Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na drobiu nie są lepsze ,tylko na kurczaku ,a dla uczuleniowców na jagnięcinie .
Kurczak jest delikatnym mięsem i bardzo wartościowym , jest polecany dla psów z delikatnym żołądkiem ,ale trafiają się psy uczulone na kurczaka ,wtedy tylko jagnięcina . Drobiowe mięso to cała zbieranina : kaczka,indyk kura,gęś i inne mięsa drobiarskie .Jest to zdecydowanie gorsze białko i nie polecam .
Pozdrawiam .

Posted

I tu się nie zgodzę - żródła białka powinny być różne -najnowsze karmy mają w składzie kilka rodzajów mięsa i to jest lepsze niż karma oparta tylko na kurczaku lub tylko na czymś tam innym.
Monodieta oparta na jednym mięsie nie jest najlepsza.

Posted

Niestety ,ale tym razem to ja się nie zgodzę ,bo własnie czołowe firmy zdecydowanie starają się wyeliminować z diety psów mięso, na które psy najczęściej mają uczulenia ,a przy podawaniu doskonale zbilansowanej karmy ,bogatej w składniki i minerały , pełnowartościowej nie ma konieczności urozmaicania .
Odpowiednia karma dla danego wieku i aktywności psa w 100% zapewnia jemu indywidualne potrzeby ,więc nie wskazane jest zmienianie i urozmaicanie jego diety. Oczywiście mowa jest o zdrowych psach ,bo przy chorobie musi być dieta dostosowana do danej choroby .
Pozdrawiam .

Posted

Jeśli psy mają uczulenia to mówimy już nie o zdrowych psach.
Nigdy dieta oparta o jeden wybrany rodzaj mięsa na wieki wieków, nie będzie pełnowartościowa.
A co do "doskonale zbilansowanej" diety- czy idąc spać masz świadomość , że w dniu dzisiejszym spożyłeś odpowiednią ilość białek, witamin i minerałów ?
Nie ma potrzeby bilansu w każdym posiłku i każdego dnia. Bilans osiąga się w przeciągu dłuższego czasu. tak u ludzi jak i u zwierząt.
Bo jeśli nie...to już dawno jadłbyś "complete & balance" w trosce o swoje zdrowie.
Pozdrawiam.

Posted

Teraz prawie każdy pies jest na coś uczulony ,ale bilans pokarmu jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu . Psie życie jest trochę inne i warunki w jakich przebywa powinny decydować o karmieniu ( ilość białka ,tłuszczu , witamin i składników mineralnych) Ja w zależności od zapotrzebowania stosuję odpowiednie formuły karmy ,ale zawsze w karmach jest mieszane mięso ,tylko z jednego gatunku zwierzęcia (podroby ,mięśnie i inne ) i jest to najzdrowsza i optymalna dieta .
Pozdrawiam

Posted

Myślisz,że producenci karmy znają Twoje psy lepiej niż TY ?
Pozdrawiam- dobrze,że ludzie mają różne zdania bo dyskusja jest zawsze budująca.

Posted

Jej, nie wiedziałam że moje pytanie wywoła taką burzę. W każdym razie dziękuje za wyjaśnienie. Mój piesek nie jest narazie na nic uczulony, w każdym razie nic na to nie wskazuje żeby był. :)

Posted

:D he he ale ubaw mam, takie proste pytanko a ludziska sie mało nie pobiją!!!! dajcie spokój
powiem tak :) i sawa ma troszke racji i wolfi ma troszkę racji...
a pozatym liczy się właściwy dobór karmy z uwzględnieniem potrzeb zwierzęcia :roll: i tyle :wink:

Posted

Słowo bilans jest najłatwiejsze w określeniu całego skomponowania produktów do przygotowania posiłku,więc wolfi czepia się słów ,a nie
konkretów .Ja od wielu lat podaję moim psom tylko karmę i jestem zdecydowanie bardziej zadowolona ,niz jak gotowałam ,więc mogę z czystym sumieniem polecać dobrą i sprawdzoną przez moje psy karmę ,ale jak ktoś woli podawać gotowane lub BARF ,to jego sprawa.
Pozdrawiam.

Posted

[quote name='SAWA']Słowo bilans jest najłatwiejsze w określeniu całego skomponowania produktów do przygotowania posiłku,więc wolfi czepia się słów ,a nie konkretów

Słowo "bilans" jest też magicznym zaklęciem, któe zaczęło być bardzo modne, odkąd są na rynku suche karmy :wink:
Wolfi ma rację - sobie nikt nie bilansuje pożywienia tak, by w jednym posiłku zjeśc wszystko to, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu :wink: Tak więc naprawdę nie ma potrzeby by takie super-hiper zbilansowane posiłki zjadał pies. Ważne, by w długotrwałej diecie byly wszystkie składniki, dlatego też nikt rozsądny neibędzie karmił psa wyłącznie mięsem, albo wyłącznie ryżem z warzywami - bo po pewnym czasie doprowadziłoby to do dużych problemów zdrowotnych pupila.

Co do rodzaju mięsa - drób jest ok, ale trzeba pamiętac, że tak, jak łatwa przyswajalnośc kurczaków jest ich zaletą, tak sposób produkcji jest ogromną wadą tego mięsa! Brojlery są na fermach faszerowane hormonami i antybiotykami i cały ten syf zjadamy potem my i nasz pies.
A nie sądzę, żeby w suchych karmach mięso dorbiowe pochodziło od zwykłych wiejskich kur - to to samo mięso, które jest w hipermarketach. Chyba tylko tzw. karmy holistyczne mają w składzie mięso z ekologicznych ferm i ogólnie składniki z ekologicznych upraw. Ale te karmy są strasznie drogie :(

Ja w ogóle jestem niezbyt dobrze nastawiona do suchego żarcia, choć jeden z moich psów właśnie taki sposób żywienia najlepiej toleruje - Sabina dostaje jednak karmę z jagnięciną.
Boogie natomiast je BARF i choć podstwą jest drób, to jednka nie kurczak, a indyk. Poza tym je równiez czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), bo ono też zawiera potrzebne skłądniki, ktrórych w drobiu nie ma. Na szczęście na nic nie jest uczulony, nie widzę więc powodu, by mu tych mięs nie podawać.

Świetnym mięsem jest konina, dobrze przyswajalna, nie powoduje uczuleń - i ma tę zaletę, że jest tańsza od wołowiny. Niestety trudno ją kupić. Bardzo dobry dla psa jest równiez królik, niestety kosztuje kosmiczne pieniądze. Tańsze jest np. mięso z nutrii - niestety w warszawie nieosiąglane...

Posted

Proszę uczestników dyskusji o trzymanie się tematu, którym nie jest ani bilans ani wyższość jednego sposobu żywienia nad drugim

Posted

[quote name='asher']

Co do rodzaju mięsa - drób jest ok, ale trzeba pamiętac, że tak, jak łatwa przyswajalnośc kurczaków jest ich zaletą, tak sposób produkcji jest ogromną wadą tego mięsa! Brojlery są na fermach faszerowane hormonami i antybiotykami i cały ten syf zjadamy potem my i nasz pies.
A nie sądzę, żeby w suchych karmach mięso dorbiowe pochodziło od zwykłych wiejskich kur - to to samo mięso, które jest w hipermarketach. Chyba tylko tzw. karmy holistyczne mają w składzie mięso z ekologicznych ferm i ogólnie składniki z ekologicznych upraw. Ale te karmy są strasznie drogie :(

Asher nie wiem ile wydajesz na karmę, ja zaczynam sprowadzać karme holistyczną ze szwajcarii i wychodzi łcznie z kosztami wysyłki 256 zł za 18 kg. Pdstawą tej karmy jest miecho z kurczaka i indyka własnie z farm ekologicznych. Moim zdaniem to nie majątek kiedy 15 kg biomilla w polsce kosztuje tez 250 zł

• 2 weeks later...
Posted

asher nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem,że konina nie uczula.Wprowadziłam do menu moich psów koninę kilka miesięcy temu i obydwa są na nią uczulone.(konina pochodziła z różnych źródeł).Reakcja alergiczna pojawiła się po kilku dniach podawania.
Dodam tylko,że obydwa psy nie wykazywały wcześniej objawów alergicznych na inne mięsa czy produkty pochodzenia zierzęcego ,czy też roślinnego.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='anna2']asher nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem,że konina nie uczula.

Źle się wyraziłam. Zamiast "nie uczula" powinnam napisać "rzadko uczula".
Biję się w piersi :modla: :wink: