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej.

2. Dopuszcza się do pierwszego krycia po ukończeniu 12 miesięcy suki niektórych ras np. miniaturowych i wielkogłowych (patrz załącznik nr 12), które w klasie młodzieży od minimum dwóch sędziów uzyskały trzy oceny co najmniej bardzo dobre. Dalsze używanie suki do hodowli wymaga uzyskania ocen co najmniej bardzo dobrych po ukończeniu 15 miesięcy, jak w pkt. 1 c. ..."

Posted

Dokładnie, jak pisze efra. Dodatkowo ON-y muszą mieć testy psychiczne, przegląd hodowlany oraz wynik przeswietlenia na dysplazję. Jeżeli matka nie ma spełnionych przytoczonych warunków dopuszczenia do hodowli, żadne z jej dzieci nie może być zarejestrowane w ZKwP. Takie psy traktowane są jako nierasowe, co najwyżej "w typie rasy". Nie ma też możliwości, aby "wyrobić" nierasowemu psu papierów.

• 3 weeks later...
Posted

Witam!
Na początku roku 2006 złożyłam wniosek o rodowód, jednak nadal go nie mam. Mam numer rejestracyjny, ale nie wiem czy można do klasy pośredniej i otwartej zgłaszać psa z rodowodem w przygotowaniu. Poza tym zapłaciłam i chciałabym już go mieć. Tymczasem mija rok, a po rodowodzie ani widu ani słychu.
Nie mogę się do związku głównego dodzwonić, wiecznie zajęte albo nikt nie odbiera. :shake:
Już sama nie wiem co mam robić...
Napisałam po raz drugi e-maila i mam nadzieję, ze tym razem mi ktoś odpowie...

Posted

Viz a w twoim związku nie zawieruszył się czasem rodowód?

ale nie wiem czy można do klasy pośredniej i otwartej zgłaszać psa z rodowodem w przygotowaniu
.
Niestety nie moze być. Pies z rodowodem w przygotowaniu może być TYLKO w klasie młodzieży.

Posted

Heh no to dwa razy mi się upiekło.. W Olsztymnie i Toruniu Lupo był wystawiany z rodowodem w przygotowaniu w klasie pośredniej. Ale domyślam się, że tak nie będzie zawsze...
Też coś mi się zdaje, że się gdzieś zawieruszył. :shake:

Posted

Idź popytaj w swoim związku czy na pewno nie ma twojego rodowodu. Dużo razy zdarzało sie u mnie, że rodowody były w innej teczce itp.

W Olsztymnie i Toruniu Lupo był wystawiany z rodowodem w przygotowaniu w klasie pośredniej

No to miałaś szczęście. Ja raz chciałam wystawić psa w kl. pośredniej z rodowodem w przygotowaniu, ale zabronili mi :shake:

Posted

:lol:

A macie jakieś "sprawdzone" godziny? :evil_lol:

Już nie raz próbowałam przez godzinę albo i więcej co kilkadziesiąt sekund dzwonić, ale zajęte było. :roll:

Posted

Słuchajcie, pewna dziewczyna chce wystawić swojego psa w Katowicach. Ma już 2 lata, ale matryki jeszcze nie złożyła do ZK. Zgłoszenia można wysyłać do 19 stycznia. Czy w ogóle ją przyjmą na wystawę bez nr PKR itp.? :roll:

Posted

Raczej nie :cool1: W młodzieżówce i gdzie niegdzie w pośredniej przyjma psa bez PKR ale na podstawie nr rejestracji oddziałowej. A 2 letni pies to juz tylko w otwartej.:roll: