Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój westik ma 8 miesięcy.Nazywa się Foksiu.Zaczął mi znów sikać po domu.Nie robił tego już dawno , nie wiem co sie dzieje.Możliwe jest jakieś zapalenie pęcherza czy inna przypadłość chorobowa?Czy może to psychika?Zostawiliśmy go na tydzień z babcią(przychodziła o 8 rano i go wypuszczała i potem o 8 wieczorem go zamykała)Teraz zdarza się,że nie zdąże go złapać po jedzeniu i piciu a już jest kałuża,mimo ,że mata leży przy drzwiach.Nigdy do tej pory nie robił tak.Zawsze uważałam ,że mam mądrego pieska ale teraz to horror,tym bardziej,że przecież nie jest już taki malutki.Czy mam wrócić do mat porozkładanych w każdym pomieszczeniu?

• 6 months later...
Posted

Zostaw jedną matę przy drzwiach wyjściowych - tak aby pies miał do niej dostęp całą dobę.

Potem przez najbliższe 4-5 tygodni ustal psu sztywne pory spacerów (wyjść, wypuszczań na zewnątrz) i staraj się ich rygorystycznie przestrzegać - tak aby pies zrozumiał, że ma "trzymać". Staraj się też nagradzać psiaka nawet najdrobniejszym przysmaczkiem za załatwienie się na zewnątrz. Przy czym po około tygodniu zacznij zabierać maty w środku dnia. Potem zostawiaj tylko na noc. W 3 tygodniu zabierz całkiem.

I nie martw się, Twój pies nadal jest mądry. Przez ten tydzień wyzbył się tylko nawyku załatwiania się o ustalonych porach i przez całodzienne przebywanie na zewnątrz uznał, że nie ma potrzeby stosowania się do wcześniejszych przyzwyczajeń.

I cierpliwości życzę :))

pozdrawiam